top of page

BLOG

Sokszínűséggel a szürkeség ellen

PAD télen, PAD tavasszal


A PAD Projekt célja, hogy speciális, valamilyen fogyatékossággal élő (nevezzük így: fordított) valamint az ép (akiket hívhatunk így is: sima) gyerekek barátságokat kössenek egymással, hogy együtt üldögélhessenek egy virtuális PAD-on, és beszélgessenek.


Bevallom nekem a február mindig a legnehezebb hónap. Covid nélkül is. Sötét van még mindig. Szürke az idő, hideg van, és már unom a sok réteget felpakolni magamra, nemhogy a gyerekekre. Kényelmetlen a maszk, nem fér el a fülemen a sapkával, a fülbevalóval és a fülhallgatóval együtt. Elegem van. És különben is, hiányoznak a barátaim. És a tavaszi szünet? Pontosan 7 hét van még addig. Végtelennek tűnik.


Ezekben az időkben nekem különösen szükségem van dolgokra, amik kizökkentenek ebből a szürkeségből. Egy-egy baráti összejövetel, közös nevetés, találkozások. Ezek azok amik ebből ki vagy át szoktak lendíteni. De most? Nem tudok mást mondani, nekem most a PAD Projekt az, ami segít. Persze nem azonnal. Ó, dehogy. Inkább lassan, kéretem magam. Nem adom olyan könnyen a szürkeségbe burkolózásomat! Először mindig kicsit nyűgösen állok neki, mint egy kötelezettség, már megint meg kell nézni a videókat, emaileket kell írni, összeszervezni az életet. Aztán, amikor elkezdem... Akkor rájövök, hogy miért is szuper ez a projekt.

Mosolygós gyerekek izgatottan, kicsit zavarban mutatják meg magukat a kamerának, hogy egymást felvidítsák. Egy sima, egy fordított ülnek egy virtuális PAD-on.

A résztvevők azonban nem csak egymást tudják felvidítani, hanem a környezetükre is átragad a lelkesedés és az öröm. Csodás nézni, hogy milyen szuper kapcsolódások jönnek létre, hogyan hangolódnak egymásra a PAD-on ülők hétről hétre, hogyan alkotnak közösen egy dalt, hogyan activityznek, és mesélnek egymásnak. A fordított szülők elképesztő lelkesedéssel vetik bele magukat a videóvágás rejtelmeibe, megtanulják, hogyan kell a fórumot kezelni, és kitartóan írnak a PAD-társuknak. De nem akarok helyettük beszélni, hiszen kérésünkre néhányan megosztották velünk, veletek, hogy mi is az a PAD Projekt, és mit jelent mindez számukra, hogyan változtak meg a heteik a PAD-nak köszönhetően.
A fordított családok mellett ott vannak a csillogó szemű középiskolások, akik játszanak, mesélnek, kérdeznek minden hétfőn. De jókat kérdeznek ám, igazi kihívások elé állítanak!

És nekem el kell mesélnem az autizmus spektrum zavar lényegét öt mondatban, meg hogy miért lettem gyógypedagógus.

Aztán játsszunk és mókázzunk, de közben tanuljunk is valamit. Hogyan tudja a szabályjáték szimbolizálni az autizmust? A rajzolós activity hogyan segíti megérteni a képi kommunikáció lehetőségeit és nehézségeit? Ilyen dolgokra is ezeken a hétfői Zoomokon jöttem rá a középiskolás csapattal közösen. Meg persze azt is, hogy hogy vannak, milyenek a hétköznapjaik, és hol akadtak el esetleg a videók készítésével. Valaki feltesz egy kérdést és közösen ötletelünk, miről is szólhatna a következő videó. Mikor megnyomom az “end meeting” gombot hétfőn este fél 9 körül a Zoomon mindig arra gondolok, hogy na ezért, na ezért megéri átvészelni a szürkeséget! Elképzelem, hogy ha csak egy kis magot sikerül elültetni bennük, hogy az inklúzió egy szuper dolog, hogy a fogyatékosság nem tabu téma és lehet róla beszélni, ha csak az egyikük tovább tudja vinni az életében, hogy a sokszínűség igenis érték, akkor már megérte! És persze jön a PAD 2.0, ahova már több mint 10 lelkes középiskolás jelentkezett! Alig várom, hogy őket is megismerhessem!


Mikor elkezdtük szervezni a PAD Projekt második körét, akkor segítséget kértem az első kör résztvevőitől. Együtt írtuk a kérdéseket, ők maguktól fogalmazták meg a válaszokat, és a végeredmény egy videó lett, ahol Te is kicsit jobban megismerheted, hogy mi is ez az egész Projekt.

Az utolsó hétfői Zoomon megkértem a srácokat, hogy gondolkodjanak el azon, hogy mit adott nekik a PAD Projekt. Megfogalmazhatják csak maguknak is, megírhatják és elküldhetik nekem, ami jól esik, csak gondolkodjanak arról, hogy mit visznek el magukkal, ebből az egészből. A komoly válaszok helyett inkább ezt rajzolták. :)Február huszadikán (02.20., ugyanaz visszafelé!) sima-fordított PAD 1.0 záró nap lesz, másnap pedig már indul is a következő csapat érzékenyítése. Micsoda sürgés és forgás! Valahogy bízom benne, hogy a PAD 2.0 tízhetes kihívása végén már egy személyes, élő találkozós zárást tudunk csinálni. Ahol nem csak a képernyőn, de élőben is megélhetjük, hogy milyen jó ennyi sokszínű emberrel együtt lenni. Ugye így lesz?! Szurkoljatok nekünk!


Addig is gyertek, csatlakozzatok, ha szeretnétek, hogy a Ti heteitek is egy kis lendületet kapjanak!

Jelentkezés itt február 13-áig, péntekig. Még most gyorsan!A PAD projekt kommunikációját támogatta:
Commentaires


bottom of page