top of page

BLOG

Ugrás a csúcson

Szalma László bajnok sportolóból, a távolugrás magyar csúcstartójából vált edzővé. Egyik tanítványáról, Ekler Lucáról, a paralimpiai felkészülésről és a testnevelés kulcsszerepéről beszélgettünk vele.


egy szürke hajú, sportos alkatú magas férfi áll öltönyben egy lépcsősor és egy impozáns egyetemi épület kapuja előtt

NÉVJEGY

Szalma László


Kétszeres fedettpályás Európa-bajnok, sokszoros magyar bajnok, országos csúcstartó, olimpiai 4. helyezett távolugró. 1992-es visszavonulása óta a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tanít, az egyetem docense. Emellett edzősködik és golfot is oktat. Ekler Luca paralimpiai bajnok, világbajnok, háromszoros világcsúcstartó távolugró és futó edzőjeként 2023-ban mesteredzői, 2024-ben az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője díjban részesült.Van-e Ekler Lucán kívül fogyatékosságban érintett tanítványa?

Luca az egyetlen, de vele sem parasportolóként kezdtem foglalkozni, mert sokáig kizárólag épek között versenyzett, csak 2018-ban kapcsolódott be a parasportba. (Luca 11 éves korában stroke-ot kapott, aminek következtében a bal oldalára lebénult. A sikeres rehabilitációnak hála, ebből már csak kevés tünet maradt vissza - a szerk.) Mi 2017-ben kezdtük a közös munkát, amikor beiratkozott a Testnevelési Egyetemre.


Csak a távolugrással foglalkoztak?

Nem, nem, 100, 200, 400 méter síkfutással, gátfutással és persze a távolugrással is. Az atlétikában egy embernek egy edzője van.


Lucának a keze érintett fogyatékosságban. Távolugróként az épek között nem tud versenyezni?

Dehogynem, sőt! Most is indul épek között; olyannyira, hogy a Magyar Bajnokságban a legjobb nyolcban volt két éve. El szokott indulni a székesfehérvári Gyulai István Memorial versenyeken is, tehát ő az épek között is ugyanúgy tud versenyezni. Ezért nagyon sokan meg is kérdezik tőlem, hogy mi baja van Lucának. Mert ugyan a kezét másként tartja, de azt nem mindig veszik észre. Pedig a bénulás az egész bal oldalát érintette. Csak a rehabilitációnak és az elképesztő szorgalmának köszönheti Luca, hogy a stroke-nak már csak ennyi látható jele maradt.

Mivel a bal oldali izomzata érintett, ezért arra mindig egy kicsit többet dolgozunk. Luca ugyanúgy erősít, ugyanúgy emeli a súlyt, mint a többiek, de mivel a kéz funkcióját érinti ez az állapot, ezért bizonyos dolgokban segíteni kell neki.


Tulajdonképpen annyi a plusz feladat, hogy a bal oldalára többet kell edzenie?

Nem többet, hanem máshogy. Nagyon alaposan utána kellett járnom, hogy is megy ez. Bizonyos gyakorlatokat nem tud úgy megcsinálni, mint a többiek, azok helyett mást kell kitalálni vagy másként végrehajtani. De ő akaratos, kemény csajszi. Rossz néven is veszi, ha kedvezményt kap. Van egy csoportom, 10-15 hallgató. Nem mindig van ott mindenki edzésen, de Luca igen! És amikor elpakolásnál szólok a többieknek, hogy ne Luca csinálja, akkor ő ezt mindig nehezményezi.

a fiatal lány és edzője egymás mellett állnak a díjátadón, az edző kezében maga a díj, egy kerámiaváza nemzeti színű szalggal
Ekler Luca és Szalma László az Év parasport edzője-díj átadóján Fotó: Purger Tamás (MTI)

Ön hogyan lett távolugró és nem valami más?

A jó szakember mindig úgy áll hozzá a fiatalokhoz - és ezt oktatjuk is itt, a Testnevelési Egyetemen -, hogy sokoldalúan képzi őket. Függetlenül attól, hogy mit sportol valaki, az atletikus képességeket – futás, állóképesség, erő - fejleszteni kell, mert az minden sportág alapja.

Nekem ilyen szemléletű, jó edzőim voltak. Kisgyerekként több szakágban kipróbáltak, versenyeztettek. Sikereim voltak, az akkori szövetségi kapitány szerette volna, ha tízpróbáznék. Távolugrásban voltam a legeredményesebb, abban nyertem korosztályos országos bajnokságot. Rúdugrásban is nyertem ugyan, de 17 éves koromban kiderült, hogy van egy születési rendellenességem az egyik csigolyámban, és emiatt az orvosom azt javasolta, hogy kerüljem a csavaró mozdulatokkal járó sportokat. Így lettem távolugró és nem rúdugró.

Ezzel az orvossal, Miltényi Márti nénivel később publikáltunk egy cikket a mélyhátizom erősítéséről, amit a mai napig oktatok. Mert minden harmadik-negyedik ember gerincproblémával születik. Fáj a dereka, nem tud egyenesen állni vagy rossz a tartása, csak nem tudja az okát. Ezért nagyon fontos a testnevelés tantárgy, az elmélet tanítása, a tartásjavító gimnasztika. Egészen kis lurkókkal már el kell kezdeni, akár van gerincproblémájuk, akár nincs.


És az ugrás nem árt a gerincnek?

Dehogynem! (Nevet.) Ezért kell a tartásjavító gimnasztikával már fiatalon megerősíteni a tartóizmokat, hogy később, ha terhelik őket, ne sérüljenek. Nekem ebből a szempontból szerencsém volt, hogy olyan szakemberek dolgoztak velem, akik ismerték a szakma csínját-bínját. Ezért ugrottam még 35 évesen is 8 métert.

A kezdetektől jó kezekben voltam: a Petőfi Gimnáziumba jártam, ami az ország első testnevelés tagozatos gimnáziuma volt. Az osztályunkból tizenhármunkat vettek fel a TF-re (akkor még Testnevelési Főiskola – TF), és heten lettünk később olimpikonok!

fekete-fehér fotó az 1980-as évekből, egy bajszos férfi távolugró atlétaként, fehér mezben épp ugrás közben repül a homokos pálya felett egy versenyen, a háttérben lelátó a közönséggel
Szalma László ugrás közben Fotó: Németh Ferenc (MTI)

Visszatérve Lucára, hogy lehet az, hogy ő ugrott már a saját világcsúcsánál is nagyobbat, mégsem lett belőle újabb világcsúcs?

Az épek között ugrott a Honvéd Kupán két évvel ezelőtt 5,99 métert. A paravilágcsúcsa 5,77 méter, de paralimpiai világcsúcsot csak paraversenyeken lehet elérni. Tehát hiába ugrik nagyon nagyot, ha az nem paraversenyen történik, az nem számít paravilágcsúcsnak. A paraversenyen elért legjobb eredményt viszont elfogadja az épek szövetsége is. Ha például para-világbajnokságon ugrik egy magyar csúcsot, az magyar csúcs lesz az épek között is.

Egy szőke lány összefogott hajjal, Ekler Luca távolugró látható a színes fotón, aki a mezén Luca Ekler felirattal ugrás közben látható egy versenyen, mögötte lelátó, foghíjas közönséggel
Ekler Luca ugrás közben Fotó: Jean-Marie Hervio (KMSP)

A koronavírus-járvány hogy befolyásolta Luca felkészülését?

Megvolt bennem a rettegés, nehogy a Los Angeles-i olimpiához hasonló helyzetbe kerüljünk. Én akkor voltam a legjobb formámban, de a kommunista országok bojkottja miatt nem vehettem részt az olimpián. Féltem, nehogy elmaradjon a 2020-as olimpia, illetve aggódtam Luca formaidőzítése miatt is.

Ráadásul az a para-atlétikai világbajnokság, ami 2020-ban lett volna, elmaradt, azaz eltolták 4 évvel. (A cikk megjelenésekor interjúalanyunk és Luca már Kobéban várják a verseny kezdetét. - a szerk.)


Mielőtt Lucával elindultak, Ön járt valaha paralimpián?

Azelőtt nem. 2021-ben Tokióban, az egy évvel későbbre halasztott paralimpián voltam először paraversenyen. Luca csodálatosan szerepelt, világcsúccsal szerzett aranyérmet távolugrásban. Nagyon büszke voltam rá!


A paralimpiai játékok testi és értelmi fogyatékos, sérült sportolók számára rendezett nemzetközi sportversenyek az olimpiai játékok mintájára. A sportolókat fogyatékosságuk szerint kategóriákba sorolják, hogy hasonló képességű sportolók versenyezzenek egymással. A paralimpiák mottója: A lélek mozgásban.

három darab keskeny félhold alakú forma sziromszerűen elrendezve, a bal felső piros, a középső kék, a jobb oldali zöld
A paralimpiai játékok logója

Az olimpiai játékok árnyékában méltatlanul kevés figyelem jut a paralimpiai játékokra, holott ez a maga kategóriájában a világ legrangosabb sporteseménye, ahol ép sporttársaikhoz képest a parasportolók számára hatványozott erőfeszítésbe kerül az eredmények elérése. A parasportolók támogatása töredéke az épekének, ezért sokuk amatőrként versenyez.


Magyar parasportolóink 1972 óta indulnak paralimpiai játékokon és számos éremmel büszkélkedhetnek. Az eddigi paralimpiák során összesen 38 arany-, 55 ezüst- és 67 bronzérmet zsebeltek be.

Egy repülőtéren, az indulási kijelző előtt áll magyar címeres fehér egyenpólóban egymást átkarolva egy szőke hosszú hajú fiatal lány és egy őszes hajú, magas férfi, mindketten mosolyognak
Szalma László Ekler Lucával a tokiói olimpia előtt

Mit tapasztalt Tokióban?

Ha már ott voltam a paralimpián, körülnéztem és csak kapkodtam a fejem, hogy milyen csodák vannak! Távolugrásnál például hanggal vezénylik a látássérült vagy vak ugrót. A segítő “guide” beáll a deszka és a homok közé, és vagy számolja a lépéseket az ugrónak indulás után, vagy “hopp, hopp, hopp”-pal irányítja. Amikor kilép az ugró, a guide elugrik.

két egymás mellett álló embernek csak a kezét látjuk a képen, össze vannak kötve egy vékony kötéllel
Vakfutás  Fotó: Brian Snyder (Reuters)

Én korábban csak egy látássérült kislánnyal foglalkoztam, ő futó volt. A vakok és látássérültek egy segítővel, guide-dal futnak. Össze vannak kötve a csuklójuknál fogva. Ez edzőként is nagyon speciális feladat, mert a guide-nak is ugyanúgy kell edzenie.


Különösen tisztelem, becsülöm a fogyatékos sportolókat, mert látom, tudom, hogy micsoda munka van a teljesítményük mögött!


A cikk késztésének idején már tudtuk, hogy Lucát jelölték a sport Oscarjának is nevezett Laureus-díjra. A rangos nemzetközi kitüntetésre már a jelölés is hatalmas dicsőség, Ekler Luca a második magyar a díj történetében, akit egyáltalán jelöltek. A madridi választáson sajnos nem Luca nyert az Év fogyatékos sportolója kategóriában, de ezúton is gratulálunk a jelöléshez és sok sikert kívánunk neki és Szalma Lászlónak is a továbbiakban!


Ne gondold túl, csak kezdd el a beszélgetést!

Köszönjük, ha adód 1%-ával támogatsz!

Az egyesületünk neve: Egyesület az Inklúzióért

Adószám: 18904693-1-41


Comments


bottom of page