Azon dolgozunk, hogy a világ elfogadóbb és nyitottabb legyen, ha fogyatékos gyerekekről, emberekről van szó. Közösséget építünk, oktatunk, játszunk, beszélgetünk. Ezt mind annak érdekében tesszük, hogy a sok átadott és megtapasztalt információ és élmény segítségével megmutassuk, hogy mindenkivel lehet kapcsolódni, kommunikálni és akár játszani, dolgozni vagy barátkozni is.

"

Tevékenységeink / választható programcsomagjaink

 

Érzékenyítő foglalkozások

A gyerekeket sok beszélgetésen, játékon, saját élményen keresztül ismertetjük meg a különböző fogyatékosságokkal. Tabuk nélkül, bármilyen kérdésre nyugodt szívvel, sőt szívesen válaszolva.

Praktikus tudnivalók: A gyerekekkel a foglalkozás egy szakaszában 3 csoportra bontva dolgozunk

Helyigény: minimum két terem (akár folyosó, udvar, tornaterem is lehet)

A foglalkozás időtartama:

• Óvodásoknál 60 perc

• Alsó tagozatosoknál 75-90 perc

 

 

 

 

 


 

“Egy sima egy fordított” játszódélelőttök

 

Miután egy-egy foglalkozás során megismertük mindkét gyerekcsoportot, a sima és a fordított gyerekeknek egy mese köré fonódó, élményekben gazdag játszódélelőttöt szervezünk.

A gyerekeket három vegyes csoportra bontva, forgószínpadszerűen háromféle közös tevékenységben segítjük a közös játékot és a kapcsolódást.

Egy-egy, a foglalkozást követő alkalommal mindkét gyerekcsoporttal szívesen beszélgetünk az élményeikről, ha erre van igény.

 

Helyigény: 3 külön terem (az egyik udvar, folyosó is lehet)

Mindig a sima gyerekeket visszük a speciális gyerekek intézményébe, az átkísérésben tudunk segíteni, valamint tízórait is biztosítunk a gyerekeknek.

 

Exkluzív inkluzív ajánlatunk:

Azoknak a csoportoknak akik vállalják, hogy keresnek egy haver osztályt maguknak, akivel szívesen megismerkednének (egy hozzájuk közeli intézmény speciális gyerekekből álló gyerekcsoportjával), ott a szervezés további részét, magát az érzékenyítő foglalkozást, a speciális gyerekkel való külön ismerkedő foglalkozást, a közös játszódélelőtt programjának lebonyolítását és a foglalkozást követő tapasztalat-megosztó záróbeszélgetést az Egyesület díjmentesen vállalja.


“Egy sima egy fordított” piknikek

 

Ez egy szuperbefogadó, azaz inkluzív piknik. Eljöhet mindenki, aki nehezen talál akadálymentes erdőt, mezőt, aki bátortalanul látogat közösségi eseményeket, mert ezért vagy azért ő vagy a gyereke eltér az átlagtól. De jöhet az is, aki örül, ha színes körülötte a világ, és szívesen tanítja meg a gyerekének, hogy ez bizony így jó, és így jó elfogadni is.

 

Miért szervezzük ezeket a piknikeket?

Olyan nehéz egyedül, olyan nehéz programokat találni egy olyan világban, ami nem akadálymentes és nem feltétlen elfogadó.

Olyan nehéz megszólítani egymást, nehéz segíteni és segítséget kérni, nehéz elmagyarázni, a gyerekemnek, hogy "ő miért olyan", de még nehezebb elmagyarázni a saját gyerekemről, hogy "ő miért olyan". De amíg ezen nem esünk túl, amíg nem találkozunk, nem beszélgetünk, nem játszunk, nem csinálunk semmit se együtt, hogy fogunk elfogadó, befogadó világot teremteni a gyerekeinknek?

Ha ebből a piknikből és egymás társaságából hagyományt teremtünk, sokat tehetünk egy elfogadóbb világért is, egymást támogatva és inspirálva. És nem mellesleg, kibújhatunk a mindennapos fárasztó nyavalyákból és helyette szaladgálhatunk vagy gurulhatunk a fűben.


 

MI A PROGRAM?

A program általában nagyon kötetlen, de sosem unalmas. Szokott lenni tűzrakás, főzés,mesélés. Lehet játszani, beszélgetni, homokozni, köveket pakolni a patakparton, és csak úgy lenni is. A gyerekek a szabadban kisimulnak, és garantáltan találnak elfoglaltságot maguknak.

Senki se marad ki semmiből, aki részt szeretne venni, és senkit se nyaggatunk, aki nem szeretne részt venni valamiben. Be- és elfogadók vagyunk.

A program általában 10-16 óráig tart, de mindenki akkor kapcsolódik be, amikor neki kényelmes.
 

Mindezeken felül szívesen dolgozunk együtt bárkivel bármilyen olyan témában, ami azt érinti, hogy hogyan lehet nyitottabbá, elfogadóbbá tenni az embereket, hogyan lehet bevonni azokat, akik nehezebben bevonhatók ilyen vagy olyan okból.

Copyright © 2019-2020 Egyesület az Inklúzióért. Minden jog fenntartva.