top of page

BLOG

Szia, miben segíthetek?

Tippek & trükkök gyerekeknek a sérült emberekkel való kommunikációhozSérült emberekkel találkozni néha ijesztő tud lenni. De legalábbis fura. Megmondjuk Nektek, miért? Mert ismeretlen. Ha egy helyzet ismerőssé, megszokottá válik, máris sokkal kényelmesebben érezzük magunkat benne.

Kerekesszékes bácsi a lépcső alján? Fehér botot használó hölgy a zebrán? Jelnyelven vitatkozó fiatalok a villamoson? Elsőre furák? Ez az érzés teljesen természetes.

Elsőre a felnőttek sem tudják, hogy szólítsanak meg valakit, aki nagyon másmilyen, mint ők. Amikor a mai felnőttek voltak gyerekek, nekik még azt tanították az ő szüleik, hogy “ne nézz oda, mert az udvariatlanság!” “Ne bámuld!” Pedig miért ne bámulnánk, néznénk meg, ami merőben más, mint amit eddig láttunk? Mi pont az ellenkezőjét mondjuk annak, mint amit 40-50 évvel ezelőtt: “Menj oda hozzá és nyugodtan szólítsd meg!” Kérdezd meg ilyen egyszerűen:

“Miben segíthetek?”

Az esetek nagytöbbségében meg fogja mondani, hogy mi esne jól neki. Enélkül ne akarjatok mindenáron segíteni neki!

Itt van még néhány tipp:

Ha látássérült emberrel találkozol:

 • A látássérülteknek az a segítség, ha ő teheti a te a válladra a kezét, vagy megfoghatja a könyöködet, amikor vezeted valahová.

 • Beszélj hozzá normál erősségű hangon, ezzel segíted őt, hogy merre menjetek, vagy milyen akadályok közeledhetnek az utcán.

 • Olyan apróságokkal is segíthetsz, ha megmondod neki, melyik busz érkezik épp a megállóba, vagy segítesz neki megkeresni egy árut a bolt polcán.

 • Ha segítőkutyával közlekedik a vak vagy látássérült ember, a kutyát ne simogasd meg, ne vond el a figyelmét, ő épp dolgozik.

Ha hallássérült személlyel kommunikálsz:

 • Sok hallássérült ember szájról olvas. Van néhány trükk, amivel segítheted őt ebben. Ha meg akarod szólítani, állj vele szembe, jól lássa az arcodat, elsősorban a szádat. Ugyancsak a jó láthatóság kedvéért fontos, hogy ne takard el a szádat sállal, ne rágózz vagy egyél, miközben beszélsz. Sajnos mostanában a maszk nagyon megnehezíti a hallássérült emberek kommunikációját. Jó tipp még, hogy hogy ne az ablaknak háttal állj, rajtad legyen a fény, így könnyebb szájról olvasni.

 • Ne beszélj túlartikulálva, természetellenesen, az is zavaró lehet, nehezítheti számára a megértést.

 • Ha jeltolmáccsal érkezett az illető, ne (csak) a jeltolmácshoz beszélj, hanem elsősorban hozzá, az ő szemébe nézz!

 • Ha esetleg nehéz megértened a beszédét, nyugodtan kérdezz vissza, nem ciki!

Mozgássérült embereknek így segíthetsz:

 • tudnod kell, hogy nem minden mozgássérült ember kerekesszék-használó. Vannak, akik bicegve járnak, esetleg bottal vagy járókerettel. Másoknak esetleg a karjuk, kezük, csípőjük nem működik úgy, ahogy másoknak. Mindegyiküknek nagy segítség az akadálymentesítés. Ha lépcső helyett rámpa segíti a közlekedést, ha nincs küszöb, szélesebbek az ajtók nyílásai, sok kapaszkodó van a teremben, vagy alacsonyan vannak a villanykapcsolók, szenzoros a csap: mind-mind segíti a mozgáskorlátozott embereket. Azzal is segíthetsz, hogyha majd felnőtt leszel, és mondjuk pont házakat fogsz tervezni, figyelsz ezekre a szempontokra.

 • Ahogy másoknál is, ebben az esetben is mindig kérdezd meg, mi lenne a számára segítség. Lehet, hogy udvariasságból kinyitnád előtte az ajtót, de ő pont kapaszkodónak használta, ez könnyen balesethez vezethet.

 • Talán meglepő lehet, de a segédeszközeik a mozgássérült emberek személyes tárgyaik, nem eshet jól nekik, ha kérdés nélkül elkezded használni vagy arrébb teszed.

Ha autista emberrel kommunikálsz:

 • Először is nem feltétlenül fogod tudni rögtön, hogy egy ember autista-e vagy sem, mert az autizmus nem feltétlenül látható. Ha igen, akkor is nagyon változatos, csakúgy, mint mi, emberek. Az autizmus kicsit olyan, mint egy szivárvány. Autista ember lehet az is, aki felnőttként sem tud beszélni, vagy nem lehet biztonsággal egyedül hagyni, és lehet bogaras egyetemi professzor is, aki nem is tudja, hogy valójában autista. Csak egy kicsit furcsa.

 • Ha azt látod, hogy valaki számodra érthetetlenül viselkedik, és ezzel magát vagy mást veszélybe sodor, keress egy felnőttet és kérj segítséget

 • Ha azt látod, hogy valaki egyedül van és sír, esetleg előre-hátra ringatja magát, kérdezd meg mi a baj. Ha nem válaszol, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem hallott téged, lehet hogy csak épp NEM TUD válaszolni, vagy talán egyáltalán beszélni sem tud, de ért téged. Számolj el tízig, és ismételd meg a kérdést röviden. Maradj mellette egy lépés távolságban. Az autista emberek sokszor nem szeretik az érintést, vagy ha valaki túl közel jön hozzájuk, de ettől függetlenül szükségük van arra, hogy ott legyél.

 • Ha tudod, hogy autista embernek van rád szüksége, beszélj egyszerű és rövid mondatokban. Ha meg akarod kérdezni, hogy éhes-e vagy szomjas-e és nem válaszol, mutasd meg neki, tedd elé azt, amivel kínálod.

Ha értelmében sérült emberrel értenél szót:

 • Náluk is nagy segítség, ha rövid mondatokban beszélsz. Hosszabb mondatokat sokszor nehéz megérteniük. Nehéz nekik a bonyolultabb szabályok megértése.

 • Sokat tudsz segíteni azzal, ha konkrét, egyszerű dolgokról beszélsz, kevés elvonatkoztatással. Adj időt a beszélgetésnek, ha lassan érkezik a válasz, várd meg. Segíts a döntéshozatalban azzal, hogy egy egyszerű választási lehetőségre egyszerűsíted le a helyzetet.

Bármilyen ember is, akivel összehoz a sors, gondolj arra, hogy mindenki tudatosan vagy akár tudat alatt arra vágyik, hogy ő is a csapat része lehessen. Hogy megszólítsuk, kommunikáljunk velük, és bevegyük őket is a bandába. Ez az igazán fontos, és ha már meg merted szólítani, hidd el, a többi már magától jön majd!

Ha vannak további ötleteid, tapasztalatod a témában, szívesen vesszük, és kiegészítjük a listát. Írd meg nekünk ide: inkluzioert@gmail.com


Comentários


bottom of page