top of page

BLOG

A szupererƑnk határai


Szeretettel bĂ­rjuk, ĂĄm fizikailag egyre nagyobb teher egy mozgĂĄssĂ©rĂŒlt gyerek cipelĂ©se. Érintett szĂŒlƑk Ă©s egy gyĂłgytornĂĄsz trĂŒkkjei egyesĂŒletĂŒnk egyik alapĂ­tĂłja, Török FlĂłra tollĂĄbĂłl.


A személyes tapasztalataimmal kezdem:


Egy 12 Ă©ves, 37 kilĂłs mozgĂĄssĂ©rĂŒlt gyerek mellett mindennapi kihĂ­vĂĄst jelent az, hogy Ă©n magam ne vĂĄljak rokkanttĂĄ, ahogy a mĂĄr nem is olyan kis fiamat, DĂĄvidot emelem ide-oda. Persze az utcĂĄn kerekesszĂ©kkel közlekedĂŒnk, illetve DĂĄvid itthon valamennyire mozgatja is magĂĄt, pĂ©ldĂĄul ha a földön kĂșszik-mĂĄszik, vagy a hĂłnalja alatt megtĂĄmasztva „jĂĄratjuk”, de a szĂ©kre, a vĂ©cĂ©re, az autĂłba vagy a kĂĄdba törtĂ©nƑ berakĂĄsnĂĄl minden alkalommal emelek - Ă©s megszakadok. (KisszĂ­nes: ilyenkor DĂĄvid rettentƑ jĂłl nyög helyettem, nĂ©ha hozzĂĄteszi: „a derekam!”)


A CsillaghĂĄz feliratĂș iskola elƑtt parkolĂł kĂ©k egyterƱ autĂłbĂłl egy fĂŒlvĂ©dƑt viselƑ mosolygĂłs nƑ kiemel egy sapkĂĄban  lĂ©vƑ piroscipƑs gyereket, hogy az autĂł mellĂ© odakĂ©szĂ­tett kerekesszĂ©kbe betehesse
FlĂłra Ă©s DĂĄvid

A mi csalĂĄdunk most jutott el arra a pontra, hogy DĂĄvid sĂșlya feszegeti a hatĂĄrainkat. Nem lehet tovĂĄbb hĂșzni, el kell kezdenĂŒnk ĂĄtalakĂ­tani a lakĂĄst Ă©s az autĂłt, de fƑleg a hozzĂĄĂĄllĂĄsunkat a cipelĂ©sĂ©hez.

A lakĂĄsunk ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatban az elsƑ ötlet egy neten mĂĄr sokat lĂĄtott, falra Ă©s plafonra szerelhetƑ sĂ­nrendszer volt. Ezzel a megoldĂĄssal nem kell lakĂĄson belĂŒl emelni a gyereket, hanem a sĂ­nben futĂł heveder segĂ­tsĂ©gĂ©vel lĂ©nyegĂ©ben hĂșzni lehet egyik szobĂĄbĂłl a mĂĄsikba, mint az a 444.hu tavalyi dokumentumfilmjĂ©ben is lĂĄthatĂł. De ez a megoldĂĄs a mi 380 centis belmagassĂĄgĂș, 110 Ă©ves bĂ©rhĂĄzunkban nem volt kivitelezhetƑ. Így a legsĂŒrgetƑbb ĂĄtalakĂ­tĂĄsokra szorĂ­tkozunk.

A WC-hez most maximum nĂ©hĂĄny kapaszkodĂł felszerelĂ©se erejĂ©ig nyĂșlunk, mert DĂĄvid tud ĂĄllni, Ă©s talĂĄn mĂĄr csak pĂĄr centi növĂ©s kell ahhoz, hogy odalĂ©ptetve Ă©s valahogy megfordĂ­tva csak szĂ©p lassan rĂĄhelyezzĂŒk (rĂĄejtsĂŒk) az ĂŒlƑkĂ©re, emelĂ©s nĂ©lkĂŒl. A fĂŒrdƑszoba viszont nem vĂĄrhat. EgyfelƑl a zuhanykabinunkat ki kell cserĂ©ljĂŒk egy „kĂŒszöb” nĂ©lkĂŒlire, amibe egy zuhanyzĂłszĂ©ket egyszerƱen be tudunk gurĂ­tani, mĂĄsfelƑl itt van a kĂĄd kĂ©rdĂ©se. Beemelni mĂĄr egyikĂŒnk sem tudja egyedĂŒl, ketten meg nem fĂ©rĂŒnk oda. A megoldĂĄsunk erre a kĂĄdlift lett, amit egyelƑre bĂ©rlĂŒnk, de eddig jĂł megoldĂĄsnak tƱnik DĂĄvid fĂŒrdetĂ©sĂ©re. Van mĂ©g egy olyan magasĂ­tott, elöl lecsĂșszĂĄsgĂĄtlĂłval, Ășn. abdukciĂłs Ă©kkel ellĂĄtott szĂ©ke, amin ĂŒl, amikor eszĂŒnk. Ezt szerintem hamarosan a kerekesszĂ©k fogja kivĂĄltani.

A csalĂĄdi autĂłnk (ami egy CitroĂ«n Berlingo) ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄn is sokat gondolkoztunk, mert eleve nagyon magas: a sĂșlyemelĂ©s közbeni oldalra csavarĂł mozdulat meg a lehetƑ legrosszabb a testĂŒnknek (lĂĄsd a cikk vĂ©gĂ©n a szakĂ©rtƑnket). Egy rĂĄmpa beszerelĂ©se az autĂłnkba több hatĂłsĂĄgi Ă©s jĂĄrmƱnyilvĂĄntartĂĄsi akadĂĄlyba is ĂŒtközött, de vĂ©gĂŒl ott bukott el, hogy belĂĄttuk, a belvĂĄrosban nem tudnĂĄnk parkolni egy csomagtartĂłbĂłl kinyithatĂł rĂĄmpĂĄjĂș autĂłval. TalĂĄltunk viszont egy zalaegerszegi cĂ©get, akik vĂĄllalnĂĄk az anyĂłsĂŒlĂ©s kicserĂ©lĂ©sĂ©t egy olyan szerkezetre, ami 90 fokban kifordul, lassan leereszkedik, rĂĄ lehet ĂŒltetni biztonsĂĄgosan a gyereket, majd visszaemelkedik Ă©s visszafordul menetirĂĄnyba.

A lelkesedĂ©sĂŒnk a nĂ©gymilliĂłs ĂĄrajĂĄnlat kĂ©zhezvĂ©telĂ©ig tartott. Így nem lett sem kifordĂ­thatĂł anyĂłsĂŒlĂ©sĂŒnk, sem akadĂĄlymentesĂ­tett autĂłnk.

Sokféle megoldås lehetséges, és ma mår vannak erre specializålódott szakemberek is. A segédeszközök egy részét fel lehet íratni szakorvossal, ennek ugrunk most neki.

Viszont egy, az eddigieknĂ©l lĂ©nyegesebb dolgot mĂĄr most megtehetek azĂ©rt, hogy bĂ­rjam az egyre növekvƑ terhelĂ©st: odafigyelek a sajĂĄt testemre. Minden mĂĄsodik hĂ©ten elmegyek egy gyĂłgymasszƑrhöz, heti szinten jĂłgĂĄzom Ă©s biciklizek, Ă©s igyekszem nagy sĂ©tĂĄkat Ă©s idƑnkĂ©nt mĂĄs sportot (pilates) is beiktatni az Ă©letembe. Ennek ellenĂ©re rendszeresen hĂșzom meg itt-ott a hĂĄtam, Ă©s sosem akkor, amikor nagy erƑt fejtek ki, hanem minden alkalommal egy ĂĄrtatlan mozdulatkor.


Az a megĂ©lĂ©sem, mintha minden csalĂĄd egyenkĂ©nt szedne össze minden informĂĄciĂłmorzsĂĄt a sajĂĄt Ă©lete könnyebbĂ© tĂ©telĂ©hez. BĂĄr nincs kĂ©t egyforma (mozgĂĄssĂ©rĂŒlt) gyerek Ă©s egyforma Ă©lethelyzet sem, azĂ©rt „több szem többet lĂĄt”-alapon megkĂ©rdeztem nĂ©hĂĄny, hasonlĂł cipƑben jĂĄrĂł szĂŒlƑtĂĄrsat, nekik mik a bevĂĄlt technikĂĄik, valamint felkĂ©rtem egy gyĂłgytornĂĄsz szakĂ©rtƑt is, hogy segĂ­tsen tisztĂĄn lĂĄtni, hogy is kellene ezt jĂłl csinĂĄlni.



DrĂĄvucz Rita, a 10 Ă©ves, 24 kg-os FlĂłra anyukĂĄja


FlĂłra kerekesszĂ©ket hasznĂĄl a nap nagyobb rĂ©szĂ©ben. Ugyan meg tud tenni pĂĄr lĂ©pĂ©st önĂĄllĂłan, de ezt AFO-val a lĂĄbĂĄn (boka-lĂĄb ortĂ©zis), Ă­gy pl. reggel az ĂĄgybĂłl valĂł kikelĂ©skor emelni kell, illetve akkor, ha mĂĄr nagyon fĂĄradt. Van pĂĄr lĂ©pcsƑnk a bejĂĄratnĂĄl, Ă­gy ott is van, hogy lesĂ©tĂĄl, felsĂ©tĂĄl, ha Ă©ppen nem tĂșl fĂĄradt, de fontosabb a biztonsĂĄg, többször emeljĂŒk. Ha uszodĂĄban vagyunk, ott is elkĂ©l a segĂ­tsĂ©g, szĂ©kbƑl ki, fel a magasabb öltözƑs pultra, majd vissza. A kocsiba egyelƑre be tud szĂĄllni, ezĂ©rt amĂ­g aktĂ­v, hagyom, hadd szĂĄlljon ki-be egyedĂŒl (egy kis biztonsĂĄgi tĂĄmasztĂĄssal), ĂĄm edzĂ©s vagy fejlesztĂ©s utĂĄn, ha fĂĄradt, mĂĄr inkĂĄbb segĂ­tek neki.

Egy forgalommentes kis utcĂĄban ĂŒl a kerekesszĂ©ket biciklivel ötvözƑ jĂĄrmƱvĂ©ben egy rĂłzsaszĂ­n pulĂłveres, barnahajĂș, szemĂŒveges, mosolygĂłs, tĂ­zĂ©vesforma kislĂĄny
DrĂĄvucz Rita kislĂĄnya, FlĂłra

Nekem nagyon fontos, hogy törzsizmot hasznĂĄljak, Ă­gy a kulcsszĂł emelĂ©s elƑtt: hasizom, hasizom, hasizom. Ezt mĂĄr Andornak, a fĂ©rjemnek is mondom, akinek sĂ©rve lett az elmĂșlt idƑszakban.

Nem szabad derékból emelni, és ha nem elég a kar és a törzs, inkåbb låbmunkåt tegyek hozzå.

EbbƑl következik, hogy kellene valamifĂ©le alap edzettsĂ©g. Én plankelni szoktam, fekvƑtĂĄmaszozni, nyĂșjtani, egy seprƱnyĂ©llel reggelente törzsfordĂ­tĂĄsokat Ă©s -hajlĂ­tĂĄsokat vĂ©gezni, meg nĂ©ha erƑsĂ­tek: sajĂĄt testsĂșllyal vagy kisebb sĂșlyokkal is. Sajnos ez a minimum torna, ennĂ©l sokkal többet kellene vĂ©geznem az egĂ©szsĂ©gemĂ©rt, Ă©s hogy FlĂłrĂĄnak is minĂ©l tovĂĄbb tudjak segĂ­teni. Olyakor futok, Ă©s Ășszni is szokzam, ha idƑm engedi.

NĂĄlunk hosszĂș folyosĂł van. Ha Ă©pp nem a kerekesszĂ©ket hasznĂĄlja, ezen FlĂłra Ășgy közlekedik, hogy abba a korlĂĄtba kapaszkodik, amit a falra szereltĂŒnk, vagy azt a nĂ©gykerekƱ, költöztetĂ©st segĂ­tƑ eszköznek ĂĄrult gurulĂłt hasznĂĄlja, amire rĂĄĂŒl vagy rĂĄfekszik Ă©s hajtja magĂĄt kĂ©zzel. Ez mĂ©g fejlesztĂ©snek is jĂł: kar- Ă©s hĂĄtizom-erƑsĂ­tĂ©s.

Eddig semmilyen, akadĂĄlymentesĂ­tĂ©ssel kapcsolatos tĂĄmogatĂĄst nem vettĂŒnk igĂ©nybe. Vagy azĂ©rt, mert nem is jelentkeztĂŒnk, vagy azĂ©rt, mert amire jelentkeztĂŒnk, azt eddig mĂ©g egyszer sem nyertĂŒk el (akadĂĄlymentesĂ­tĂ©s (300 ezer forint), autoplusz pĂĄlyĂĄzat). Egy ideig csak önerƑbƑl finanszĂ­roztuk a plusz fejlesztĂ©seket Ă©s az eszközök önrĂ©szĂ©t, aztĂĄn elindĂ­tottunk a WonderFlora & CMT AlapĂ­tvĂĄnyt.



Karli Veronika, a 12 Ă©ves, 32 kg-os Vince anyukĂĄja


EgyedĂŒl mĂĄr nem tudom megemelni VincĂ©t, ezĂ©rt vagy valakit megkĂ©rek, hogy segĂ­tsen, vagy emelƑvel csinĂĄlom egyedĂŒl.

A mosdĂłztatĂĄs utĂĄn vagy emelƑvel, vagy ketten emeljĂŒk vissza a kerekesszĂ©kbe, de ekkor is kell mĂ©g egy ici-picit emelnem: hĂĄtulrĂłl megfogom a törzsĂ©t Ă©s visszahĂșzom egy hirtelen mozdulattal a szĂ©kbe, hogy a feneke a megfelelƑ helyen legyen. Ehhez berogyasztom a lĂĄbam, figyelek, hogy egyenes maradjon a hĂĄtam, Ă©s hĂłrukkra emelem.

Persze ez nem tƱnik nagy emelĂ©snek, de ha azt vesszĂŒk, hogy egy nap kb. 7-szer mosdĂłztatom Ă©s heti 5-ször valamilyen mozgĂĄs miatt kiemelem, akkor ez mĂĄr tetemes mennyisĂ©g. Ha mĂ©g a reggeli ĂĄgybĂłl ki-beszĂĄllĂĄst is hozzĂĄteszem, az mĂĄr elĂ©g sok.


KĂ©t kĂ©pet lĂĄtunk, a bal oldalin egy csĂ­kos ruhĂĄs gyerek lĂłg egy szĂŒrke hevederben, egy emelƑszerkezet teszi bele az odakĂ©szĂ­tett kerekesszĂ©kĂ©be, a jobb oldali kĂ©pen egy hasonlĂł, de falra szerelt szerkezet lĂĄthatĂł egy ĂĄgy fejĂ©nĂ©l
EmelƑszerkezet a nappaliban Ă©s Vince ĂĄgyĂĄnĂĄl

Sokszor bedagad a csuklĂłm, a derekam is meg-megnyekken, mert nem tudom mindig tökĂ©letesen visszahĂșzni a helyĂ©re Vince testĂ©t. A fiam nem tart ellen vĂĄllbĂłl, kvĂĄzi kifolyik a kezem közĂŒl, ha simĂĄn meg akarnĂĄm emelni a hĂłna alatt, ezĂ©rt igen erƑsen kell megfogni a törzsĂ©t. A gerincrĂșdjai miatt (kĂ©t, a gerinc mellĂ© beĂ©pĂ­tett rĂșd, amit mĂĄgnes segĂ­tsĂ©gĂ©vel, kĂ­vĂŒlrƑ tudnak ĂĄllĂ­tani a növekedĂ©st kĂ­sĂ©rve) Ă©s a fixen egyenesen, kifele ĂĄllĂł lĂĄba miatt egyedĂŒl mĂĄr senki nem tudja Ƒt emelni, mindig kĂ©temberes, vagy emelƑgĂ©pes megoldĂĄs kell.

Az emelĂ©sekbƑl fakadĂł fĂĄjdalom miatt hetente egyszer gerinctornĂĄra jĂĄrok, Ă©s idƑnkĂ©nt idehaza is rĂĄveszem magam. Heti egyszer vagy kĂ©tszer elmegyek Ășszni Ă©s heti egyszer tĂșrĂĄzok egy bƑ ĂłrĂĄt.

Van egy fali emelƑnk, illetve egy hordozhatĂł vĂĄltozata is, a tĂ­pusa mechanikus hidraulika olaj rĂĄsegĂ­tĂ©ssel. Ezen kĂ­vĂŒl van egy elektromos fali emelƑnk is, a hozzĂĄ tartozĂł hĂĄmmal, ami a fiam egyedi testmĂ©retĂ©re kĂ©szĂŒlt. Az autĂłnk ĂĄt van alakĂ­tva, belsƑ rĂĄmpĂĄt szereltettĂŒnk bele. A tisztĂĄlkodĂĄst egy zuhanyhoz hasznĂĄlhatĂł gurulĂł szĂ©k segĂ­ti.


KĂ©t kĂ©pet lĂĄtunk, a bal oldalin egy egyterƱ autĂł hĂĄtsĂł felĂ©t lĂĄtjuk, a csomagtĂ©r ajtaja nyitva van Ă©s egy rĂĄmpa nyĂșlik ki belƑle, amelyen Vince felgördĂŒlhet a kerekesszĂ©kĂ©ben, a jobb oldali kĂ©pen Vince egy ĂĄllĂ­tĂłszerkezetben tölti az idejĂ©t, tabletjĂ©t nĂ©zi
A Vince szĂĄmĂĄra rĂĄmpĂĄval felszerelt csalĂĄdi autĂł, illetve Vince a nappaliban, egy ĂĄllĂ­tĂłszerkezetben

A hĂĄzunk akadĂĄlymentesĂ­tĂ©sĂ©re költött pĂ©nz mennyisĂ©gĂ©t mĂĄr sem fejben, sem papĂ­ron nem tudjuk követni. Az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©s magĂĄnerƑbƑl nem kivitelezhetƑ, csak akkor, ha irtĂł sok pĂ©nzt beleadsz vagy irtĂł sok tĂĄmogatĂĄst gyƱjtesz.

A közgyógyra felirható eszközök liståjåt és az egész rendszert kellene megreformålni.

Mivel a fiam magĂĄntanulĂł, Ă©s olyan ĂĄllapotban van, hogy mindenben segĂ­tsĂ©gre van szĂŒksĂ©ge (evĂ©s, mosdĂłzĂĄs, mozgatĂĄs, közlekedĂ©s stb.), ezĂ©rt mi magĂĄnĂșton hĂ­vunk egy segĂ­tƑt heti egy dĂ©lutĂĄnra, amikor Ă©n is kivehetem a heti szabadsĂĄgomat.



MĂ©szĂĄros IldikĂł, a 12 Ă©ves 28 kg-os RĂ©ka anyukĂĄja


A kislĂĄnyunk önĂĄllĂłan nem tud jĂĄrni. EzĂ©rt az autĂłba ki-beszĂĄllĂĄskor, a kĂĄdban, a mellĂ©khelyisĂ©gben az emelĂ©sĂ©t naponta több alkalommal meg kell oldanunk. RĂ©ka „szerencsĂ©re” nagyon vĂ©kony, de Ă­gy is nehĂ©zsĂ©get okoz a mindennapos emelĂ©se. A fĂ©rjemnek Ă©s nekem is Ă©vek Ăłta gerincproblĂ©mĂĄink vannak (sĂ©rv), ami tovĂĄbb nehezĂ­ti RĂ©ka emelĂ©sĂ©t, cipelĂ©sĂ©t.

IgyekeztĂŒnk olyan technikĂĄkat kialakĂ­tani az emelĂ©se sorĂĄn, ami segĂ­t a sĂșlyĂĄnak egy rĂ©szĂ©t ĂĄthelyezni mĂĄs pontra. PĂ©ldĂĄul a gĂ©pkocsiba törtĂ©nƑ emelĂ©snĂ©l megtĂĄmasztjuk Ƒt a lĂĄbunkkal, vagy a csĂ­pƑnkkel, Ă­gy nem a teljes sĂșlya nehezedik a gerincĂŒnkre.

Mi mĂ©g nem hasznĂĄlunk semmifĂ©le emelƑ szerkezetet, de mĂĄr tudjuk, hogy a közeljövƑben meg kell ismerkednĂŒnk a rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł eszközökkel. Sajnos ĂĄltalĂĄnossĂĄgban elmondhatĂł, hogy

tĂĄmogatĂĄsok, elĂ©rhetƑ szolgĂĄltatĂĄsok tekintetĂ©ben csak azok a szĂŒlƑk boldogulnak, akik önmaguk jĂĄrjĂĄk ki a lehetƑsĂ©geket.

JĂł lenne, ha a szĂŒlƑk ezekrƑl a lehetƑsĂ©gekrƑl nem csak „szĂĄjhagyomĂĄny” ĂștjĂĄn, vagy internetes fĂłrumokon Ă©rtesĂŒlhetnĂ©nek, hanem egy/több weboldal segĂ­tenĂ© Ƒket a tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄsban.



Somlai Zsana, a 13 Ă©ves, 40-45 kg-os NimrĂłd anyukĂĄja


Végigveszem a napot, hogy érzékletes legyen, mikor kell Nimródot emelni:

reggel az ĂĄgybĂłl ki a földre; tisztĂĄzĂĄs, öltöztetĂ©s, közben többször igazgatni, kĂŒzdeni, hogy a pelus ott legyen, ahol a popĂł, mert szeret kimozogni, felĂŒlni, rĂșgkapĂĄlni; a földrƑl a babzsĂĄkba ĂĄtlendĂ­teni a gyĂłgyszer beadĂĄsa Ă©s a reggeli miatt; babzsĂĄkbĂłl felemelni, hogy kivigyem kĂ©zben az autĂłba, irĂĄny a VölgyzugolyhĂĄz.

A „ZugibĂłl” hazafelĂ© a babakocsibĂłl az autĂłba be. Otthon az autĂłbĂłl kĂ©zben a lakĂĄsba be, földre le. DĂ©lutĂĄntĂłl estig földrƑl babzsĂĄkba, babzsĂĄkbĂłl földre, földrƑl szĂ©kbe, szĂ©kbƑl földre egĂ©sz estig (lakĂĄson belĂŒli helyvĂĄltoztatĂĄs, etetĂ©s, közös egyĂŒttlevĂ©sek miatt). Az esti fĂŒrdetĂ©shez földrƑl fel, kĂ©zben kivinni a fĂŒrdƑszobĂĄba, kĂĄdba be, kĂĄdbĂłl ki, szobĂĄba földre vissza (ezt a fĂ©rjem Ă©s "B" magzat egyĂŒtt gyƱri le). Vacsihoz a szĂ©kĂ©be a földrƑl föl, majd vissza a babzsĂĄkba.

VĂ©gĂŒl a babzsĂĄkbĂłl az ĂĄgyba az esti csicsire. Éjjel többszöri igazgatĂĄs az ĂĄgyban, amikor a törzsĂ©t, a lĂĄbĂĄt, vagy egyĂ©b „alkatrĂ©szeit” kell tologatni, forgatni, ĂŒlve ĂĄtrĂĄngatni, ha rosszul helyezkedik Ă©s mindezt hajolva-emelve, mert egy emeletes ĂĄgy alsĂł szintjĂ©n alszik, Ă­gy van egy ĂĄgyemelet, ami alĂĄ be kell „muzsikĂĄlni” magunkat, ha igazgatni kell a DrĂĄgĂĄt.

Ezen kĂ­vĂŒl, ha bĂĄrmikor bĂĄrhovĂĄ megyĂŒnk, akkor plusz egy kör a kocsiba be-ki.

Ha kĂ©znĂ©l van a fĂ©rjem, ĂĄtpasszolom neki az emelĂ©s nemes feladatĂĄt :-) MĂĄs esetben igyekszem egyenes hĂĄttal, tĂ©rdbƑl emelni, de a földrƑl ez lehetetlen. ElƑször guggolva vagy hajolva (utĂłbbi amĂșgy tilos!) ölbe rĂĄntom, aztĂĄn a lĂĄbamat megtĂĄmasztva a tĂ©rdemre ĂŒltetem, Ă©s onnan lendĂ­tem a karomba.

IdƑközben beszereztem egy emelƑt, de egyelƑre alig hasznĂĄljuk, mert a hasznĂĄlata körĂŒlmĂ©nyesebb, mint idƑpontot kapni a PĂĄpĂĄhoz.

A lakĂĄson belĂŒl többnyire prĂłbĂĄljuk ketten emelni a tesĂłval vagy a fĂ©rjemmel, vagy a fiĂșk emelik egyĂŒtt Ă©s Ă©n csak szurkolok. BetegemelƑnk van, de csak lakĂĄson belĂŒl hasznĂĄlhatĂł, a kocsiba mĂĄr nem lehet azzal ĂĄttenni a gyereket, Ă­gy sokszor mĂ©g egyszerƱbb kĂ©zben kiszĂĄguldani vele. 160.000 Ft önrĂ©szt fizettĂŒnk a mĂ©ltĂĄnyossĂĄgi eljĂĄrĂĄson keresztĂŒl megigĂ©nyelt emelƑhöz.

Épp most keresĂŒnk rĂĄmpĂĄs autĂłt, hogy a lakĂĄsbĂłl-kocsiba, kocsibĂłl-lakĂĄsba szertartĂĄst lecserĂ©ljĂŒk egy barĂĄtibb megoldĂĄsra, ez kb. 4-5 milliĂł forint, ha beĂ©rjĂŒk egy 10-14 Ă©ves ĂĄtalakĂ­tott, hasznĂĄlt jĂĄrgĂĄnnyal. Van valami pĂĄlyĂĄzat, de talĂĄn 10 fƑ veheti igĂ©nybe ORSZÁGOSAN! Vagyis olyan tĂĄmogatĂĄsrĂłl, aminek bĂĄrmi haszna vagy Ă©rtelme lenne, nem tudok.

Ha lenne ållamilag finanszírozott lakås-åtalakítåsi tåmogatås (sínrendszer), råmpåsautó-våsårlåsi tåmogatås, kådlift-tåmogatås, az segítene ennek a nehéz helyzetnek a megoldåsåban.

Sajnos nincs fotĂłm a fenti vĂĄlaszaim illusztrĂĄlĂĄsĂĄra, mert a cipekedĂ©s közben mĂĄr nem annyira Ƒszinte a mosolyom, Ă­gy azt kevĂ©sbĂ© van kedvem fotĂłzni.

Egy hosszĂș barna hajĂș, mosolygĂłs fiatal nƑ portrĂ©ja szĂ­nes lĂ©pcsƑsor elƑtt
MolnĂĄr Krisztina gyĂłgytornĂĄsz

Molnår Krisztina gyógytornåsz és gyógypedagógus tanåcsai, hasznos tippek, praktikåk a helyes emeléshez


Fontos, hogy mindig egyenes gerinccel, egyenes törzzsel emeljĂŒnk, ne hajoljunk, inkĂĄbb guggoljunk, vagy fĂ©ltĂ©rdelƑ helyzetben vĂ©gezzĂŒk a mozdulatot. MinĂ©l közelebb fogjuk a gyermeket a törzsĂŒnkhöz, hogy minĂ©l rövidebb legyen a teherkar, Ă­gy kisebb lesz az erƑkifejtĂ©s. Mindig hĂșzzuk be a hasunkat Ă©s szorĂ­tsuk össze a popsinkat, Ă­gy tudjuk stabilizĂĄlni a törzsizom-fƱzƑnket. KerĂŒljĂŒk a törzs Ă©s a derĂ©k rotĂĄciĂłs irĂĄnyĂș (csavarodĂł) elmozdulĂĄsĂĄt emelĂ©s közben, mert ez könnyen balesethez, hĂșzĂłdĂĄshoz, idegbecsĂ­pƑdĂ©shez vezethet.

Ezt Ășgy tudjuk kivĂ©deni, hogy minden esetben maximĂĄlisan szembe fordulunk a gyermekkel, vagy az emelendƑ tĂĄrggyal.


A bal oldali kĂ©pen egy mozgĂĄssorozatrĂłl kĂ©szĂŒlt rajzot lĂĄtunk, ahol egy vöröshajĂș nƑ egyenes gerinccel, a tĂ©rdĂ©t hajlĂ­tva megfog, majd megemel egy dobozt Ă©s a tĂ©rdĂ©t nyĂșjtva, egyenes gerinccel felegyenesedik. Az ĂĄbra fölött egy zöld pipa mutatja, hogy ez a helyes kivitelezĂ©s. A jobb oldali ĂĄbrĂĄn egyetlen mozdulatot lĂĄtunk sematikus ĂĄbrĂĄn, a rajta szereplƑ figura hajlĂ­tott gerinccel Ă©s egyenes tĂ©rddel hajol le egy dobozĂ©rt, fölötte egy piros x mutatja, hogy ez helytelen mozdulat
Az emelés helyes és helytelen módja

Amennyiben nehezebb sĂșlyt szĂŒksĂ©ges megemelnĂŒnk, vagy derĂ©ktĂĄji fĂĄjdalmunk van, hasznos lehet egy tĂ©pƑzĂĄras derĂ©köv hasznĂĄlata. Ez megtĂĄmasztja, stabilizĂĄlja a lumbĂĄlis (alsĂł) gerincszakaszt, Ă­gy tehermentesĂ­tett helyzetben lehet kivitelezni az emelĂ©st. DerĂ©követ gyĂłgyĂĄszatisegĂ©deszköz-boltokban lehet beszerezni.

KĂŒlönbözƑ emelƑ szerkezetek, gurulĂłs emelƑk, mennyezeti sĂ­nezetek, kĂĄdliftek, betegforgatĂł korong, rĂĄmpĂĄk ĂĄllnak rendelkezĂ©sre az otthoni ellĂĄtĂĄsi teendƑk megkönnyĂ­tĂ©sĂ©re.

Ezek között vannak olyan eszközök, amelyeket ortopĂ©d orvos fel tud Ă­rni receptre. A www.sejk.neak.gov.hu weboldalon tudnak tĂĄjĂ©kozĂłdni a felirathatĂł eszközökrƑl.

RendkĂ­vĂŒl fontos a rendszeres testmozgĂĄs, elsƑsorban a törzsizom-fƱzƑ erƑsĂ­tĂ©se, tovĂĄbbĂĄ a feszes, megrövidĂŒlt izmok nyĂșjtĂĄsa Ă©s lazĂ­tĂĄsa. Hasznos sporttevĂ©kenysĂ©gek lehetnek pl. az ĂșszĂĄs, a jĂłga, a pilates, a falmĂĄszĂĄs, stb.

Amennyiben derĂ©ktĂĄji-, vagy bĂĄrmilyen mĂĄs mozgĂĄsszervi panaszuk van, fontos, hogy minĂ©l elƑbb forduljanak gyĂłgytornĂĄszhoz, vagy ortopĂ©d orvoshoz, mert a rendszeres emelĂ©s, fizikai megerƑltetĂ©s tovĂĄbb ronthatja az ĂĄllapotot. DerĂ©ktĂĄji fĂĄjdalom, panasz kezelĂ©sĂ©re hasznos kiegĂ©szĂ­tƑ terĂĄpiĂĄs eljĂĄrĂĄs lehet a Kinesio Tape felhelyezĂ©se gyĂłgytornĂĄsz ĂĄltal. Ez csökkenti a fĂĄjdalmat, tehermentesĂ­ti Ă©s stabilizĂĄlja az adott testrĂ©szt.

TovĂĄbbĂĄ rendkĂ­vĂŒl lĂ©nyegesnek tartom megemlĂ­teni, hogy több okbĂłl is

feltĂ©tlenĂŒl fontos megtanĂ­tani a gyermekeknek, hogy amennyire csak tudnak, vegyenek rĂ©szt az önkiszolgĂĄlĂĄsi teendƑk folyamatĂĄban, ne csak passzĂ­van „törtĂ©njenek velĂŒk” az esemĂ©nyek.

Az egyik legfontosabb hosszĂș tĂĄvĂș cĂ©l a mozgĂĄskorlĂĄtozott gyermekek esetĂ©ben az, hogy idƑvel eljussanak az önĂĄllĂłsĂĄguk lehetƑ legmagasabb fokĂĄra. Ez termĂ©szetesen szemĂ©lyenkĂ©nt nagyon eltĂ©rƑ, de mindenkinĂ©l fontos szempont. Ezt mĂĄr egĂ©szen kicsi korban Ă©rdemes elkezdeni megtanĂ­tani a gyermekĂŒknek. AkĂĄr egy minimĂĄlis segĂ­tsĂ©g (pl. emelje meg a fejĂ©t emelĂ©s közben, ne lĂłgassa) is sokat szĂĄmĂ­t a segĂ­tƑ fĂ©l szĂĄmĂĄra. EmelĂ©s sorĂĄn nagyon fontos, hogy lehetƑleg mindig ĂĄllĂ­tsuk talpra a gyermeket (ha van egy minimĂĄlis talptĂĄmasza), hogy Ƒ is tartsa a sajĂĄt sĂșlyĂĄnak egy rĂ©szĂ©t.


Kedves cipekedƑ anyĂĄk, apĂĄk, tesĂłk, csalĂĄdtagok Ă©s segĂ­tƑk! VigyĂĄzzatok magatokra! Tegyetek magatokĂ©rt, mert nĂ©lkĂŒletek nem megy! A közgyĂłgyra felĂ­rathatĂł, tĂĄmogatĂĄskĂ©nt megigĂ©nyelhetƑ, vagy lottĂłnyeremĂ©ny esetĂ©n megvehetƑ, majd felszerelendƑ segĂ©deszközök tekintetĂ©ben pedig

bĂĄrmilyen szupererƑtök is van (mert van!), többet Ă©sszel, mint erƑvel!

KĂŒlön köszönet a cikk közös megĂ­rĂĄsĂĄhoz DrĂĄvucz RitĂĄnak, Karli VeronikĂĄnak, MolnĂĄr KrisztinĂĄnak, MĂ©szĂĄros IldikĂłnak Ă©s Somlai ZsanĂĄnak.

bottom of page