top of page

BLOG

Álmodtunk egy PADOT! - PAD projekt beszámoló #1


Valamikor augusztus végén összegyűlt az Egyesületünk és elkezdtünk nagyokat álmodni. Minden ötletet felírtunk, megvitattunk, és minden ötletből még három született. Valamikor ezen a napon született meg a PAD Projekt ötlete is.


Bokor-Bacsák Györgyi, Élő Fruzsina, Szirányi Mariann Mazsi, Török Flóra, Daniss-Bodó EszterAz alap vágyunk az volt, hogy a karanténban maradt fordított családoknak a hétköznapjait valamivel feldobjuk. Valamivel, ami színt, vidámságot és egy külső nézőpontot tud adni. Kikapcsol, elfeledtet.

Aztán sokat ötleteltünk, hogy ha érzékenyíteni nem tudunk menni a korona vírus miatt, és nem tudunk egy sima egy fordított piknikeket csinálni, akkor hogyan fogjuk megvalósítani a mottónkat, hogyan tudjuk segíteni a sima és fordított barátságokat?

Valahol itt csapott fel valakiből az ötlet (már nem is tudom, hogy kinek a szájából, így most a példa kedvéért mondjuk azt, hogy az enyémből). Tehát itt eszembe jutott (nekem! :)), hogy mi lenne ha a középiskolásokat vonnánk be. Hiszen ők nem nagyon tudják most, korona vírus idején, az Iskolai Közösségi Szolgálatukat teljesíteni. De értenek a telefonjukhoz, ismerik az összes filtert, és számtalan videót csináltak már. Értik és sokan sokkal jobban is használják a technikát, mint mi, a huszadik század szülöttei.


Így mindenki nyer!

A “sima” középiskolások a meglévő tudásukat valami jóra használhatják, megtanulhatják hogyan kell személyre szabni, adaptálni, érthetővé tenni a videóikat.

A fordított családok pedig hétről hétre kapnak egy-egy hosszabb rövidebb videót, amit személyesen nekik készített valaki. Elkezdődhet a párbeszéd, a sima és fordított barátság, online, koronabiztosan!

Első munkacíme a P&B volt. Mert mindig Pistikével és Béluskával példálóztunk. Ki melyik kategória, hogy hívjuk a középiskolásokat, hogyan a fordítottakat. Volt padavan ötlet, meg Pick a dude, minden is eszünkbe jutott. Aztán maradt a PAD. Amiben a p és a d betű egymás fordítottja. Pont mint a mottónkban. Egy sima és egy fordított. Ez volt a koncepció. Meg persze a pad egy olyan hely, ahova jó leülni és beszélgetni. Még ha online akkor is.Megszületett az ötlet, leírtuk az alapokat, számoltunk időt, pénzt, lehetőségeket, és megszületett végleges logó is.

Aztán előrukkoltunk vele. Megosztottuk a FB-on, elküldtük a barátainknak, ismerőseinknek, és hirtelen rengeteg megosztást kaptunk. Láthatóan érdekelt Titeket az új projektünk.

Azért jó, mert...

Nektek, a sok megosztásnak hála csodás emberek találtak rá a PAD Projektre. Olvassátok Ti is, hogy mi motiválja őket, hogy kik ők!


Fordított családok motivációja:

“Mert kevés lehetősége van az én fordítottamnak barátkozni.”
“Nagyon jó ötletnek tartom, hogy így nyitni tudjon a sima gyermekek felé és barátokra, ne “ítélkezőkre“ leljen... Nagyon nagy szüksége van most a lelkének arra hogy őt is igazi tini fiúkért kezeljék…”
“Mert színt hozna a szürke hétköznapjainkba. :)”

SIMA középiskolások motivációja:


“A PAD Projekt pont olyasmi, amit a legszívesebben csinálnék. Nagyon szívesen barátkoznék össze így valaki(k)vel, és hátha, ha javulnak a körülmények még közös programokat is tudunk csinálni. Nekem nem teljesen ugyanolyan az életem, de egyrészt szívesen okulnék, hallgatnám meg hogy egy fordított gyerek miket szeret csinálni, másrészt valószínüleg nem mindenki annyira más és szuper lenne olyasvalakivel összeismerkedni aki hasonló dolgokat szeret, mint én (csakúgy, mintha az illető nem is lenne fordított).”
“Mindig szeretném látni, amit nem láthatok, egy másik kultúrát nemcsak megismerni, egy kicsit a világa részévé is válni pedig mindig megtiszteltetés és nem mellesleg rendkívül izgalmas. A projektekben, történetekben is mindig jobban érdekelnek a kis emberek kis történetei, mint eszmék, gondolatok, általánosítás.”
“Egyrészről a közeli (bár távol élő) családban is van egy "fordított" családtagom és ezért át tudom érezni az ő helyzetét is, látom, hogy neki a baráti kapcsolat és a szeretet milyen sokat jelent. És mivel hogy ezen program keretein belül lehetőségem nyílik rá, szeretnék más gyerekeknek és családjaiknak is segíteni, ha csak a barátságommal és az igyekezetemmel tudom ezt megtenni, akkor is. Ezért szívesen veszek részt ebben a különleges kihívásban :)”
“hogy feldobhassam valaki napját :))”

Mi meg csak forogtunk, pörögtünk örömünkben. :)

November 8-án vasárnap sor kerül az online érzékenyítésre, majd arról is beszámolunk nektek. Addig is mindenki izgatottan várja, hogy a PAD elkezdődjön, hogy végre lássuk azt a közös padot, amire leülhetünk.

Folytatása következik…. J


Comments


bottom of page