top of page

BLOG

12 otthoni, filléres fejlesztő tipp – nem csak autizmusban érintett gyerekeknek

Pataki Klári gyógypedagógus és egyben spéciszülő barátunk összeállított egy szuper ötlettárat otthon fellelhető tárgyakból és könnyű feladatokból. Elő a kupakokkal és a csipeszekkel!


Számos család került az utóbbi időben felmérhetetlenül nehéz helyzetbe. A váratlanul nyakunkba szakadó járvány, kombinálva az otthon tanuló, az online verzióval ismerkedő gyerekekkel, nem egy helyen számos gyerekkel, teljesen új szituációt szült számunkra. Azokban a családokban, ahol különleges gyermeket nevelnek, az elmúlt egy év még több terhet rakott a szülők vállára.


Nagyon fontos egy pár dolgot tudatosan kimondanunk magunknak, szülőként, pontosan azért, mert mostani időszak mindenki számára embert próbáló. Ez NEM az új szokások kialakításának az ideje, semmi gond, ha csúszik a beszédindítás. Teljesen új életforma, új rend van kialakulóban, mindehhez IDŐ kell.


Ne feledd, hogy ELSŐSORBAN anya vagy, apa vagy, szülőként kell rendben lenned, ha Te oké vagy, akkor körülötted mindenki jól fogja érezni magát, ezért NEM LUXUS, hogy magadnak is megadd, még ebben a helyzetben is azt, amitől Te töltődsz.

Ne keverd össze a szerepeket, szülő-játszópajtása, és ne terapeutája akarjál lenni a gyermekednek, most a legfontosabb cél, hogy BIZTONSÁGOS, szeretetteli légkört nyújtsál a gyermekednek egy teljességgel sarkából kifordult világban. Adj időt és türelmet magadnak és a gyermekednek is! Most nem kell tökéletességre törekedned – halkan súgom, máskor sem muszáj – bőven megfelel az ELÉG JÓ. Nem most kell beszerezned a nyomtatót és laminálógépet, főzz abból, amit otthon találsz! Nézz körbe az otthonodban, a fürdő-konyha-kamra hármasában annyi fejlesztésre, játékra alkalmas eszközt fogsz találni, hogy meg fogsz döbbenni, mennyire gazdag vagy. Bízz magadban és a gyermekedben, bízz a kreativitásodban, egy idő után a sarki kínai boltban is már csak úgy fogsz szétnézni, hogy még a gumicukorban is keresni fogod a négy alapszínt…


Mit érdemes otthon fejleszteni?

Ez az időszak minden szempontból új, ezért azt tanácsolom, hogy a már meglévő készségek elmélyítése legyen a célod, ami minden esetben feladat lehet, sőt kell, az a figyelem-emlékezetfejlesztés, a finommotorika fejlesztése, és autizmusban alapvető szocio-kommunikációs készségek fejlesztése játékokon keresztül, minden olyan tevékenység magyarul, ahol KAPCSOLÓDNIA KELL másokhoz.


Érdemes két legyet ütni egy csapásra, és két, vagy több területet is összekapcsolni, jó példa erre a szenzoros fejlesztés, vagyis minden olyan játék, amelyben a különböző érzékszerveket veszed célba, ez összekapcsolható a már említett fejlesztési területek bármelyikével.

Én is szétnéztem itthon, és pontosan egy tucat eszközt hoztam most Neked, hozzájuk kapcsolva jó pár játékot, de csak azért hogy beindítsam a fantáziádat:)

Lássuk!


1. BOROTVAHAB

A legpompásabb lehetőség Apával való bohóckodásra, ugyanis borotválkozás közben meg lehet kérni, hogy Apa arcának különböző részeiről szedje le ujjal a habot.

Ha van szabad tükör, kósza tálca, netán sötét színű vagy mintás, ha vastagon bekened habbal, remek szórakozás rajzolni benne. Ha kézzel nem szeret hozzáérni, pontosan a szenzoros érzékenység miatt, kereshetsz egy szivacslabdát, amivel nyomdázhat benne, vagy egy gumikesztyűt, amiben most úgysem szenvedünk hiányt. Ha netán még egy régi zuhanyfüggönyt is találsz, akkor kész a legjobb móka a világon: terítsd le a függönyt a nappaliba, kend be borotvahabbal, egy szál fürdőgatyóra vetkőzzön le a gyerkőc és zenére indulhat a korcsolyázás:) Megspékelheted a játékot némi jégkockával, amivel a meglehetősen csúszós talajon még focizni is kell…



2. FÜLTISZTÍTÓ PÁLCIKA – VATTAKORONG – HASZNÁLT FOGKEFE

Ezek a szinte mindennapos használati tárgyaink remekül beválnak festőszerszámként, jól alkalmazkodnak az apró kezekhez. Pöttyözhet vele, csíkot húzhat, festékszórást is próbálhatsz a fogkefe-fésű kombóval. Ha nagyon belejönnétek, akkor jöhet a dugó-nyomda, vagy használt spricnit újratölthetsz színezett vízzel… A napzáró fürdés élményszámba mehet.


3. JÉGKOCKATARTÓ – TÖLCSÉR

Minden apró, rekeszes tárgy adja magát a szortírozásra, egy jégkockatartóba szórhattok különböző apró magokat, rizst, bulgurt. Kipróbálhatod, hogy különböző apró gyümölcsöket lefagyasztasz, ehhez már töltenie kell hozzá vizet, odanézni, figyelni, vagyis ismét több területet kapcsolsz össze, ez a sokszor emlegetett szem-kéz koordináció. Ahol a szemed, ott a kezed, szoktam mondani a tanítványaimnak:) A tölcsér is lehet több funkciós, egyáltalán az a legfontosabb szabály, hogy BÁRMIT HASZNÁLHATSZ BÁRMIRE!!! Tehát a tölcsér is lehet hangosbemondó, azzal hívhat például mindenkit ebédelni, hátha nagyobb kedve lesz megszólalni.



4. FAKANALAK-MERŐKANALAK + APRÓ LABDÁK-LUFIK

Az előbb már említett szem-kéz koordináció fejlesztésére az egyik legpazarabb eszköz a kanál, merőkanálban kell vinnie egy megadott helyre a labdát úgy, hogy ki ne guruljon belőle. A jól ismert tollaslabdát is transzformálhatod fakanál és lufi kombinációjára, azért is jobb, mert a lufi sokkal lassabban mozog, könnyebb és élvezetesebb vele begyakorolni a játékot!

De akár golfozhattok is fakanállal, a mozdulat teljesen más, az eszközök ugyanazok:)


5. KÜLÖNBÖZŐ ANYAGÚ, NAGYSÁGÚ FAZEKAK, EDÉNYEK

A konyha egy kész zenekar, csak meg kell, hogy lásd benne a lehetőséget! Bátran fordítsátok fel és lefelé az edényeket, jöhetnek a reszelők, a használt, de erre a célra még tökéletesen megfelelő evőpálcikák, amivel dobolni lehet:)


6. HASZNÁLT, DE MÉG JÓ ÁLLAPOTÚ PAPÍRZACSKÓK

Sok helyen váltották le a nejlonzacskókat papírra, én szépen össze szoktam ezeket hajtani, mert egy óvatlan pillanatban remek kézbábokká válhatnak, bármit rajzolhattok rá, utána már csak fel kell húzni és mehet a menet! De zenélni is lehet vele, lassan összegyűrni, ha már nagyon gyűrött, még egy utolsót lehet vele festeni, nagyon szép nyomot hagy a papíron.


7. KUPAKOK A VILÁG MINDEN SZÍNÉBEN ÉS NAGYSÁGÁBAN

Az egyik jollyjoker a játékok között, még a kamaszok is imádnak vele dolgozni. El lehet rejteni alattuk különböző apró dolgokat, meg lehet kérdezni, mi volt a ZÖLD kupak alatt. Evőpálcikával egy megadott színsort le lehet kopogtatni, ennek nehezített változata, amikor mindkét kézben van egy-egy pálcika, és két színt mondok, a két színre EGYSZERRE KELL rámutatni. Ha a kupakokat felfelé fordítod, akkor akár csipesszel beletehet apró pompomot, pattogatott kukoricát.


8. CSIPESZEK

Ez az abszolút favorit nálam, szinte végtelen a felhasználási módja. Először is teregessetek együtt, minden házimunkából lehet közös bulit kreálni, maga a zoknik párosítása is baromi izgalmas feladat. Csipeszekből is létezik különböző nagyságú, formájú, és természetesen színű, egy idő után te is rá fogsz kattanni, meglásd… Nekem már van pillangó és lepkeformájú is:) Panka lányom kedvence és azóta számos tanítványomé is az, amikor felcsipeszelek rá öt-hat darabot, a kezébe adok egy színes, műanyag Ikea poharat, és meg kell találnia magán, rátenni a pohár szélére. A lakásban is elrejthetsz, természetesen látható módon csipeszeket, a létező legjobb figyelem gyakorlat, de persze közben finommmotorikát, kitartást, kudarctűrést egyaránt fejlesztesz vele.



9. POHARAK

A színes műanyag poharak szintén adják magukat sok játékhoz, az egyik favoritom a fény-elkapás, amikor egy sötét szobában zseblámpával világítasz különböző pontokra, a gyerkőcnek pedig a pohárral el kell kapnia a fénypacát, rá kell tennie!!! Akár a saját testére is világíthatsz, jó móka a pocakján csapdosni a fényt. Lehet tornyot építeni a poharakból, egy puha labdával ledönteni. El is rejthetsz alá apró dolgokat, filccel ráírhatsz számokat, és a számoknak megfelelő mennyiségű csipesz jöhet a szélére, vagy a pohár belsejébe bármi, amit jó pakolni:)



10. LUFI

A már említett lelassított tollaslabda mellett focizni is lehet lufival, meg lehet tölteni vízzel a fürdés idejére, de ha más anyaggal töltöd meg, pl. homokkal, liszttel, akkor nagyon jó gyurkolászni-való játékot kapsz.


11. LISZT – ZABPEHELY – RIZS

Ezekből most amúgyis nagy tételben van otthon, a már említett tálcára szórjál ki vékony rétegben, remekül lehet benne rajzolni ujjal, evőpálcikával. Ha egy nagyobb dobozba szórod, akkor vastagabb réteget kapsz, elrejthetsz benne apró játékokat, amit hosszas kotorászás után talál meg a gyerkőc.


12. GUMIKESZTYŰ

Ebből sincs hiány, használjátok vidám célra is. Lehet benne festeni, ha egyébként nehezen ér hozzá tenyérrel a festékhez, de külön-külön színnel is befestheted az ujjakat, amelyiket épp fested, azt kell megemelnie. Meg is lehet tölteni vízzel, le is fagyaszthatod, a fürdés közben kioldódik a vízben, de azalatt pont megtanulja az ujjak nevét és egyből egytől ötig is észrevétlen megtanul számolni! Sorolhattam volna tovább az otthonodban fellelhető eszközök listáját, a mostani célom az volt ezzel, hogy kedvet csináljak az otthoni játékhoz, fejlesztéshez. Meglásd, csak el kell kezdened, és a további ötletek jönnek majd maguktól!

A legfontosabb, hogy az együttléteitek felszabadultak és örömteliek legyenek, a mostani és jövőbeni ismeretlen helyzetben erre van, lesz a legnagyobb szükségetek!

Szurkolok Nektek tiszta szívemből!


Klárival és lányával, Pankával hamarosan olvashatjátok az inkluzív interjút itt a blogon!


Név: Egyesület az Inklúzióért

Adószám: 18904693-1-41

bottom of page