top of page

BLOG

8 akadálymentes szolgáltatás spéciknek

Ha nem is sok, de egyre több olyan szolgáltatást találunk a környezetünkben, ami figyelembe veszi a fogyatékossággal élő emberek igényeit, hozzájuk igazítja a szolgáltatásait, vagy direkt az ő támogatásukra jött létre. Összeszedtünk párat, és várjuk tőletek is a tippeket, hadd tudjanak róla minél többen az érintettek közül!


Csendes nyitvatartás a Decathlonban
Kép: a Decathlon egyik munkatársa a szája elé tartja a mutatóujját jelezvén, hogy csendes nyitvatartás van

Nyáron szükségetek lehet egy csomó sportszerre aminek a vásárlását eddig halogattátok… tudtatok róla, hogy hétfőnként 14:00-tól zárásig csendes nyitvatartással vár titeket az üzlet? Az autizmusban érintett vásárlók számára csendesebb, az érzékszerveket kevésbé megterhelő környezetet biztosítanak ebben az időszakban. Az érintetteket előre engedik a sorban, nem szól a zene, csökkentett világítást használnak, jöhetnek támogatni a segítő-kutyák, és indulás előtt még azt is meg tudjátok nézni, melyik polcnál számíthattok a legtöbb ingerre.

Mesemúzeum

Kép: gyerekek a fejükön koronával közösen mesét olvasnak a mesemúzeum polcai előtt

A mese mindenkié! A Mesemúzeum Utak a meséhez programja autizmusbarát terekkel, és ehhez a szemlélethez illeszkedően autizmusbarát múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a látogatókat. Érkezhettek akár a családdal, akár iskolai csoporttal, mindent megtaláltok a honlapon, ami a felkészülést segítheti: kisfilmet a múzeumról, letölthető szociális

történetet, a múzeum térképe és az ottani szabályokat bemutató tábla is.


Az Autizmusbarát Mesemúzeum projektet a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szakemberei készítették.
Akadálymentes helyszínek az Access4you-tól

Kép: az Access4you app egyik képernyőjének részlete

Valóban akadálymentes helyen szeretnél vásárolni, enni, megszállni, de nem tudod, neki merj-e vágni? Az Access4you azon dolgozik, hogy akadálymentességi szempontok alapján tanúsítson helyeket, és elhozza neked az információt. Legyen az vendéglátás, egészségügyi szolgáltatás, ügyintézés, sport vagy szórakozás, csekkold le előre, hol várnak téged is felkészülten. Töltsd le az appot vagy nézd meg a weben!Access4you app letöltése:VásárLÁSS a Decthlonban

Kép: a Decathlon egyik munkatársába karol az általa kísért látássérült vásárló a mozgólépcsőn

Ebben az áruházban a gyengénlátó és vak vásárlók is akadálymentes élményt kaphatnak. Kérj időpontot és kísérőt, aki segít vásárolni! Minden sportágban szakavatott támogatót kapsz, aki a bejáratnál vár, odavisz a választott sportszerekhez, tanácsokkal lát el, segít méretet választani és ismeri a termékek technikai jellemzőit, segít a fizetésben és visszakísér a kijárathoz. A szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe.


Távszem

Kép: a Távszem logója, egy nagy T betű, mellette különböző színű és mintájú körök

Látássérült embereknek nyújt élőben távsegítséget a Távszem app. Ha szükséged van valakire, aki a telefonod kameráján keresztül helyetted néz és lát egy adott helyzetben, ezt az appot neked találták ki. Nem tudod melyik papírpénz melyik? Elkeveredtél az utcán? Válogatnod kell valamik közül de nincs támpont? A felhasználók segítségkérését képzett operátorok várják a túloldalon a nap minden órájában.Távszem app letöltése:Futás és fitnesz a Suhanj!-al!

Kép: a Suhanj! edzőterme edzés közben, szobabicikliző, futógépet használó emberek

A Suhanj! csapata a mozgás örömét osztja meg sérült és fogyatékkal élő emberekkel már 12 éve. A covid előtt nyílt edzőtermük, a Suhanj Fitness (XIII. Tátra utca 6.) tovább bővítette a lehetőségeket. Itt a személyi edzés mellett tematikus órák, spinning is szauna is MINDENKI rendelkezésére áll, képességeitől függetlenül. Külön aktualitás a teremben: Ukrajnából menekült gyerekeknek napközit működtetnek március óta. A margitszigeti és más helyszíneken tartott úszó- és futóedzések általában nagyon jó hangulatúak szoktak lenni, de a legtöbb futóversenyen, nagyobb sporteseményen is megtaláljátok őket.
Akadálymentes játszóterek

Kép: Magyarország térkép megjelölt helyekkel, a térkép előtt egy játszótér

A Szerencsejáték Zrt. már 3. éva a Nagykarácsony sorsjegyének a teljes bevételét befogató játszóterek építésére fordítja. Ezeken a helyszíneken olyan játszóeszközöket találhattok, melyeket mozgáskorlátozottsággal és egyéb kihívással élő gyerekek együtt tudnak használni ép társaikkal. Több ilyen játszótéren találtok olyan eszközöket, amelyeket egyesületünk alapítótagjai találtak ki és valósítottak meg még az alapításunk előtti években. De hol vannak pontosan ezek a befogadó játszóterek?

A befogadó játszótérépítési-program eddigi helyszínei:BKK szállítószolgálat: Házhoz házig szolgáltatás

Kép: kerekesszékes ember ikon bekarikázva

Idézünk a BKK honlapjáról: "A háztól házig szolgáltatásban az előzetes bejelentés után igénybe vehető autóbuszok munkanapokon 5:30 és 23:30, hétvégén 8:00 és 16:00 között közlekednek. Ezeket mozgáskorlátozott személy és egy kísérője veheti igénybe a díjszabásban felsorolt, a jogosultságának megfelelő teljes árú vagy kedvezményes jeggyel/bérlettel.

Az utazás tervezett időpontja előtti munkanapokon diszpécserünk 8:00 és 16:00 között hívható, aki az igénybejelentések alapján visszajelzi a lehetséges időpontot. Elsőbbséget élveznek a szolgáltatást rendszeresen – pl. iskolába járáshoz – használók. A többi utasnál a bejelentés időpontja szerint soroljuk az igényeket a szabad helyek függvényében. A telefonszám: +36-70-390-34-14. A BKK a MEOSZ – Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége – budapesti szervezetének bevonásával alakította ki a mozgáskorlátozottak szállítását végző midibuszok közlekedési rendjét."

Ha használjátok ezt vagy egy hasonló szállítószolgáltatást, számoljatok be nekünk róla!Comments


bottom of page