top of page

BLOG

Ne gondold túl!

Missziónk, hogy humorral, derűvel és görcsölés nélkül beszéljünk a fogyatékosság témájáról gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Mediator reklámügynökség csapatával az elmúlt évben egy olyan érzékenyítő kampányon dolgoztunk, amelynek eredménye 2024 tavaszán vált láthatóvá. Elmeséljük, hogy született meg a Ne gondold túl!


Előbb ismerkedjetek meg a főszereplőkkel!


Ha a Ne gondold túl! kampányunk szereplői ismerősnek tűnnek, az nem a véletlen műve. Hűséges olvasóink az évek során találkozhattak már velük a blogunkban. Most elmeséljük, kik ők és megmutatjuk a velük készült kampányvideókat.

A videók a képekre kattintva indulnak el. Csak 2 percesek, érdemes mindet végénézni!


Miklós Petrával idén januárban jelent meg bloginterjúnk. A humánerőforrás-szakos egyetemista a tanulás mellett jógaoktatóként dolgozik. Ezen kívül dobol, gitározik és fest. 

Portréfotó egy félhosszú hajú, fiatal lányről fényes mályvaszínű kabátkában, jobb kezét a tarkóján tartja, bal keze könyöktől lefelé hiányzik. Felirat: Miklós Petra egyetemista. "Halálkomolyan benyögtem, hogy cáőatámadás történt, aztán jót nevettünk rajta." A videó a képre kattintva indul

Pere Petra színésznő. Játszott már színházban és filmben is. Az őt foglalkoztató MáSzínház, amely többnyire értelmi fogyatékos társulati tagokból áll, már több mint 18 éve működik. 2021 januárjában írtunk róluk

A portréképen lila háttér előtt egy sárga pólós, szemüveges lány áll, egyik keze csípőre téve, a másikkal a nyakláncára mutat. Felirat: Pere Petra színésznő. "Azért vagyok más, mert másra gondolok. De én is szeretek beszélgetni." A videó a képre kattintva indul

Juhász Tamás író, újságíró, zenész 2020 decemberében volt blogalanyunk. Sőt, akkori barátnője, Kitti, aki azóta már a felesége, szintén mesélt nekünk a megismerkedésükről és a közös életükről.

zöldesszürke háttér előtt egy felnyírt hajú, mosolygós srác áll világos zakóban, fehér bottal a kezében, a szeme csukva. Felirat: Juhász Tamás író, zenész "Magyarul azt, hogy filmet nézni, azt így mondjuk. Nem kell ezt túlgondolni." A videó a képre kattintva indul.

Tóth-Kovalik Ádámról 2021 novemberében olvashattatok. Azóta elvégezte az orvosi egyetemet és gyermekorvos szakvizsgájára készül, emellett fotózással is foglalkozik. 

Narancssárga háttér előtt egy fiatal srác ül kék pólóban egy kerekesszékben. Felirat: Tóth-Kovalik ádám, orvos "Ne görcsölj rá, mert engem székfoglalóban nem lehet leverni." A videó a képre kattintva indul

Az alábbiakban egyesületünk vezetője, Török Flóra élményeiről olvashattok, aki lépésről lépésre elmeséli, hogyan kattantunk össze a Mediator Reklámügynökség csapatával és mi sült ki a közös munkából. 


Valami elkezdődik…


2023 elején felhívott Heim Ágoston, vagyis Tonka a Local Heroes csapatától. Elmesélte, hogy azon dolgoznak, hogy összehozzanak egymással jó ügyre éhes médiaügynökségi teameket, illetve jó szakemberek pro bono (ingyenesen, jótékony céllal végzett szakmai munka) felajánlásaira szomjazó civil szervezeteket.

Mindig is tetszettek a win-win ötletek, gondoltam, nézzük meg, mi működhet ebből a gyakorlatban. 

Kisvártatva egy tárgyalóban találtam magunkat a Mediator reklámügynökség lelkes tagjaival, akik nagyon szívesen próbálgatták az érzékenyítéseken használt eszközeinket. Az első pillanattól kezdve az egész team, név szerint Ancsa, Dani, Nóri, Anita, Ági, de a később megismert Balázs és Zénó is hihetetlen nyitottságot mutatott  a fogyatékosság és az inklúzió témái iránt. Tele voltak kíváncsisággal és kérdésekkel. Sas Olivér arculattervezőnkkel, aki egyben alapítótársunk is, és mindketten egy-egy súlyosan spéci gyereket nevelünk, érintett szülőként is tudtunk válaszolni a felmerülő kérdésekre. 


Milyen legyen a kampány?


A csapattal való beszélgetéseinkből egyre inkább az rajzolódott ki, hogy

egy közös kampánnyal szeretnénk kijönni, ami a humor és a meghökkentés eszközével bátorítja az embereket a kapcsolódásra a fogyatékossággal élő emberekkel. Erre a megalakulásunk óta nagy-nagy igényt látunk mindkét oldalról.

Izgalmas közös munka vette kezdetét, egyre kidolgozottabb és profibb ötleteket, címeket és látványterveket kaptunk, végül három különböző tervet készített elő a kreatív csapat, amelyek közül mi választhattuk ki, melyiket valósítsuk meg közösen. Sőt, az azóta a Ne gondold túl!-nak keresztelt kampány mellett még egy 1%-os kampányötletet is kidolgoztak.


Csirke Dániel, a Mediator keratívigazgatója így látja a közös munkát: “A fő üzenethez hűen a kampányról a beszélgetés majdnem 1 éve kezdődött el az érintett szereplők bevonásával, így volt időnk a téma mélyére ásni. Már az elején éreztük, hogy a párbeszédet nem a szívfacsaró történetek, hanem az őszinte, humoros hozzáállás fogja megnyitni. Így születtek meg a beszélgetésekből azok az igaz történetek, amikbe mindenki beletett egy-egy szeletet saját magából.”


A felkérés


A főszereplőinket mi kértük fel erre a feladatra. Hárman korábbi interjúalanyaink voltak.


Miklós Petra ezt mondta később a lehetőségről: "Az egyesülettel először akkor találkoztam, amikor interjút készítettek velem a blogba. Amikor hívtak a kampányba, mint szereplőt,

el se hittem hogy ilyen történik velem, illetve hogy támogathatok egy ilyen jó célt, amire sajnos nem sokan gondolnak itthon...

Szóval rögtön igent is mondtam rá, azóta is nagyon hálás vagyok a lehetőségért."


Pere Petrát pedig a MáSzínház csapatán keresztül ismertük meg, ezúton is köszönjük, hogy mellénk álltak. Édesanyja, Peréné Molnár Júlia így mesélt erről: "A MáSzínházban Márton Gábor Csaba keresett meg minket, hogy Flóra az Egy sima egy fordított egyesület kampányához Down szindrómás fiatalt keres. Így kerültünk képbe."


Tóth-Kovalik Ádám így reagált a felkérésünkre: "Amikor nemrég megkerestek, és elmondták a kampány koncepcióját, csak rövid ideig gondolkodtam rajta. Azt gondoltam, ez egy izgalmas kihívás, ahol még új képem is lehet a Tinderre :-D, és még egy jó ügy mellett is kiállhatok." 


A nagy nap


Február közepén eljött a nagy nap, amikor elkészültek a fotók és a videók a szereplőkkel. Itt kezdtük elhinni, hogy valósággá válik ez a rég dédelgetett álmunk. Mintha az egész projekt szerencsés csillagzat alatt született volna - végül mindig minden összeállt. A fotók az egykori óbudai gyárépületben működő Fabrik Studióban készültek, amelyet pro bono jelleggel kaptunk meg (köszönjük Trunkó Bálint!).

A Mediator a tehetséges, érzékeny  - és nem mellesleg spéciapa - fotóst, Bársony Bencét javasolta, akinek nagyon örültünk. Bencén kívül hoztak még rengeteg további remek kreatív és vizuális szakembert, szerveztek sminkest és fodrászt. Elképesztő élmény volt a sürgés-forgás! Minden óramű pontossággal zajlott.

A sminkes, a fodrász, a világítás, a werkfotós, a hangosító - mintha nem nekünk, hanem minimum egy olasz divatcégnek készülne az anyag!
Csapatfotó a fotőzás helyszínén, lámpákkal körülvéve, a stúdióban ül és áll a szereplők és segítők 15 fős csapata.

Szereplőink a meghatározott órarend szerint léptek a stúdióba. A két Petrát az édesanyjuk kísérte el, Ádám és Tomi egyedül érkeztek. Mindenki a saját ruháit viselte, amik olyan profin voltak összeválogatva, mintha stylist tervezte volna meg az összhatást.


Tomi higgadt profizmussal, magabiztosan adott interjút, pedig általában a mikrofon másik oldalán foglal helyet. Ezt mondta a fotózás után: “Nagyon jól éreztem magam, mindenki jó fej volt. Így végre megismerkedhettem Pere Petrával is, akivel addig még nem találkoztam.”


Pere Petra mindenkit azonnal elvarázsolt és “Kamera! Imádom!” felkiáltással vetette bele magát a forgatásba, ahol kisebb performanszt is előadott. Anyukája azt mondta: “Kezdeti félelmeim ellenére a lányom teljesen felszabadultan tudott pózolni a kamerának és a profi fotósnak köszönhetően lenyűgöző képek készültek róla.”


Miklós Petra, aki a Divatbemutató Kicsit Másképp eseményein már többször is kifutóra lépett, rutinos modell módjára pózolt a kamera előtt.


Ádám pedig olyan vicces volt, hogy a sokszor felharsanó kacagásból mindig tudtuk, merre jár. Ő kicsit más szemmel (is) nézte a folyamatot: "Fotózok is, ezért nagyon örültem, hogy végre kipróbálhatom egy szuper csapattal, hogy milyen a másik oldalon állni (vagyis inkább ülni :-)). Mindenképp érdekes élmény volt megtapasztalni, hogy milyen, amikor engem is sminkelnek stb. Illetve vicces volt, hogy fotósként ismerem a trükköket, miket mondunk ha pl. a toka eltüntetése a cél. Szóval összességében egy nagyon jó élmény volt, de megnyugtatok mindenkit, hogy azért maradjak a kamera másik oldalán :-)."


Egy stúdiótérben, sok lámpa és fotós eszköz között egy narancssárga vászon előtt ül kerekesszékében Ádám, akit éppen fotóznak

A videók felvételekor olyan fergeteges volt a hangulat, hogy utólag bevalljuk: a behallatszó nevetés miatt csak többszöri nekifutásra sikerült a felvétel. 

Start


Az utómunka - számunkra - nem annyira látványos, de legalább olyan fontos része a kampánynak, mint a fotózás. A vizuálos csapat kezelésbe vette a nyersanyagokat, vágták-alakították, és amikor megérkezett tőlük a végeredmény, pontosan azt láttuk viszont, amit szerettünk volna.


Március 18-án startolt el a kampányunk. Megújult honlapunk Ne Gondold Túl! aloldalán megjelentek a szereplőink képei és videói, a kampány leírása és továbbgondolásának lehetőségei. A Mediator médiaosztályának szervezésében pedig két héten át Budapest 20 kiemelt helyszínén találkozhattak a járókelők citylight és digitális citylight posztereinkkel.


négy fotóból készült montázs, utcai reklámplakátonon a kampány főszereplőinek fotói
A Ne gondold túl! kampány plakátjai Budapest utcáin

Azóta felgyorsultak az események. Eddig megjelentünk a Kreatív Online, a WMN és a Femina hasábjain, interjút adtunk az Oktatási Hivatalnak, a Kossuth Rádiónak, a Telexnek és a Petőfi TV-nek. Hamarosan hallhatóak leszünk a Klubrádióban is.

Tomi, a vak srác sárga zakóban ül egy kanapén, mellette Flóra szintén fekete pólóban, világos zakóban. A kép másik oldalán egy montázs látható azoknak a médiumoknak a logóiból, ahol hírt adtak a kampányról
Juhász Tomi és Török Flóra az egyik interjú előtt, és a médiamegjelenések listája

Hatás


A kampánynak köszönhetően honlapunkon a kattintások száma jelentősen megnőtt, beharangozóink több, mint 2000 emberhez jutottak el a közösségi média-felületeinken, és még nincs vége a megjelenéseknek! A szereplőkre is hatással volt az, hogy részt vettek ebben a kampányban. Így meséltek erről:


Miklós Petra: "Az én szemléletemet is kitágította a kampány és persze a többi szereplő története is inspirált."


Peréné Molnár Júlia: "Az ismerősöktől nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk és ha mást nem,

Petrát mindenképp sikerült érzékenyíteni. Ugyanis tudni kell, ha valaki, hát ő nehezen fogadja el a másságot.

Így a kampány alatt módunk volt sokat beszélgetni arról, hogy Ő se sajnálkozva reagáljon a többiek “állapotára”, hiszen Ő is jobban szereti, ha a pozitív tulajdonságait veszik észre."

Két mosolygós, fiatal lány áll egymást átkarolva egy sminktükör előtt
A két Petra a fotózáson

Ádám nemcsak a véleményét mondja el, hanem rögtön egy játékot is indít: "Elég extravertált embernek gondolom magam, szóval alapvetőnek tartom, hogy a város különböző pontjain feltűnhetek nagyban (Aki a legtöbb helyen megtalál, és ezt dokumentálja is, az kap tőlem valami ajándékot!) Szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, ami kifejezetten jólesik."


A Ne gondold túl! minden szereplőjével együtt minket, mint egyesületet is nagyban inspirált és rengeteg energiát kaptunk általa. A munkának itt még nincs vége. Folynak a sajtómegkeresések, interjúk, reklámverseny-nevezések (sok sikert kívánunk a Mediátornak!), szervezünk online “élőzést” és valódi találkozókat is. A kampánnyal kapcsolatban további programokra is készülünk, úgyhogy kövessetek minket a közösségi médiában a részletekért!


Mit üzenünk?


A Ne gondold túl! kampánnyal nem csak az eleve nyitott emberek buborékjához szeretnénk eljutni, hanem olyanokhoz is, akik eddig tényleg nem mertek odamenni egy-egy fogyatékosságban érintett emberhez.


Tomi ezt így fogalmazta meg: "Az eddigi sajtómegjelenések is jól sikerültek. Nem hiszem, hogy egy ilyen kampány ilyen rövid idő alatt azonnali változásokat tud hozni, ennek megfelelően az életem sem változott, de nyilván abban reménykedünk, hogy sikerül elérni néhány olyan embert is, aki eddig nem foglalkozott ezzel a kérdéssel, ezt a problémát nem gondolta még át. És ha a műsorokban, ahol megjelenünk elhangzik erről valami és hozzájuk eljutunk, az tiszta haszon." 


Ádám olvasatában ez így hangzik:

"Az kampány célja az, hogy megmutassuk az embereknek, hogy nem kell félni barátkozni velünk (habár, azt hiszem, ezt magamtól is elég effektíven űzöm, ezért is vállaltam a szereplést :-))."

A blog olvasójaként ti is segíthettek továbbadni az üzenetünket mindenki másnak:

Látjátok, milyen szuper, vicces, sikeres, bátor emberek Petra, Petra, Tomi és Ádám is! Tegyetek egy próbát és legközelebb lépjetek oda beszélgetni érintettekkel akkor is, ha elsőre nem mertetek volna.

Csak bátran, ne gondoljátok túl!

Új barátságok létrejöttét segítheted adód 1%-ával, és boldogabb hely lesz a világ, Egyesület az Inklúzióért 1% Adószám: 18904693-1-41

bottom of page