top of page

BLOG

Ajtófélfák és inkluzív karrierutak

Bemutatjuk a Jamba csapatát, akik a megváltozott munkaképességű álláskeresőket és az őket alkalmazni kívánó cégeket is fejlesztik.

Mosolygós, göndör barna hajó fiatal hölgy portréja fekete garbóban

NÉVJEGY

Pásztor Sára és a Jamba

Sári gyógypedagógusként végzett, évekig gyerekek korai fejlesztésével foglalkozott, ma viszont megváltozott munkaképességű felnőttekkel áll napi kapcsolatban, hiszen 2019-ben megalapította a Jamba társadalmi vállalkozást, amely egyszerre biztosít képzéseket és karrierfejlesztési lehetőséget fogyatékossággal élő emberek számára, valamint inklúziót elősegítő szolgáltatásokat, tanácsadást és fejlesztési lehetőséget az erre nyitott munkáltatók részére.


Gyerekekkel kezdtél foglalkozni a tanulmányaid után. Hogyan fordult később az érdeklődésed a felnőttek felé?

Az egyetemen az értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirányt választottam, emellett pedig kognitív idegtudományt tanultam, mert érdekelt az agy működése. A csecsemőkori fejlődési rendellenességekben mélyedtem el leginkább, különösen az epilepszia foglalkoztatott. Gyógypedagógusként tíz évig gyerekekkel foglalkoztam: a korai fejlesztésben, iskolában, illetve a szociális ellátórendszerben is kipróbálhattam magam. Intézményben és magánpraxisban is tartottam egyéni fejlesztést értelmileg akadályozott – és gyakran még másfajta fogyatékossággal is élő – gyerekeknek.

Aztán jött egy lehetőség, ami által emberi jogi témában is bővíthettem az ismereteimet. Egy magyar bázisú, nemzetközi civil szervezet egyik EU-s projektjének a vezetője lettem. Fogyatékossággal élő gyerekek bentlakásos intézményeinek a felmérésére fejlesztettünk ki egy módszertant, amivel négy különböző országban több nagy intézmény működését vizsgáltunk meg. A feltárt nem kevés jogsértést az Európai Bizottság és az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vittük.


Ilyen szakmai előzmények után miért vágtál bele a Jamba megalapításába?

Az említett nemzetközi projekt érdekes, rendszerszintű rálátást adott nekem a területre. Nagyon sok rossz gyakorlatot láttam és arra jutottam, hogy más formában többet tehetek azért, hogy a jó gyakorlatok szaporodjanak inkább. Valami olyasmit szerettem volna létrehozni, ami rendszerszinten hat. Egy olyan társadalmi szervezetet, ami jó példája az emberi jogok megfelelő végrehajtására az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének emberi jogi sztenderdjei alapján.

2018-ban kutatást végeztem arról, hogy Magyarországon milyen szolgáltatásokra lenne a területen a leginkább szükség. Az érintetti interjúim során világosan kirajzolódott, hogy nem a számomra amúgy nagyon kedves területen, a kisgyerekkori fejlesztésben, hanem a felnőttkor elején van a legnagyobb szükség támogatásra. Semmilyen, az emberi jogi szemléletnek megfelelő szolgáltatás nem létezett ugyanis, ami abban segített volna a fogyatékossággal élő fiataloknak, hogy az iskolapadból kikerülve aktív gazdasági szereplővé válhassanak.

Magam köré gyűjtöttem még pár lelkes embert, akiket érdekelt a téma, és elkezdtünk önkéntesen dolgozni az előkészületeken. 2019-ben alakult a Jamba, azóta organikusan növekszünk.


Ötfős társaság ül két kanapén, illetve egyikük kerekesszékben és egymással beszélgetnek
A Jamba csapata

Mit jelent a nevetek és hogy határoznád meg a küldetéseteket?

Egy nagyon hasonló célokkal indult bolgár projekt arculatát vettük át, innen a név, ami sokféle dolgot jelent különböző nyelveken. Elefántot, szeretetet, de spanyolul például ajtófélfát. Ez a jelentése képletes számunkra:

a két ajtófélfát meg kell erősítenünk, hogy az azokat összekötő szemöldökfától átvehessék az arra nehezedő súlyt.

Mi is így szeretnénk támogatni a hozzánk fordulókat. A célunk röviden az, hogy összekössük (szemöldökfa!) a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű munkavállalókat a nyílt munkaerőpiaccal (a két félfa), miközben fejlesztjük mindkét oldalt, hogy ezek a kapcsolatok létrejöhessenek és tartós foglalkoztatással záruljanak.


Hogyan kerültök kapcsolatba a megváltozott munkaképességű emberekkel?

Az érintettek maguk jelentkeznek, regisztrálnak nálunk egy 15 perc alatt kitölthető, teljesen akadálymentes, online űrlapon. Megadhatják, milyen készségekkel, képesítésekkel rendelkeznek, miben szeretnének fejlődni és milyen karrierelképzeléseik vannak. Mindenkit egyénileg kezelünk. Azt nézzük, hogy mit szeretne, ahhoz még mit lenne jó tanulnia, elsajátítania, illetve milyen egyénre szabott segítségre van szüksége a karriercéljai eléréséhez.

Mi a Jambánál karrierben gondolkodunk, és nem csupán munkában. Nem elégszünk meg azzal, hogy így-úgy összepárosítsunk egy jelentkezőt egy felkínált állással. A jambások – mert így hívjuk a közösségünk tagjait –

éppen azt szeretik bennünk, hogy nálunk lehetőségeket kapnak a szakmai fejlődésükhöz, ami ugyanúgy megilleti őket, mint bármely más munkavállalót.

Főleg a 30-40 év alatti korosztály képviselteti magát, de egyre többen már az iskola utolsó évében jelentkeznek, mert fel szeretnének készülni az álláskeresésre. Együttműködünk egyetemekkel, más társadalmi válallkozásokkal, civil szervezetekkel, illetve önkormányzatokkal is, ők is ajánlanak minket az érintetteknek, de a legtöbb ajánlás mégis a már jambás emberektől érkezik, akik jó tapasztalatot szereztek velünk, és szólnak hasonló érintettségű ismerőseiknek.


Színes képekkel illusztrált fal előtt ül és beszélget két ember, balra egy szemüveges fiú kockás ingben, akinek görcsös tartásban van a keze, jobbra Pásztor Sára, egy fiatal nő fehér ruhában, kezében bögrével
A Jamba közösségének egyik tagja Sárival

Nagyon fontos az, hogy ajánlás esetén is mindenki maga regisztráljon, semmiképp ne a szülője, ismerőse, vagy segítője töltse ki az adatlapot. Ő maga tudja leginkább, hogy mit szeretne, neki kell kézbe vennie a saját ügyét, képviselnie magát a folyamatban és élni a felkínált lehetőségekkel. Mi ugyanis nem paternalisztikus szemléletben működünk, hanem lehetőségeket adunk és építünk a jambások motivációjára, önállóságára, kezdeményezőkészségére.


Milyen a jambás közösség és miben különleges a számukra nyújtott szolgáltatásotok?

Jelenleg 340 fő körül van a nálunk regisztrált álláskeresők száma. A közösség, akiket szabadidős programokkal is várunk, nagyon színes. Mindenféle fogyatékossággal lehet hozzánk jelentkezni. Vannak látás-, hallás- vagy mozgássérült jambások éppúgy, mint autoimmun betegségben szenvedő, vagy pszicho-szociális fogyatékossággal élő vagy autizmusban érintett emberek. De ezek a „címkék” nálunk nem fontosak, ők mind a 340-en jambások, mert nálunk

alapvetés, hogy nem a fogyatékossága határozza meg az embert, hanem a tudáskészlete, az elképzelései és a motivációja, a fejlődésre való nyitottsága.

Sok visszajelzést kapunk a közösségünk tagjaitól arról, mennyire felszabadító élmény számukra az akadálymentesség és az, hogy itt tényleg mindenki úgy kezeli őket és egymást, mint bárki mást. A folyamat minden szereplője az álláskereső, fejlődni vágyó embert látja bennük és nem azt, hogy mit nem tudnak vagy képesek csinálni a fogyatékosságukkal kapcsolatosan. A Jamba biztonságot ad a tagjainak: egy olyan sűrű szövésű szakmai hálót szövögetünk velük együtt, ami megtart és lehetőségeket kínál.

Egyelőre kicsi a csapat, hatan vagyunk a stábban és 45 önkéntessel működünk együtt, de folyamatosan bővülünk, hogy minél többféle lehetőséget nyithassunk az álláskeresők előtt. Azon dolgozunk, hogy minden jambásnak segíthessünk, akár másik szakmát választana, akár új készségeket sajátítana el, akár szakmai kapcsolatokat építene, akár mentori segítséget venné igénybe, hogy személyre szabott tanácsokat kaphasson a szakmai előmenetelével kapcsolatban.


Egy nagy boltíves teremben ül körben sok ember, köztük vannak, akik kerekesszékben, és párosával beszélgetnek
Pillanatkép a Jamba Karrerakadémiáról Fotó: Magócsi Márton

Hogy működik az egyik „ajtófélfa”, azaz a jambás álláskeresők erősítése?

A Jamba Karrierakadémiáján tréningeket, workshopokat kínálunk a jambásoknak. Ez nem egy lineáris szemléletű rendszer, hanem egy paletta, ahonnan a saját igényeik alapján szemezgethetnek. A workshopsorozat bármely elemére jelentkezhetnek. Vannak személyes és online formában tartott alkalmak is, így vidéki jambások is élhetnek a lehetőségek egy részével.

Többféle ún. soft skill tréninget tartunk olyan témákban, mint például hogyan kommunikálj hatékonyan, hogyan kezelj konfliktusokat, hogyan beszélj a saját fogyatékosságodról, hogyan viselkedj egy állásinterjún stb. A tréningeket trénerpárok tartják. A két szakember különböző kompetenciákkal és tudással rendelkezik, például HR szakember, kommunikációs szakember, reziliencia-tréner, de az egyikük fogyatékossággal élő személy is egyben, tehát saját élményű tapasztalatait is át tudja adni a hallgatóságnak.

Szakmai tudást adó workshopokat is kínálunk, ahol az adott szakmában dolgozó önkénteseink segítségével készségszintű ismeretekre tehetnek szert a jambások. Piacképes, keresett tudással szeretnénk felvérezni őket, például szoftvertesztelőnek tanulhattak, akik az informatika iránt érdeklődtek. Ugyanígy hamarosan accessibility testing workshopsorozatot indítunk, ami informatikai értelemben vett akadálymentességi tesztelést jelent. Ez olyan új szakma, amelyet bármely IT területen dolgozó ember elsajátíthat, de ebben az esetben hozzáadott értéke van annak, ha a szakember egyben érintett személy is.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy-egy ilyen szakmai tréningsorozat után a jambás álláskereső nem tapasztalati szakértő lesz. Ezt a kifejezést nem szeretjük használni, mert azt sugallja, hogy ő abban szakértő, hogy fogyatékossága van, pedig nem erről van szó. Ő szakértő – mondjuk, szoftvertesztelő - és mellesleg valamilyen fogyatékossággal él.


Nyolc ember áll, három kerekesszékben ül, mindannyian felénk néznek a csoportképen. Többen diplomát tartanak a kezükben. Ők a tanfolyam oktatói és résztvevői
Szoftvertesztelő tanfolyam zárása Fotó: Magócsi Márton

Akadálymentes oktatási programjainkkal reményeink szerint hamarosan akkreditált felnőttképzési intézménnyé válhatunk. Tervezünk többek közt adat- és projektmenedzsment workshopot, illetve pénzügyi adminisztrátor tréninget is indítani. Az a célunk, hogy tényleg versenyképes, magas szintű szakmai tudás megszerzésére adjunk lehetőséget, azaz

ne csak egy újabb papírhoz, hanem valódi karrierúthoz segítsük hozzá a jambásokat.

A nyílt munkaerőpiacon való versenyképességet, az elhelyezkedési esélyeket nagymértékben növeli a nyelvtudás. Kifejlesztettünk egy módszertant arra, hogy hogyan lehet inkluzívan, azaz nem szegregált csoportban nyelvet tanítani akadálymentes módon. Az évek óta, önkéntes tanárokkal működő angol nyelvi klubunk mellett egyre inkább keressük az együttműködést olyan nyelviskolákkal, amelyek nyitottak az akadálymentes és inkluzív nyelvoktatásra, illetve olyan támogatókkal, akik segítenek a projekt finanszírozásában. Mi vállaljuk a nyelvtanárok speciális készségfejlesztését, hogy aztán együtt tudjunk felelősséget vállalni a jambások versenyképes nyelvtudásáért.


Hogyan támogatja a Jamba a regisztráltak munkaerőpiaci elhelyezkedését?

A Karrierakadémiának a tudásbővítésen túl része a szakmai mentorálás is. Egyénre szabottan dolgozunk mindenkivel, aki új tudásával új lehetőségeket keres a munkaerőpiacon. Egy-egy tanfolyam után minden jambásnak keresünk egy hozzá illő önkéntes szakmai mentort, akivel hat héten át dolgoznak tandemben azon, hogy az álláskeresési folyamat minél sikeresebb legyen.

Mentoraink olyan - gyakran multis háttérrel rendelkező - szakemberek (hr-es, marketinges, pszichológus stb.), akik szívesen szánnak ebben a rövid időszakban heti 2-3 órát arra, hogy megtolják a „párjuk” álláskeresési szekerét. Segítenek az adott szektorban eligazodni, háttérismereteket nyújtanak az iparágról, vagy felkészítik mentoráltjukat egy konkrét állásinterjúra. Ez a vállalás a mentorok számára nagyon jutalmazó tevékenység, azért szeretik, mert

pár hét alatt nagy változást tudnak ketten együtt elérni a másik ember életében.
A magasból fotózot képen 14 ember szerepel, mindannyian felfelé, a kamerába néznek. Ők a tanfolyam oktatói és hallgatói, többen diplomát tartanak a kezükben
Szoftvertesztelő workshop zárása Fotó: Magócsi Márton

Kérlek, mesélj egy sikersztorit az elmúlt időszakból, kiemelve, hogy milyen tényezők járultak hozzá a sikeres elhelyezkedéshez!

A szoftvertesztelő tanfolyamunk után többen teljesen önállóan találtak maguknak állást, és van, aki a mentorálási folyamat segítségével lelt rá a neki megfelelő, inkluzív, munkahelyére. Az egyikükről mesélek részletesebben. Ő egy halmozottan sérült, harminc év körüli lány, aki elektromos kerekesszéket használ és nehezen érthető a beszéde. Mivel felismerhető rajta az érintettség, megtalálják a társadalmi előítéletek, a kívülállók hajlamosak azt gondolni, hogy neki tényleg nehéz az álláskeresés.

Az indulásunk után nem sokkal már kapcsolatba lépett velünk, és azóta minden programunkba bekapcsolódik. Jön a szabadidős alkalmakra, az angol nyelvi klubba, részt vett szinte az összes soft skill workshopon. Kifejezetten aktív és nagyon motivált, mindezekkel a jambás programokkal párhuzamosan még eseményszervezést is tanult. Olyan típus, akinek csak a lehetőségek kellenek, mert

minden képessége megvan ahhoz, hogy jól működjön közösségekben és jól teljesítsen a munkában. Szerintem ez a sikerének a kulcsa.

Amikor meghirdettük, azonnal jelentkezett a szoftvertesztelő tanfolyamunkra is, a végén pedig a Jamba segítségével megpályázott egy nagy szakmai kihívást jelentő állást, amit el is nyert. Azelőtt egy alapítványnál tevékenykedett, most pedig a szakmai tudásának megfelelő, méltó közegben dolgozik. A szegmensben a világ egyik legnagyobbjának számító céghez vették fel tesztelőnek, versenyképes fizetésért. Már egy éve ott van, jól érzi magát a cégnél és büszke tagja inkluzív csapatának.


A Jamba a karrierút másik szereplőjét - ha úgy tetszik, ajtófélfáját -, a cégeket is erősíti. Hogyan?

A céges partnereknek nyújtott szolgálatásaink is sokfélék, minden elemet folyamatosan fejlesztünk. Cége válogatja, hogy éppen mit vesz ezek közül igénybe. Van olyan, amikor csak egyet. Erre példa, amikor egy cég látva, hogy szoftvertesztelők végeztek nálunk, megkeresett minket, hogy ajánljunk valakit számukra. Ebben az esetben csak az interjúfolyamatban veszünk részt.

Mivel a palettánkon sokféle szolgáltatás szerepel, az összetettebb vállalati igényeknek is meg tudunk felelni.

Teljes körű segítséget tudunk nyújtani az akadálymenteségi felméréstől a befogadó szemléletet erősítő tréningeken, konzultációkon és a munkaerőközvetítésen át a kiválasztott személy beilleszkedési, azaz onboarding folyamatának a támogatásáig.

Általában a cégek azzal keresnek meg minket, hogy szeretnének megváltozott munkaképességű kollégá(ka)t felvenni, ezzel is erősítve a szervezeti kultúrát és csökkentve a rehabilitációs hozzájárulás mértékét. Ilyenkor komplex felméréssel indulunk. Megnézzük, mely munkakörök milyen álláskeresők számára tehetők akadálymentessé fizikai értelemben, illetve a feladatok tekintetében. Aztán megvizsgáljuk, hogy melyik csapat nyitott, vagy tehető nyitottá megváltozott munkaképességű személy(ek) befogadására. Ezután javaslatot teszünk arra, hogy mely pozícióra és csapatba keressenek új csapattagot, illetve segítünk a legmegfelelőbb kolléga kiválasztásában, majd a szervezetbe való beilleszkedésében is.

Egyedülálló az adatbázisunk, jól tudjuk illeszteni a céget a munkavállalóval. Mi a legtöbb esetben személyesen is ismerjük a jambásokat és követjük őket fejlődési útjukon. Tudjuk, milyenek a képességeik, az erősségeik, milyen workshopokon vettek részt, ismerjük a karriercéljaikat és a motivációjukat.

Tudjuk, milyen területen válnának be a leginkább és milyen csapatba tudnak beilleszkedni, hogy valóban tartós, gyümölcsöző munkakapcsolat létesülhessen.

Általában végigkísérjük a felvételi folyamatot a jambás és a cég oldaláról is. A legtöbbször mi végezzük az előszűrést, hogy az adott cég pozíciónként a három-négy legmegfelelőbb jelölttel kezdhesse meg a felvételi folyamatot. Ha döntöttek, akkor már annak a konkrét személynek a szükségleteit járjuk körül, aki a csapatba fog illeszkedni. Figyelünk azonban arra is, hogy időben hátrább lépjünk. Nem bábáskodni szeretnénk ugyanis a két fél felett, hanem megtanítani a céget arra, hogyan tud akadálymentes módon kommunikálni, illetve a csapatot arra, hogy „jól hozzáférhető” közösség legyen a megváltozott munkaképességű személy számára.


Légy szíves, emelj ki néhány példát a cégekkel való együttműködéseitek közül is!

Előre szeretném bocsátani, hogy mi magunk is inkluzív csapat vagyunk. Az a kollégám, aki a Karrierakadémiát vezeti, kerekesszéket használ. A trénerpárok közül is az egyik ép, a másik fogyatékossággal élő szakember. Önkénteseink között is vannak érintettek, a szervezetünk LinkedIn kommunikációjáért például egy hallássérült szakember felelős. Mindez azért fontos, mert hitelessé tesz minket. Akkor tudunk inklúziót elvárni a nyílt munkaerőpiaci cégektől, ha nekünk is van saját tapasztalatunk, példánk ezen a téren.


Kerekesszékben ül egy fiatal lány piros pulóverben egy fehér tábla előtt és tréninget tart a résztvevőknek, akiket hátulról látunk
A Jamba maga is inkluzív munkahely. Itt Molnár Zóra tart tréninget épp Fotó: Magócsi Márton

A Prezit azért emelném ki, mert több szinten is együttműködtünk velük. A szoftvertesztelő tanfolyamot többek között az ő IT szakembereik önkéntes munkájának köszönhetően indíthattuk el. A közös munka folyamatos szemléletformálás volt számukra, átmentek egy mély érzékenyítési folyamaton. Az egyik kollégájuk még mentorként is bekapcsolódott a végzettek álláskeresésének támogatásába. Céges szinten pedig célkitűzés volt, hogy a tanfolyam végén a legjobb embert felveszik a Prezihez, ami meg is történt. A beilleszkedés gyorsan ment, mert a vállalatnál már érett a kultúra az inklúzióra. A „nyertes” másfél éve stabilan és lelkesen erősíti a prezis csapatot szoftvertesztelőként.

Másik példának a Kiflit hoznám, ez egy komplex feladat volt számunkra. A cég azzal keresett fel minket, hogy szeretnének akár több megváltozott munkaképességű kollégát is felvenni. Kiválasztottunk három csapatot, ahol a szervezeti kultúra felmérése után úgy láttuk, nyitottak a munkatársak egy jambás befogadására. Felmértük azt is, mire van szükség az adott munkakörök betöltéséhez. Aztán meghirdettük a pozíciókat a jambások között. Az első, előszűrő interjút mi készítettük, és ez alapján küldtük a céges interjúra pozíciónként a három-öt legalkalmasabb embert. Közülük választott a cég a saját HR-folyamatai szerint. Három embert vettek fel: egyet a marketingcsapatba, egyet a telefonos ügyfélszolgálatra, egyet pedig a raktárukba.

A munkámnak ebben a részében azt szeretem a leginkább, hogy hasznos eszközöket adhatunk a cégek kezébe, amitől ők olyan befogadó szemléletű munkáltatóvá válhatnak, amilyenné szeretnének. Ez pedig lassan befogadó(bb) társadalmat hoz létre, ami a Jamba alapítása óta távlati célunk.


A társadalmi érzékenyítés területén milyen terveitek vannak még?

Szeretnénk új tartalommal megtölteni a fogyatékossággal élő emberekről a társadalomban kialakult képet.

Igyekszünk kerülni a fogyatékosság kifejezést, mert a szó sok negatív tartalommal terhelt. A kampányainkban jambásokat mutatunk, fotók, videók készülnek róluk mindenféle környezetben, irodában, munka közben, csapatépítőn, stb. A célunk az, hogy a társadalom tagjai számára is egyre természetesebb legyen ilyen közegben látni megváltozott munkaképességű embereket. Mindezekkel azt mutatjuk be, hogy a jambások sikeres emberek, akiknek nem a fogyatékosság a fő attribútumuk, hanem az csak egy a sok közül.


További információk és jelentkezés álláskeresők, önkéntesek, valamint cégek és támogatók számára a jambajobs.org oldalon.


A képek forrása: Jamba

Comments


bottom of page