top of page

BLOG

30+1 kipróbált trükk spéci anyáktól a karantén túléléséhez

Megint egy lakásban töltött tavasz, korlátozott lehetőségekkel, egyre kevesebb lendülettel. Előszedtük a helyzetünkből adódó egyik szupererőforrásunkat: a romokon táncolás hosszan kifejlesztett képességét. Mondhatnánk úgy is, hogy megtanultunk a nyakig érő szar tetején úszni, válasszatok magatoknak szimpatikus analógiát a helyzet súlyosságától függően. Spéci gyerekkel gyakorlatilag bizonyos szempontból mindig is elszigetelve éltünk, most csak az intenzitás más. Leírtuk nektek azokat a technikákat, amikkel nap, mint nap tovább csináljuk, átlendülünk a legmélyebb holtpontokon, és még élvezni is bírjuk az életet. Tartsatok ki, és jutalmazzátok magatokat, itt van pár ötlet!


#1 Esti fröccsterasz: a szintén rendszeresen megjelenő ablakszomszédok konzekvens ámde önkényes elnevezése, és fejben üdvözlése napi szinten, kézben fröccsel, gigalimonádéval, vagy az utolsó csepp otthon fellelhető szörppel.


#2 Self made Oázis: Például nevelj paradicsomot cserépben! Sokkal nagyobb a dicsőség érzete, mint a tényleges haszon, de te is egy lehetsz AZOK közül, akiknek sikerült valami a fantáziadús karanténkihívások közül. Amúgy cukik meg finomak is, és nap, mint nap elszöszölhetsz a hónaljhajtásaikkal (eskü van ilyen) mintegy meditatív tevékenységként. Vaaaagy, ültess Datolyapálmát! Ha vizes vattában, zacskóban csíráztatod, hamar kihajt, és ahogy kinéz, még a karanténban megéred, hogy árnyékot ad és termést hoz :D Na jó nem, de pálmafeelingje van és jól mutat, meg nem kerül pénzbe.


#3 Tilos az Á: egyetlen négyzetméternyi “felségterület” kiszakítása a lakásból, ami csak a tiéd és úgy rendezed be, ahogy te akarod, és csak az létezhet ott, akinek engeded (hiú ábránd). Ahogy megépíted, az összes élőlény mind ott fog tobzódni azon az egy nyamvadt négyzetméteren. Persze, ha példádat irigyelve és követve ki-ki megépíti a magáért, azzal megint adhatsz nekik értelmes elfoglaltságot kb harminc percre - a lakás egy másik pontján. Megéri. Egyébként pedig a változatosság gyönyörködtet, ha nem vagy autiszülő, nagyon fel tudja dobni az embert a lakás egy részének átrendezése.


#4 Az Egysimaegyfordított power: egész nap nyugodtan szétcsetelhetjük egymás messengerét, mindig van kihez beszélni az éterben, és mindig van, aki együttérez és megért, és elküldi neked a legkifejezőbb sztikkert, gifet, mémet vagy valódi életbölcsességet.


szürke cirmos macska ül háttal a kamerának egy emeleti erkélyen cserepes növények között


#5 Bodyworkout challangek: ha a nyakadon lógnak a gyerekek és nem bírsz kimenni sportolni, izzadj otthon! Vedd komolyan, hogy tényleg csak két hétig kell csinálnod, ami persze nem igaz, viszont sokkal könnyebben állsz neki, ha legalább is elképzeled a végét, és mire nyáron szabadulunk, akár még tényleg jobban is érezheted magad. Vagy kezdheted a napot live reggeli tornával, az Adidas Runners például szokott ilyet (nem kell futni a szobában).


#6 Ellenállás: minden nap elismétlem magamban, hogy nem engedek a társadalmi nyomásnak és jogomban áll megtagadni Kovász nevelését, mert mindennek van határa, és épp elég élőlényt látok el itthon.


#7 Igyál vizet: kb. az egyetlen időszak, amikor számon lehet tartani a napi egyenletes vízbevitelt. Dolgozó szülőként annyival rövidíti meg az életünket ez a nyomorult karantén-stressz, legalább képzeljük azt, hogy a bőrrel jót teszünk és vagy két egész hetet letagadhatunk a végén. Ha már a szépségmaszkra nem jut egy percnyi nyugalom.


#8 Virtuális tombolás: az egyik kedvenc műfajunk, a lényeg hogy muszáj pótolni a találkozásokat, közös anyázásokat, és ki értené ezeket jobban, mint az, aki kb ugyanazzal küzd. A karanténban most szinte bárki. Online kávészünet, online borozás, online társasjáték, ahogy a sok kis monitor összedugja a fejét… Feltöltő társaspartik offline is: este vagy hétvégén a nemspéci gyerekekkel – új kedvencünk a Century Fűszerútja, de ajánlom még a Szerelmes Levelek kártyát, a Mysteriumot vagy a Ticket to Ride-ot is. Vagy egy Zen 1000-es Puzzle-t türelmeseknek. Engem fel tud tölteni!


#9 Szabadulás a tárgyak fogságából: csodás alkalom ez a karantén arra, hogy megfigyeld, mit használsz valójában. Ha van erőd egy Marie Kondo féle szelektáláshoz, sokat dobhatsz az otthoni feelingen, másrészt biztass minket is, hátha nekünk is sikerül. Mindenesetre a célt kitűztük :D


fehér háttér előtt egy üveg piros körömlakk, aranyszínű kupakkal

#10 Körömlakk: most hangosan felröhögtél. A lényeg az, hogy legalább nagy ritkán megtehessünk valami olyat, ami még békeidőben is orbitális időpazarlásnak tűnik másoknak. Száradással elvileg kb. 20 percről beszélünk, mégis ha valamelyikünknek sikerül színes karmokkal megjelenni a meetingen, azt az összes többi irigyli a “temérdek” ideje miatt. Ami jár, az jár. Csak nem jut :D


#11 Podcast: az olvasás megint csak a luxus kategóriába esik karantén és digitális oktatás idején, ámde podcastot kiválóan lehet hallgatni favágós munka, főzés, gyerekriogatás közben, ha csak nem pofátlankodtak be a zoommmetingek ezekre a helyekre. Van egy csomó, ami simán szórakoztató, de lehet velük nyelvet tanulni, informálódni is akár. Flóra egyik kedvence teregetés közben a Kortárs felbeszélések, ahol 18 magyar író 27 novelláját olvassák fel a Radnóti színház színészei. Eszter a Coffee Break Spanish-t használja spanyoltanuláshoz, de van még ezer a Spotify-on, iTunes-on is. Mulassatok.


#12 Holtig tanulás (jó értelemben): megint valahol egy vágyott luxus, de némi önfegyelemmel állati jó elfoglaltság. Tök sok online elérhető kurzus van, amit ingyen, vagy viszonylag olcsón megvehetsz, és tanulhatsz, kb a könyveléstől a videojáték tervezésen keresztül bármit is. Akkor kezded, állítod meg, hagyod abba és folytatod, amikor akarod, a saját tempódban tanulhatsz a világ különböző egyetemeinek választékából szemezgetve. Ilyenek például a Coursera, a Udemy, vagy a Skillshare. A jó hír, hogy az angolul már jól értő, rémesen unatkozó kamaszokat is rá lehet ezekre ereszteni.


#13 Menütervezés: muhahha, na persze… Ez a téma akkor került elő, amikor tényleg csak hetente egyszer kommandózott le valamelyikünk a boltba, és nem volt opció, hogy ha kimaradt valami “majd a gyerek leszalad”, na meg a bevételek is totál bizonytalanok lettek. Van rá app is, meg egy csomó nyomtatható, szinesszagos sablon, de aki perverz módon ért az excel táblához, mi több, szereti, vagy simán képes előre gondolkodni egy hétre meg levésni a konklúziót egy cetlire, annak nyert ügye van.


#14 Dekorálj! Még a gyerekeket is le bírod kötni pár percig, ha törvényesen átalakíthatnak törés-zúzás nélkül pár bögrét. Király filceket lehet kapni hozzá a kreatív boltokban, amik nyilván ugyanúgy átmennek online üzemmódba karanténnal, ahogy mi is. A műveket rövid ideig sütni kell, de mosogatásálló lesz meg minden. Végre otthon is lehet saját “céges” bögréje mindenkinek, ha vagy olyan mázlista, hogy otthonról is tudsz dolgozni. Juhú…


#15 A sorozatok: kár lenne tagadni, nem ez lesz az az időszak, amikor visszamondjuk a Netflixet vagy bármelyik másikat. Spéci témában nagy közös kedvence a csapatunknak az ausztrál autizmussal élő tinikről-fiatal felnőttekről szóló LOVE ON THE SPECTRUM. Amúgy nyelvtanulós opciónak is elég jó a The Crown, The Queen’s Gambit, Money Heist, használjátok hozzá a Netflix language learning appot.


#16 Vak tyúk is talál szemet: amikor a gyereked végre valamire azt mondja, hogy igen, oké. Meglepő, felemelő, megnyugvást jelentő érzés.


#17 Unaloműző módszerek: ha elkiáltom magam "Fekete, fehér, igen, nem, mit vettél a pénzemen” vagy, hogy "Gondoltam!" az majdnem mindig működik döglődő, és ezért másokat nyektető unalom ellen. A legviccesebb, szerintem, a többi gyerek szerint hülyeség – amikor szeretném a nem beszélő, nem annyira logikusan válaszoló Jancsit is bevonni a játékba, aki minden kérdésre igennel válaszol.


#18 Barátok: a ligetben a játszótér és a bringa pálya, főleg, ha a barátaimnak is pont akkor jut eszébe ugyanoda kivinni

a gyereküket, és véletlenül összefutunk. Majdnem olyan, mint régen a Szigeten, mindig találni egy ismerőst.


#19 Arasd le a jutalmad: az elismerő pillantások, amiket akkor kapok, amikor a rollerpályán végigtolom a Jancsit.


#20 Improvizálj, bármit: a dalok, amiket költök, hogy a Jancsit és magamat szórakoztassam. Mindig meglepődöm, hogy hogy ki tudom vágni magam szorult prozódiai helyzetekből, és rendes rímelő és ritmusra simuló baromságokat kántálok pelenkázáskor, trambulinozáskor és mosogatáskor.


#21 Életed soundtrackje: a zene, ami egész nap megy, és hála a barátaimnak, ismerőseimnek és egy felsőoktatási kurzus hallgatóinak, most kaptunk sok újat, és lehet felfedezni és szörfölni a zenék hullámán.


#22 Fedezz fel valami újat: a metál, amitől világ életemben elhatárolódtam, de van egy olyan gyerekem, akit bárhova követek, és mivel ő a minap metálos lett, vele mentem, és bakker, megértettem a koncepciót. Feszkód van? Hörögj! Tök jól működött.

Mindenki folyton akar valamit tőlem!!!!! VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

SOSE ESZIK MEG, AMIT ENNI ADOK VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

nem is sorolom. Tök jól kitisztult a torokcsakrám.


#23 Minisikerek Amikor még a kamasz gyereked is annyira unatkozik, hogy hajlandó, és meglepő módon KÉPES házimunkát végezni ellentételezés nélkül… Lerohanni csak úgy a szeméttel, mivel az a válasz ez esetben nem működik, hogy ”ha majd indulok ide-oda, akkor leviszem”. Nem megy sehova, már a lépcsőház is élmény, sőt: kiváltság. Csak tálalás kérdése.


#24 Hála: engem meghat a tanítók mindennapos igyekezete és kitartása, hogy legalább egy kicsi megmaradjon a sulihangulatból. Meg az is jó hogy így legalább egy kicsit látom-hallom hogy milyen a hangulat az órákon. És döbbenten hallom, hogy mások gyerekei hangos jónapot kívánokkal tudnak köszönni. Az a baj hogy én már annak örültem, hogy a két kisebb gyerekem tud beszélni, és későn juthatott eszembe szólni, hogy köszönjenek is.


#25 Társaság: a barátgyerekek nagyon jó, ha itt vannak. Én bárhány gyereket megetetek, kiviszek a ligetbe, válaszolok a kérdéseire, ha cserébe mindenki boldog, és senki nem unatkozik.


#26 Vágyak és célok: Rengeteget álmodozom arról, amikor majd végre egy koncerten fogok ugrálni mint egy tinédzser. Vagy három, ha így növök tovább. Mindenesetre már a gondolat is felvillanyoz. Ezt kaptam, küldöm nektek: https://youtu.be/CAwiyQTA4s0


Két vekni csokis babkakalács egy tepsiben egymás mellett

#27 Süss egy babkát! Igazából nem más, mint egy fancy kakaóscsiga, és mégis ámuló gyerek- és felnőttszemek követik. Sima és/vagy fordított gyerek pedig boldogan fog gyúrni, lapítani, kenni és mindeközben jól is mulat. Recept: https://sobors.hu/receptek/babka-csokis-kalacs/


#28 Röhögjél: igazából tök mindegy, hogy min, csak legyen valami, ami megtöri a monotóniát egy percre. Az egyik barátom csinált a barátainak egy szűk facebook csoportot, ahol bárki megoszthatott bármi hasonlóan agyament dolgot. Minden reggel vártam a termést a karanténspecifikus tartalom legjavából és hálásan röhögtem fel, amikor megjött az első adag.




faasztalon, barna háttér előtt egy szürke, rózsaszín és sárga pólófonalakból kötött tároló, benne kötőtűkkel

#29 Pólófonal: olyan csodás érzés egy már rég nem használt, esetleg karanténokokból kifolyólag összement ruhát átlényegíteni valami új, más dologgá. Spirálisan vágd fel a régi pólót, pulcsit, hálóinget, kicsit meghuzigálva tekerd gombolyaggá, ez már maga is satisfying, ahogy a lányom mondja, majd horgolj belőle kis kosárkát, youtubeon ezer kisvideón megtanulhatod. És máris van egy újabb asztali kis tárolód a végtelensok biszbasz tárolására.


#30 Szappanbuborék! Mikor fújtál utoljára a buborékot? Na, ugye! pedig instant siker, minden gyerek és felnőtt szereti, az is, aki fújja, az is, aki a terasz alatt elhaladva észreveszi. Pro tipp: a kikevert folyadékot egy széles cellux segítségével ragaszd egy asztal vagy szék lábához, ott lehet tankolni és máris nem két percig tart a mulatság, majd következik 30 perc sírás a véletlenül kiborított cucc miatt:)


#+1 Mantrázz valami pozitívat. Hidd el, lehetne rosszabb is, mondja a bődületes közhely. De ha nem vagytok kórházban, nem romlik nagyon az egészségetek épp, akkor most, a kényszerkarantén alatt is tudsz valami pozitív mondatot mantrázni magadnak. Találd ki a sajátod, amitől jobban érzed magad, mi öten most ezeket találtuk hirtelenjében:

Itt a tavasz.

Egyre melegebb van.

Egyre többet süt a nap.

Nem kell vekkerre, korán kelni.

Nem kell rohanni.

Jól esik kicsit lassulni.

Nem megy el az időnk az utazással.

Kevesebb a szívás a dugóban reggel!

Egyre több ember kap oltást – egyszer csak vége lesz.


bottom of page