Mi a My Story?

 

Megoldást kerestünk az autizmussal élő gyermekek és fiatalok számára az egyik legnehezebben megközelíthető és tanítható készségre.

 

A My Story a mentalizáció, elmeolvasás, mások érzelmeinek értelmezése, szociális, társas helyzetekben való részvétel megértésének támogatására készült. Egy-egy hétköznapi helyzetre, nehézséget jelentő társas helyzetre alkottunk jól érthető, problémafókuszú, strukturált vizuális forgatókönyveket. A forgatókönyvek javasolnak pozitív megoldási stratégiát is, melyek természetes helyzetben is jól gyakorolhatóak.

Hogyan működik?

Az építőjátékok, konstrukciós játékok használata egyszerre motiváló és jutalom értékű. A vizuális forgatókönyvet igyekeztünk úgy megjeleníteni, hogy könnyen érthető, strukturált legyen, adott problémára fókuszáljon, tartalmazzon pozitív megoldási stratégiát és megerősítést.

A képek az építőjátékokról készültek, amik a My Story készletben is megtalálhatóak, így pontosan megjeleníthetőek a rendelkezésre álló eszközökből. Újra feleleveníthetőek a történetek egy magasabb absztrakciós szinten, az általánosítást segítve.

 

Milyen helyzeteket dolgoz fel a My Story?

Olyan hétköznapi helyzeteket akartunk megkönnyíteni, amik a gyermek számára alapvetően feszültséget, frusztrációt okoznak.

A sztorik jelenleg az alábbi helyzeteket fedik le:

 • Sorbanállás

 • Zavaró, amikor az ételek egymáshoz érnek a tányéron

 • Indulás az oviba

 • Alvás

 • Ebéd

 • Várakozás

 • Gyorsabban enni, mint a többiek

 

 

Mit tartalmaz a My Story csomag?

 • DUPLO szettek

 • Sztorik: vizuális forgatókönyvek egy-egy helyzetre képekkel és egyszerű, nagybetűs szöveggel

 • A sztorikhoz tartozó kérdés- és feladatjavaslatok

 • Javaslatok a történet feldolgozásához

 • Hangulatjelölő kártyák

 • VÁRJ! kártya

 • Vizuális időmérő, várakozást támogató eszköz

 

Milyen gyerekeknek ajánljuk?

A My Story csomagok tematikája 4-6 éves gyermekek érdeklődési köréhez igazodik tipikus fejlődés és autizmus esetén is. Ajánljuk:

 • jó képességű, 4-6 éves, autizmussal élő gyermekeknek,

 • beszéd–, mozgás–, értelmi sérülésben érintett gyermekek esetében sem problematikus a készlet alkalmazása, de fontosak a gyermeket jól ismerő gyógypedagógus egyéni döntései, és adaptációs munkája.

 

Ki és hogyan igényelheti a My Story-t?

Elsősorban autizmus területén jártas gyógypedagógusok együttműködésére számítunk. 

 

Használati feltételek:

 

1. A My Story készletet akkor tudod igényelni, ha gyógypedagógus végzettséged van. Kérjük ha te nem vagy gyógypedagógus, de hasznára válhat a munkahelyednek, akkor továbbítsd felhívásunkat a – lehetőleg autizmussal élő gyerekekkel foglalkozó – gyógypedagógus kollégádnak.

 

2. A My Story szettek örökre nálad maradnak, és használhatod őket bármeddig. A szett ingyenességével azonban vállalod, hogy a szettet csak olyan helyen használod, ami állami fenntartású, illetve állami normatívából fedezik a családok ellátását, azaz nem magán intézmény, nem magán ellátás.

 

3. A projekthez kutatás is kapcsolódik, hiszen ez egy hosszútávú terv első szakasza. Szeretnénk megtudni, hogy hogyan és miként válik ténylegesen használhatóvá a My Story készlet. Ezért a készlethez a kutatásban való részvétel is kapcsolódik. Összesen 5 gyerekkel való foglalkozás összegzését kérjük majd – anonim módon – tőled október végéig egy online kérdőívben, azaz ötször pár perc elfoglaltságot fog ez tőled igénybe venni.

Egy intézményből vagy ellátó helyről akár több gyógypedagógus jelentkezését is el tudjuk fogadni, hiszen személyek kapják meg a készletet, nem intézmények.

 

4. A My Story készletet személyesen tudod átvenni a Nyugati téri irodánkban délutánonként, kora esténként munkanapokon szeptember eleje és szeptember közepe-vége között. Ha ez semmiképp nem megoldható, akkor saját költségeden tudjuk postázni neked a készletet.

 

5. Egy egyszerű adományozási szerződést fogunk veled kötni, illetve a jelentkezési űrlapon is nyilatkozz arról, hogy vállalod a fentieket.

Ha kérdésed van, írj ide: mystory@egysimaegyforditott.hu

Ha érdekel az ingyenes My Story készlet, jelezd nekünk,

hogy fel tudjuk mérni az igényeket!

1S1F_MyStory_Logo.png

 A LEGO Alapítvány és LEGO Csoport támogatásával