top of page

BLOG

Ez egy világoskék cikk


Ez egy cikk, ami világos és könnyen érthető. Két szakember beszél arról, hogy milyen a világos és könnyen érthető szöveg. A könnyen érthető kommunikációról Farkasné Gönczi Rita beszél. A közérthető, más néven világos írásbeli fogalmazást Gergely Vera mutatja be. Azért használtuk a cikk címében a világoskék szót, mert benne van a világos szó és a KÉK kifejezés is. A KÉK a könnyen érthető kommunikáció rövidítése. A cikket Sziklainé Lengyel Zsófia írta.


Bemutatjuk a két szakembert:

rövidhajú nő kötött pulóverben mikrofonba beszél és kezével gesztikulál

Farkasné Gönczi Rita

Rita gyógypedagógus. 12 évig dolgozott az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségénél (ÉFOÉSZ). Jelenleg több helyen dolgozik. A Kézenfogva Alapítványnál tanfolyamokon tanítja a könnyen érthető kommunikációt. Rita szívesen megosztja tapasztalatait a honlapján és a facebook oldalán is. Sok könnyen érthető anyag található a honlapján, például ételreceptek is.


rövid fekete hajú nő közelről a kamerába néz

Gergely Vera

Vera a közérthető írás hazai szakértője, eredetileg közgazdász. Szeret rendet tenni a szövegekben. Szereti átfogalmazni a bonyolult dokumentumokat. Az a célja, hogy az írott nyelv közérthető legyen. Vera nemcsak a közérthető fogalmazás hazai szakértője, hanem a közérthető fogalmazással foglalkozó legnagyobb nemzetközi szervezet elnöke is. Ő írta az első magyar nyelvű útmutatót a közérthető fogalmazásról. Vera alapította a Világos Beszéd nevű ügynökséget. Az ügynökség szakértőit egytől egyig személyesen ő maga képezte ki. Kollégáival ma már másokat tanítanak meg érthetően fogalmazni. A Verával készült interjúhoz görgess le.


 

Farkasné Gönczi Rita a könnyen érthető kommunikációról


Rita, hogyan lettél gyógypedagógus?

Szerettem volna megtanulni egy különleges nyelvet. A jelnyelvet választottam, amely a siket személyek anyanyelve. Később a nagyothallók, majd a siket gyermekek iskolájában dolgoztam. Közben jelentkeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolára. Sokat tanultam arról, hogyan kell foglalkozni a hallássérült és a látássérült emberekkel.


Hogyan találkoztál a könnyen érthető kommunikációval?

Szeretek az értelmi fogyatékossággal élő (intellektuális képességzavart mutató) emberekkel dolgozni. Számukra sok szöveg nehezen érthető. A szövegeket egyszerűen kell megfogalmazni, hogy érthető legyen. Jó eszköz erre a könnyen érthető kommunikáció. A könnyen érthető kommunikáció rövidített neve KÉK.


Hogyan alakult ki a könnyen érthető kommunikáció?

A KÉK angol neve: easy-to-understand language. Ez a módszer a jó gyakorlatok összegzéséből született. A könnyen érthető kommunikációval a hivatalos dokumentumokat sokkal könnyebb megérteni.

A másik út a fogyatékos emberek önérvényesítő mozgalmának nagyszerű hatása volt. Az Inclusion Europe nemzetközi érdekvédő szervezet is támogatja a könnyen érthető kommunikációt.

Magyarországon a KÉK 1990 körül jelent meg. Először egy kis füzetet jelentetett meg az ÉFOÉSZ a szabályokról. A füzet címe: Egyszerűen érthető. Később az Inclusion Europe adott ki egy részletes tájékoztatót a KÉK-ről.


Kik számára hasznos a KÉK?


Elsősorban intellektuális képességzavart mutató személyek számára hasznos a KÉK. Emellett az idegen anyanyelvűeknek is, mert ők nehezebben értik meg az információkat magyarul.

A siket személyeknek is hasznos lehet, mert az ő anyanyelvük a jelnyelv, amely eltérő nyelvtani szerkezettel rendelkezik. Az idősebb emberek közül is sokan jobban értik a könnyen érthető kommunikációval készített dokumentumokat.


Mi a célja a könnyen érthető kommunikációnak?

A KÉK fogalmazási mód segíti az információk megértését. A könnyen érthető anyag lehet leírt tartalom, hanganyag, kép vagy videó. Különbség van a hétköznapi nyelven készült anyag és a KÉK anyag között.


Milyen a könnyen érthető kommunikáció?

A könnyen érthető kommunikációnak formai és tartalmi szabályai vannak. A KÉK szabályairól ide kattintva lehet olvasni.

Formai szabály például az, hogy világos hátteret használunk. Formai szabály az is, hogy egy sorba egy mondatot írunk. Tartalmi szabály az, hogy egyszerű tőmondatokat használunk. Tartalmi szabály az is, hogy nem használunk idegen szavakat.

A könnyen érthető anyagot mindig meg kell mutatni egy tapasztalati szakértőnek. A tapasztalati szakértő fogyatékossággal élő ember. Ő segít valóban könnyen érthetővé tenni az anyagot.


Hogyan jelölik a KÉK anyagokat?

A KÉK tartalmakat egy jellegzetes képpel jelölik. A kék színű képen egy fehér színű emberfigura könyvet olvas. Honlapokon, kiadványokon lehet találkozni ezzel a jelöléssel.


kockás inges, hosszúhajú nő magyaráz kivetített prezentáció mellett
Rita előadást tart, a prezentációban a KÉK logójával

Milyen szintjei vannak a könnyen érthető kommunikációnak?

A célcsoport képességeitől függően több szintje van a KÉK-nek. Az első szint egy képsorozat szöveg nélkül, ahol folyamatokat tudunk bemutatni. A hatos szint könnyen érthető szöveg kép nélkül. A többi szinten különböző arányban vannak a szövegek és a képek. A képeknek a különböző szinteken különböző szerepük van. Jó példa a bántalmazásról négy szinten készült füzet. A füzetet ide kattintva lehet megnézni.


Hol használod a könnyen érthető kommunikációt?

Mindenhol használom a KÉK-et, ahol van értelmi fogyatékossággal élő ember, például képzéseken, táborban vagy konferencián. Együtt dolgozom tapasztalati szakértőkkel. Szoktunk együtt előadást tartani a könnyen érthető kommunikációról.


Hol találkozhatunk könnyen érthető kommunikációval?

Érdekes példa a népszavazás. A népszavazáson bárki kérhet könnyen érthető segítséget.

A KÉK tartalmak igen elszórtan jelennek meg Magyarországon, ezért a honlapomon összegyűjtöttem a KÉK kiadványokat itt.

Lehet kiadványokat olvasni például a munkáról, az utazásról, az egészségről. Készült egy könnyen érthető tájékoztató a koronavírusról is, itt lehet megnézni.


Hosszú göndör hajú lány számítógép előtt ül egy asztalnál, összezavarodott arccal, két kezét értetlenül felemeli


Hol lehet könnyen érthető kommunikációt tanulni?

Több szervezet indít KÉK tanfolyamokat. Például a Kézenfogva Alapítvány is szervez képzést, ahol tartok foglalkozást. A képzésre bárki jelentkezhet. Most online formában lehet részt venni a képzésen. A képzésen részt szoktak venni érintettek szülei, köznevelési intézmény munkatársai, hivatali alkalmazottak és civil szervezetek munkatársai is. A képzésen sokat gyakorolunk.


Egy átlagos szöveg mennyivel lesz rövidebb vagy hosszabb, ha könnyen érthetőre fordítják?

Amikor minden részletet meg kell magyarázni, akkor az eredeti szövegnél sokkal hosszabb lesz a KÉK szöveg. Ha összefoglaljuk a szöveg lényegét, akkor a könnyen érthető tartalom rövidebb lesz. Az átalakításkor szerkesztjük a szöveget. Az információkat témák szerint csoportosítjuk és egymás után rendezzük. A könnyen érthető szöveget jól lehet követni.


Milyen szövegeket a legnehezebb könnyen érthetővé alakítani?

A jogszabályokat és a szerződéseket nehéz könnyen érthetővé alakítani. Egy szerződésben például sok mindent pontosan el kell magyarázni.


Milyen szövegeket lenne hasznos könnyen érthetővé alakítani?

A hivatalos dokumentumokat fontos könnyen érthető módon megfogalmazni.

Sajnos kevés hír és cikk születik könnyen érthető kommunikációval. Az Egy sima, egy fordított blogján ide kattintva lehet néhány könnyen érthető cikket olvasni. Külföldön sok regényt írnak át könnyen érthető módon. Magyarországon még kevés a könnyen érthető regény, viszont már elkészült egy könnyen érthető képes Biblia. Hasznos lenne KÉK barkácskönyvet írni. Én 2011-től írok könnyen érthető recepteket. A recepteket a honlapomon ide kattintva lehet megnézni.


Hogyan terjeszted a könnyen érthető kommunikációt?

Érdeklődő embereket oktatok a könnyen érthető kommunikációra. Sok előadást tartok és interjúkat adok. Az interneten a honlapomon sok információ van a könnyen érthető kommunikációról ide kattintva. A Facebook közösségi oldalon is elérhetők az információk ide kattintva.

színes fakockák közelről, mindegyiken egy-egy betű
 

Gergely Vera a közérthető fogalmazásról


Vera, hogyan lettél kommunikációs szakember?

Egy biztosítónál dolgoztam, amikor rájöttem, hogy a közérthető írás nekem jól megy. A munkám során láttam, hogy sok probléma származott abból, amikor egy dokumentum félreérthető volt. Azt is láttam, hogy mennyivel könnyebben boldogul az, aki mások számára érthetően tud fogalmazni. Ekkor döntöttem el, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Beleástam magam az elérhető külföldi szakirodalomba, és nagyon sokat gyakoroltam. Rájöttem, hogy a közérthető fogalmazás szabályai minden nyelvben ugyanazok. Aztán amikor minden fellelhető tudást magamba szívtam, elkezdtem igazi ügyfelek szövegeit átírni. A legtöbbet ebből tanultam.


Hogyan találkoztál a közérthető fogalmazással?

Ha jól emlékszem, 2010 körül olvastam róla először. Abban az évben fogadták el az Egyesült Államokban azt a törvényt, hogy az államnak közérthetően kell kommunikálnia az állampolgáraival (ez a Plain Language Act). Ekkor tudatosult bennem, hogy a kommunikáció mekkora felelősséggel jár.


Hogyan alakult ki a közérthető fogalmazás?

Egyrészt régen felismerték, hogy ha a hivatalos iratok egyszerűbbek lennének, akkor a címzettek gyorsabban és pontosabban megértenék őket. Ezzel rengeteg időt és energiát tudnának megtakarítani a hivatalok és az állampolgárok is. Egyszerűbb lenne az ügyintézés. Másrészt,

ha nem érthetőek a szerződések, amiket a bankokkal és más cégekkel kötünk, akkor ezzel sérülnek a fogyasztói jogaink.

Én abban hiszek, hogy érdekünk és egyben kötelességünk érthetően fogalmazni.


Kik számára hasznos a közérthető fogalmazás?

A közérthető fogalmazás mindenkinek hasznos. Annak is, aki írja a szöveget, mert kevesebb lesz a félreértés és a visszakérdezés. És annak is, aki olvassa, mert gyorsabban és pontosabban megérti, hogy mit kell tennie.


Mi a célja a közérthető fogalmazásnak?

A közérthető fogalmazás célja, hogy az olvasó elsőre megértse a szöveget. Megtalálja benne azt, amire szüksége van, megértse azt, amit talált, és fel tudja azt használni.


Milyen a közérthető fogalmazás?

A közérthető fogalmazásban mindig az olvasó áll a középpontban. Abból indulunk ki, hogy neki mi a célja, miért olvassa a szöveget. Mire van szüksége, milyen szavakat ért, mit tud már az adott témáról. Ez alapján döntjük el, hogyan fogalmazunk. Arról írunk, amire az olvasónak van szüksége, és nem terheljük számára felesleges dolgokkal. A lényeget a legelejére írjuk és nem rejtjük el a szövegben. Rövid mondatokat írunk és az olvasó szavait használjuk.


Hogyan jelölik a közérthetően megfogalmazott anyagokat?

Nincsen egységes jelölése ezeknek az anyagoknak. Sőt, mi a Világos Beszéd csapattal akkor lennénk igazán boldogok, ha a közértőség válna természetessé, és nem a közérthető szövegeket kellene jelölni, hanem a nem közérthetőeket.


fekete-fehér betúkkel "Világos Beszéd" felirat, alatta sárga alapon feketével írva: "A közérthető fogalmazás tudománya"
A Világos Beszéd logója

Milyen szintjei vannak a közérthető fogalmazásnak?

A közérthető fogalmazásnak nincsenek szintjei, de ez nem jelenti azt, hogy minden közérthetően megfogalmazott szöveg egyforma. Minden azon múlik, hogy ki a célközönség. Ebben az interjúban például a szokásosnál is jobban figyelek arra, hogy rövid mondatokat használjak. Pont azért, mert tudom, hogy intellektuális képességzavart mutató emberek is olvasni fogják. A közérthetőség tehát az odafigyelésről is szól. Legyen nekem fontos, hogy a másik megértse, amit leírok neki.


Hol használod a közérthető fogalmazást?

A közérthető fogalmazást használom mindig, amikor írok. Akkor is, ha az a feladatom, hogy egy szöveget közérthetővé tegyek. De akkor is, ha „csak” egy emailt írok valakinek. Ugyanazokat a szempontokat kell végiggondolni. Az a jó a közérthető fogalmazásban, hogy ha az ember egyszer megtanulja, akkor utána az élete minden területén használni tudja.


Hol találkozhatunk közérthető fogalmazással?

Például a szabalysertes.hu oldalon a Segítség, megbírságoltak! részben vannak közérthetően megfogalmazott tájékoztatók, amelyeken mi is dolgoztunk. A szabálysértési rendszer bonyolult, és a bírsághoz adott tájékoztatót nehéz megérteni. Például kevesen tudják, hogy a bírságot nem csak kifizetni lehet, hanem ledolgozni is. Az eredeti tájékoztatóból nem derült ki könnyen, hogy ezt pontosan hogyan lehet megtenni, de az átírt változatból már igen.


Hol lehet közérthető fogalmazást tanulni?

Mi szoktunk cégeknek egynapos képzést tartani, ezeken a képzéseken az ő munkavállalóikat oktatjuk.


Egy átlagos szöveg mennyivel lesz rövidebb vagy hosszabb, ha közérthetőre fogalmazzák át?

A legtöbb szöveg rövidebb lesz, mert kihagyjuk belőle az olvasó számára felesleges részeket. Kihagyjuk azokat a szavakat is, amik nem adnak plusz információt (pl. az „október hónap folyamán” helyett azt írjuk, hogy „októberben”). De van olyan is, hogy egy szövegrész hosszabb lesz, mint az eredeti, mert tovább tart érthetően elmagyarázni egy bonyolult dolgot. Általában az a cél, hogy rövid legyen, de benne legyen minden fontos dolog.


Milyen szövegeket a legnehezebb közérthetővé alakítani?

A jogi szövegekkel van a legnehezebb dolgunk, ilyen például egy szerződés, vagy bármi, amit nagyon szigorúan szabályoznak a jogszabályok.


Milyen szövegeket lenne hasznos közérthetővé alakítani?

Fontos lenne, hogy minden olyan szöveg közérthető legyen, amire szükség van a mindennapi ügyintézéshez.

Minden hivatalos levél, tájékoztató, honlap, használati utasítás és orvosi lelet akkor igazán hasznos, ha érthető.

Hogyan terjeszted a közérthető kommunikációt?

Készítettem egy weboldalt a közérthető fogalmazás alapszabályairól, ez a kozerthetofogalmazas.hu. Másrészt segítünk cégeknek érthetően írni. Ez azt jelenti, hogy átírjuk a szövegeiket, képezzük a munkatársaikat. Végül pedig interjúkat adok, mint most is, hogy minél többen halljanak róla.


rövid fekete hajú, szemüveges nő piros pólóban egy képernyő előtt áll és mosolyog
Vera előadást tart




bottom of page