top of page

BLOG

A befogadĂĄs kockĂĄnkĂ©nt Ă©pĂŒl

Augusztus vĂ©gĂ©n szĂĄz pedagĂłgus, gyĂłgypedagĂłgus Ă©s a szociĂĄlis szfĂ©rĂĄban dolgozĂł szakember rĂ©szvĂ©telĂ©vel megtartotta EgyesĂŒletĂŒnk a Workshop az inklĂșzióért – A befogadĂĄs kockĂĄnkĂ©nt Ă©pĂŒl cĂ­mƱ workshopjĂĄt egy belvĂĄrosi rendezvĂ©nyközpontban.


SzerettĂŒnk volna lĂ©trehozni egy olyan rendezvĂ©nyt, ahol a szakemberek meglĂ©vƑ tudĂĄsukkal, interaktĂ­v csapatmunka sorĂĄn egyĂŒtt gondolkoznak arrĂłl, hogy milyen kĂŒlönbözƑ mĂłdokon segĂ­thetik elƑ az inkluzivitĂĄst Ăłvodai, fejlesztĂ©si környezetben vagy akĂĄr tantermi keretek között, mindezt LEGO kockĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel.


Az esemĂ©ny megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt a LEGO AlapĂ­tvĂĄny tĂĄmogatta. Az alapĂ­tvĂĄny egyik cĂ©lja, hogy a marginalizĂĄlt helyzetben levƑ gyerekcsoportokat ne csak tĂĄrgyi adomĂĄnyokkal tĂĄmogassa, hanem egy olyan keretrendszeren, mĂłdszeren keresztĂŒl segĂ­tse Ƒket, amelynek a hatĂĄsa hosszĂș tĂĄvon is Ă©rezhetƑ. A „learning through play”, vagyis a jĂĄtĂ©kon keresztĂŒli tanulĂĄs szemlĂ©lete nem ĂĄll egyĂ©bkĂ©nt sem messze a jĂĄtĂ©kos lelkĂŒletƱ egyesĂŒleti tagjainktĂłl, Ă­gy hĂĄt mĂĄr a mĂĄsodik Ă©ve több projekten dolgozunk egyĂŒtt a LEGO AlapĂ­tvĂĄnnyal Ă©s a LEGO Csoport Helyi KözössĂ©gi SzerepvĂĄllalĂĄs programjĂĄval, aminek az eredmĂ©nye több nagyon klassz jĂĄtĂ©k, oktatĂĄsi segĂ©deszköz.


A kĂ©pen egy rendezvĂ©nytĂ©r lĂĄthatĂł, emberek ĂŒlnek fĂ©lkörben, valaki elƑadĂĄst tart. A tĂ©r vilĂĄgos, sok növĂ©nnyel van teli.

A pĂ©nteki napon az ÉrzĂ©kenyĂ­tƑ TĂĄrsasjĂĄtĂ©kkal jĂĄtszottak a rĂ©sztvevƑk, Ă­gy sajĂĄt Ă©lmĂ©nyĂŒk lett a jĂĄtĂ©krĂłl, Ă©s a tudĂĄsuk is gyarapodott a fogyatĂ©kossĂĄgok Ă©s az inkluzĂ­v szemlĂ©let körĂ©bƑl. A SixBricks – BefogadĂł KözössĂ©get ÉpĂ­tĂŒnk jĂĄtĂ©kkal azt mutattuk be, hogy hogyan lehet a 10 Ă©vesnĂ©l idƑsebb gyerekeknek Ă©s felnƑtteknek közelebb hozni azt a gondolatot, hogy milyen is egy befogadĂł közössĂ©gben Ă©lni.

A workshop mĂĄsodik napjĂĄn a MyStory Light segĂ­tsĂ©gĂ©vel a rĂ©sztvevƑk ĂĄltal hozott helyzetekre törtĂ©neteket talĂĄlhattak ki, amelyek tovĂĄbb segĂ­thettĂ©k az adott kĂ©rdĂ©s megvĂĄlaszolĂĄsĂĄt, Ă­gy megtapasztalhattĂĄk, hogy milyen vĂĄltozatos Ă©s kreatĂ­v megoldĂĄsok szĂŒlethetnek egy-egy felmerĂŒlƑ problĂ©ma esetĂ©n. Ennek a napnak felejthetetlen Ă©lmĂ©nye volt, hogy a rĂ©sztvevƑk csoportokban kĂ©szĂ­tettek fotĂłkat a kigondolt forgatĂłkönyveikrƑl.


Ennek a kĂ©tnapos workshopnak nem az volt a cĂ©lja, hogy pontos felhasznĂĄlĂĄsi instrukciĂłkkal lĂĄssuk el a rĂ©sztvevƑket, hanem hogy megtapasztaljĂĄk azt, mit is jelent a jĂĄtĂ©kon keresztĂŒl tanulĂĄs. Mert hogy ezeknek a jĂĄtĂ©koknak bĂĄr van hasznĂĄlati utasĂ­tĂĄsuk, a lĂ©nyeg mĂ©gis abban rejlik, hogy a tudĂĄst, az ismeretet olyan mĂłdon adja ĂĄt, ami az adott közössĂ©gre alakĂ­thatĂł, a felmerĂŒlƑ kĂ©rdĂ©sek, Ă©lethelyzetek, problĂ©mĂĄk megoldĂĄsĂĄt rugalmasan, kreatĂ­van tudja megadni.


A képen: LEGO kockåkból egy jelenet van kirakva, LEGO figuråk egy håzban vannak, amin egy cetlin az a felirat van, hogy mosdóhasznålat.
Mosdóhasznålat kockåkkal elmesélve

Nagyon hiszĂŒnk abban, hogy az ĂŒzenetĂŒnket (Ă©s egyĂ©bkĂ©nt mindenfĂ©le ĂŒzenetet), a lehetƑ legjobban akkor lehet elsajĂĄtĂ­tani, ha sajĂĄt tapasztalatokon, Ă©lmĂ©nyeken keresztĂŒl szerzi meg az ember. Úgy lĂĄtjuk, hogy az inkluzĂ­v szemlĂ©let lĂ©nyegĂ©t igencsak nagy kihĂ­vĂĄs a frontĂĄlis oktatĂĄs keretein belĂŒl ĂĄtadni.


Ahhoz az kell, hogy mindenki a sajĂĄt bƑrĂ©n megtapasztalja, hogy mindenkinek szĂŒksĂ©ge van kĂŒlönbözƑ (Ă©let)helyzetekben több-kevesebb segĂ­tsĂ©gre, Ă©s hogy ezekben a helyzetekben az egyĂŒttmƱködĂ©s, a közös cselekvĂ©s sokkal hatĂ©konyabb megoldĂĄsokhoz vezet.

A workshop sorĂĄn bemutatott jĂĄtĂ©kaink az egyĂ©ni Ă©lmĂ©nyekre, megĂ©lĂ©sekre apellĂĄlnak, Ă­gy a motivĂĄciĂłt, a kĂ­vĂĄncsisĂĄgot fenntartva tudnak hatĂ©kony eszközök lenni, Ă©s maradandĂłbb tudĂĄst ĂĄtadni. A visszajelzĂ©sek alapjĂĄn ezt Ă©ltĂ©k meg a kĂ©t nap alatt a rĂ©sztvevƑk is. A LEGO kockĂĄknak pedig ebben (is) rejlik a zsenialitĂĄsa: nem kell erƑlködni, hogy bevonja a rĂ©sztvevƑket, hanem az eszköz Ă©s a mĂłdszer megteremti a közös egyĂŒttgondolkodĂĄsnak a jĂĄtĂ©kos könnyedsĂ©gĂ©t. A workshop megszervezĂ©sĂ©nek ötletĂ©t az a gondolat hajtotta, hogy ebben az Ă©lmĂ©nyben a jĂĄtĂ©kot felhasznĂĄlĂł pedagĂłgusok is rĂ©szesĂŒljenek, Ă­gy pedig hitelesen tudjĂĄk kĂ©pviselni mind a mĂłdszer (az Ă©lmĂ©nyeken alapulĂł projektszemlĂ©let), mind pedig az ĂŒzenet (az inkluzĂ­v szemlĂ©let) fontossĂĄgĂĄt.


A szervezƑk szerint a workshop nagy Ă©rdeme az volt, hogy olyan Ă©rdeklƑdƑ, lelkes rĂ©sztvevƑk voltak, akik a jelenlegi teljesĂ­tmĂ©nyközpontĂș oktatĂĄs ellenĂ©ben is Ă©szreveszik az egyĂ©ni sajĂĄtossĂĄgokat, a gyerekek kĂŒlönbözƑsĂ©gĂ©t, Ă©s ezt nem akadĂĄlykĂ©nt, megnyĂ­rbĂĄlandĂł tulajdonsĂĄgkĂ©nt lĂĄtjĂĄk, hanem lehetƑsĂ©gkĂ©nt, hogy hogyan lehet egyĂŒttmƱködni a kĂŒlönfĂ©le helyzetekben.


ElkĂ©pesztƑen lelkesĂ­tƑ, hogy az iskolakezdĂ©s elƑtt, Ă©s ilyen gazdasĂĄgi Ă©s politikai viszontagsĂĄgok ellenĂ©re is ennyire Ă©rdeklƑdƑ, motivĂĄlt, tenni akarĂł ember volt egyĂŒtt, akik között pĂĄrbeszĂ©d kezdƑdött el, tudĂĄs- Ă©s tapasztalatmegosztĂĄs, hogy ezt mĂĄskĂ©nt is lehet csinĂĄlni, mint az eddig alkalmazott forgatĂłkönyvek. Ezek a spontĂĄn ötletelĂ©sek zĂĄrt Facebook-csoportokban is folytatĂłdnak, ahol fotĂłkkal, esetleĂ­rĂĄsokkal osztjĂĄk meg a rĂ©sztvevƑk, hogy egy-egy helyzetre milyen megoldĂĄst dolgoztak ki az elsajĂĄtĂ­tott mĂłdszertan Ă©s a LEGO kockĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel.


A kĂ©pen egy kĂ©z lĂĄthatĂł, amin fotĂłt kĂ©szĂ­t egy LEGO kockĂĄkbĂłl megĂ©pĂ­tett jelenetrƑl. A jeleneten egy nagyobb figura van, aki egy kisebbet visz egy Ă©pĂŒlet felĂ©, amire az van Ă­rva, hogy Ăłvoda.
ÓvodĂĄba megyĂŒnk

A kĂ©t nap legfƑbb tapasztalata volt, hogy nagyon kĂŒlönbözƑ helyekrƑl, szakmai hĂĄttĂ©rrel Ă©s tapasztalattal rendelkezƑ, de a gyerekek közössĂ©gĂ©Ă©rt elkötelezett rĂ©sztvevƑk hogyan tudnak egyĂŒttmƱködni, a közösen megfogalmazott problĂ©mĂĄkra megoldĂĄsokat keresni Ășgy, hogy mindenki mĂĄshonnan közelĂ­ti meg a kĂ©rdĂ©st, de vĂ©gĂŒl egy közös tanulĂĄsi folyamat sorĂĄn közös nevezƑre jutnak.

NagyszerƱ hallani a visszajelzĂ©seket, hogy ez nem egy merev, nehĂ©zkes, diagnosztikĂĄn alapulĂł mĂłdszer, hanem abbĂłl Ă©pĂ­tkezik a terĂĄpia sorĂĄn, ami van, amit tud Ă©s amiben otthonosan mozog a gyermek. KĂ©zzelfoghatĂł Ă©s egyszerƱ: a gyerekek jĂĄtszanak, Ă©s ebben az elmĂ©lyĂŒlt, jĂĄtĂ©kos szituĂĄciĂłban hogyan lehet tudĂĄst ĂĄtadni, megtĂĄmogatni a fejlƑdĂ©sĂŒket.

„KĂŒlönbözƑek vagyunk, Ă©s ez nem baj” mondta Györgyi, az egyik szervezƑ, a projekt lelke Ă©s motorja. Amikor ezt hallom, Ă©s tudom, hogy ez a szemlĂ©let jĂĄrta ĂĄt ezt a kĂ©tnapos workshopot, akkor megnyugszom, hogy lehet bĂĄrmilyen krĂ­zisben is a magyar közoktatĂĄs, ha vannak ilyen kezdemĂ©nyezĂ©sek, akkor biztosan minden jĂłra fog fordulni. KĂŒlönösen, ha azt is hozzĂĄteszem, hogy milyen nagy volt a tĂșljelentkezĂ©s erre az esemĂ©nyre. Mivel bĂ­zunk benne, hogy lesz folytatĂĄs, kĂ©szĂ­tettĂŒnk egy online elƑjelentkezĂ©si felĂŒletet, amit ITT talĂĄlsz meg, ha szeretnĂ©l rĂ©szt venni a hasonlĂł projektjeinkben.


Köszönöm a szemĂ©lyes beszĂ©lgetĂ©seket, kĂŒlönösen MĂĄrkusnĂ© NĂ©meth AnikĂłnak Ă©s Robotka ReginĂĄnak, amelyek segĂ­tettek a cikk megĂ­rĂĄsĂĄban!

bottom of page