Egyesulet_Logo_v6_szeles.png
Alapok_Logo_fekvo.png

Alapozó augmentatív és alternatív kommunikáció szülőknek és terapeutáknak.

Szülők részére

Kedves Szülők!

Sok fejtörést tud okozni, ha egy gyerek még nem beszél, vagy beszél ugyan, de nem hatékonyan. Milyen orvosi vizsgálatok, speciális fejlesztések segíthetnének, mik azok a nevelési trükkök, amikkel szóra bírható lenne a gyerek, mit ront el a szülő a nevelés során (nem elég következetes, túl megengedő, megért mindent, stb.)?

 

Sokszor könnyebb lenne elkönyvelni a gyermeket úgy, hogy nem akar megszólalni, vagy éppenséggel, hogy nem is lesz képes soha beszélni, kommunikálni. Pedig kommunikálni mindenki tud!

Ennek a ténynek a felismerésében szeretnénk segíteni olyan 6 év alatti gyermeket nevelő szülőknek, akiknek a gyermeke beszédével, kommunikációjával és annak hatékonyságával nehézségek vannak.

A képzésen az Augmentatív Alternatív Kommunikáció (AAK) módszerét szeretnénk bemutatni a résztvevőknek, amely egy nagyszerű eszköz a gyermek sikeres kommunikációjának elősegítésére.

A képzés szervezői és vezetői azzal az alapvető gondolattal hozták létre ezt a képzést, hogy a beszéd és a kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyén boldoguljon a hétköznapi helyzetekben, hogy teljesen részévé tudjon válni a közvetlen környezetének és a társadalomnak.

 

Ennek megvalósulását segíthetik elő azok a gyermek képességeihez igazított módszerek, eszközök, amelyekkel az AAK dolgozik.

Az AAK nem jelenti a lemondást a beszédről, hanem egy olyan keretet teremt, amelyben a gyermek meglévő képességeire, erősségeire támaszkodva azon területek kerülnek megsegítésre, ahol elakadások vannak a gyermek kommunikációjának, beszédének fejlődésében. Komplex rendszerként közelíti meg a kommunikációt, ahol mindenki a saját magában rejlő legtöbbet tudja előhozni.

Képzésünk a résztvevők számára ingyenes.*

Célcsoport: A képzésre olyan szülőket várunk, akinek a 6 év alatti gyermeke még nem beszél, vagy szavakkal még nem hatékonyan kommunikál.

Fontos, hogy a gyermek vezető fogyatékossága ne az autizmus legyen.

Időpontok: 2022. március 21., 22., 31.,

április 1. (hétfő, kedd, majd egy héttel később csütörtök, péntek)

9:00-13:30 óráig (összesen 20 óra).

Helyszín: 1066 Bp., Nyugati tér 1. /Appy/, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi (oltási igazolvány szükséges). Kedvezőtlen járványügyi helyzetben online képzést tartunk a Zoom felületén.

A képzés vezetői: Bokor-Bacsák Györgyi, Sugár Sára, Szirányi Mariann gyógypedagógusok.

Terapeuták részére

Kedves gyógypedagógus és konduktor kollégáink!

Szeretnénk meghívni Benneteket 30 órás akkreditált továbbképzésünkre, ahol pedagógus továbbképzés keretében közösen rendszerezzük az AAK tudásunkat, letesszük a közös ALAPOKAT.

Azt szeretnénk, hogy a hangzóbeszéd hiánya egy gyereknél se jelentse a kommunikációs lehetőség hiányát is. Ehhez azonban stabil alapokra és a fogalmak tisztázására van szükség, hogy megértsük és megérezzük, hogy mit jelentenek a kommunikációs nehézségek.

Képzésünk főbb részei:

  • Meghatározzuk közösen a kommunikáció fogalmát, részeit.

  • Saját élményt szereznek a résztvevők arról, hogy milyen, ha a kommunikációjuk akadályozott, hogyan hat ez a társadalmi részvételre, és milyen az, ha ebbe a körforgásba be tud lépni az AAK.

  • A nyelv és az AAK kapcsolata: Sorra vesszük a komplex kommunikációfejlesztés speciális nézőpontjait összehasonlítva a logopédiai fejlesztés nézőpontjával. Megnézzük milyen hatása van, ha az AAK a legkorábbi életkortól jelen van szemléletként a szakemberekben, terapeutákban.

  • Átnézzük az AAK fogalmát, és hogy milyen kórokok vezethetnek átmeneti vagy tartós kommunikációs akadályozottsághoz.

  • A diagnosztikai lehetőségek áttekintése után kitérünk a megfigyelés fontosságára gyakorlatokon keresztül, majd elemezzük a Kommunikációs Mátrixot.

  • A bazális kommunikáció fogalmi tisztázása. Gyakorlatokon, videó elemzéseken keresztül megismerni fontosságát a korai kommunikáció fejlesztésben.

  • AAK oktatás a korai életkorban – Mit, hogyan, milyen céllal oktatunk a gyermekeknek, hogy megfelelően megalapozzuk a későbbi komplex AAK rendszerek hatékonyságát.

  • Eszközbemutató keretében megismerhetik a képzésen részt vevők a korai kommunikáció fejlesztés lehetséges eszközeit.

  • Lehetőség lesz szabadon beszélgetni AAK-t használó gyerekek szüleivel.

A képzés elvégzése nem jelent AAK-oktatói szakmai végzettséget, nem jogosít fel munkakör betöltésére. Azonban jelenlegi szakmai munkáját ki fogja tudni egészíteni kommunikáció fejlesztő nézőponttal.

 

Képzésünk akkreditációja a pedagógus továbbképzési rendszerben folyamatban van.

30 pontot fog érni, és a résztvevők számára ingyenes.*

Célcsoport: azok a terapeuták (gyógypedagógus és konduktor), akik a korai fejlesztésben vagy óvodai keretek között dolgoznak olyan gyermekekkel, akik eddig még nem hatékonyan kommunikálnak szóban (komplex kommunikációs szükségletű gyerekek, akiknek nem az autizmus a vezető fogyatékosságuk).

Időpontok: 2022. március 10-11-12. csütörtök, péntek, szombat, 8:30-17:30 óráig (összesen 30 óra).

Helyszín: 1066 Bp., Nyugati tér 1. /Appy/,

amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi (oltási igazolvány szükséges). Kedvezőtlen járványügyi helyzetben online képzést tartunk a Zoom felületén.

A képzés vezetői: Bokor-Bacsák Györgyi, Sugár Sára, Szirányi Mariann gyógypedagógusok.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

* A képzést a Slachta Margit NSZI FOF2021 pályázat finanszírozza.

NSZI logó