top of page

BLOG

Elza és az impulzuskontroll


Filmek spéci szereplőkkel, amelyek segítik a beszélgetést


Hónapok óta gyűjtögetjük Nektek azokat a filmeket (és köszi a tippekért, amiket ti küldtetek), melyekben megjelennek spéci szereplők. Itt nem pusztán az “érzékenyítő” típusú történetekre gondolunk, hanem azokra is, ahol az egyik szereplő “csak úgy” valamilyen kihívással él. Akár nem is ennek léte határozza meg a cselekményt, egyszerűen csak a banda tagja valaki, akiről ezer dolog kiderül és a fogyatékossága is csak egy a sok megismert tulajdonsága közül.


Ezek közül a filmek közül bőven lehet szemezgetni, segítik a megértést, az elfogadást, vagy megkönnyítik a válaszadást a gyerekek fogyatékossággal kapcsolatos kíváncsi és néha izzasztó kérdéseire.

Az átláthatóság kedvéért fogyatékosság-típusok szerint kínáljuk fel tálcán a néznivalókat.


Fontos: ez nem történet vagy cikk, hanem egy KATALÓGUS.

Amit nem kell együltőhelyben elolvasni, hanem elő-elő lehet venni, amikor szükség van rá. Jogosan mondhatnátok, hogy fogyatékosságról beszélni, pláne gyerekek kontextusában, igencsak tömény így. Ezért mondjuk!


Nem fogtok meglepődni, a mozgássérülés témakörében találtuk a legtöbb példát – valószínűleg vizuálisan ezt lehet a legegyszerűbben megjeleníteni.


Mozgássérülés, mozgáskorlátozottság

Ez a csoport nagyon nagy és nagyon sokféle okból tartozhat valaki ebbe a csoportba. Lehet veleszületett vagy szerzett, izmokat, ízületeket érintő vagy idegrendszeri eredetű is, és abban is különbözhetnek, hogy milyen mértékű akadályozottságot von maga után.

  • Némó nyomában – Némó uszonya kissé kacska, nehezebben úszik

  • A Sam, a Tűzoltó c. rajzfilmsorozat Hannah Sparkes-a egy kedves, szőke kislány, kerekesszéket használ. Szinte megszólalásig hasonlítanak a Postás Pat Lizzy Taylorával, aki ugyancsak egy mindenkivel kedves, szőke mozgáskorlátozott kislány. Ha az egyik sorozat nem animációs, a másik egy bábfilm lenne, szinte azt hihetnénk, hogy Hannah és Lizzy karakterét egyazon színész játssza. :) Persze a Peppa Malac sem maradhat ki: a hatodik évadban kap szerepet Mandy egér, kerekesszékkel, aki ráadásul nagyon sportos.


Mandy egér és barátai
  • Kerekesszéket használó karaktereket ezekben a művekben találtunk: a Szuperhőst nevelekből Esperanza, Artie a Glee-ben és X Professzor az X-Men-ben. A Netflixen a Ni No Kuni: A másik világ c. film egyik főszereplője (Yu) és a Herceg karácsonyra c. filmben a kis hercegnő szintén mozgássérült. Az HBO Go-n található Ramy c. sorozatban Steve, és a Family Guyban Joe is kerekeszéket használnak. A South Park kamaszoknak vagy felnőtteknek ajánlott animációs sorozatában két mozgáskorlátozott szereplőt is megismerünk, Jimmyt és Timmyt. Előbbi kerekesszékes, utóbbi mankóval közlekedik, és egyszer össze is verekednek. A Superstore című vígjátéksorozatban az egyik főszereplő, Garrett is kerekesszékes (illetve a későbbi évadokban egy Nicki nevű mellékszereplő is), de ennek egyáltalán nincs jelentősége a sorozatban. Sőt, az egyik részben Garrett direkt nem fedi fel mozgáskorlátozottságának okát, mert nem akarja, hogy a munkatársai erre fókuszáljanak vele kapcsolatban.

  • Papa (eredeti nevén Pops) a Kis Kedvecek Titkos Élete c. egész estés animációs filmből egy mindkét hátsó lábára bénult Basset Hound, segédeszközzel közlekedik. Ugyancsak kerekesszékes kutya Rex a Mancs Őrjáratból.

  • Végtaghiányos szereplők: Maya és Miguel az egyik srácnak az alkarja hiányzik, Andersen rendíthetetlen ólomkatonájának meg az egyik lába. A Vukból Sut farkát amputálta egy rókacsapda. Nem felejthetjük ki ebből a felsorolásból Hook kapitányt sem a falábával és a kampókezével. Mondjuk a kalózoknál ez szinte alap felvételi követelmény!

  • A Notre Dame-i Toronyőr, Quasimodo pontos diagnózisát nem ismerjük, de háta púpos és feje, arca is elsőre szokatlanul néz ki. Kinézetével inkább először elrettent másokat. Ugyanakkor a mozgása nem akadályozott, sőt, és értelme is ép, szíve a helyén, és az énekhangja, mint egy musical-színészé :)

  • Az Igazi Csoda vagy Csodácska a Wonder magyar címe – ez a film Auggie-ról, egy az arcát érintő fejlődési rendellenességgel született ötödikes kisfiúról és az ő elfogadásáról szól. Szerintünk már nagyobb alsós gyerekekkel bátran nézhető, ha tudtok utána beszélgetni róla. Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ngiK1gQKgK8

  • Az Így Neveld a Sárkányodat Hablatya végtagprotézist hord, a sárkányának, Fogatlannak megsérült a szárnya.

  • 10 éves kortól már élvezhető a francia sikerfilm, az Életrevalók. Philippe nyaktól lefelé bénult, akinek az életébe visszahozza az izgalmakat nem mindennapi ápolója, Driss. A két nagyon különböző férfi barátságáról szól ez az emlékezetes film! Ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=cVio3768h8w

  • Nagyobbaknak/felnőtteknek: a Till Attila rendezte 2016-os játékfilm, a Tiszta Szívvel kerekesszékes gengszterekről, de igazából annál többről szól. A szánalom helyett a tisztelet, a megismerés és a humor eszközeivel nyúl a később szerzett vagy veleszületett mozgáskorlátozottság kérdéséhez, igazi adrenalin löket, izgalmas, sírós-nevetős film nagy fordulattal.

  • A Guttmann: Egy kivételes ember (The Best of Men) c. film arról az orvosról szól, aki a parasport első úttörője volt, róla és mozgássérült betegeiről mesél.

  • Ugyancsak felnőtteknek ajánlom a Years and Years című brit minisorozatot az HBO Go kínálatából. Ez tipikusan az az egyébként nagyon lebilincselő, közeljövőben játszódó sorozat (a brit miniszterelnök szerepében Emma Thompson), ahol az egyik főszereplő mozgássérült volta teljesen mellékes,és az okára sem derül fény. Rosie Lyons kerekesszékes, egy igazi forradalmár, pasizik, gyerekeket nevel és szül a sorozat ideje alatt és az egyik legvagányabb karakter a felhozatalban.

  • Jacob Frey: Az ajándék – ezt a díjnyertes rövidfilmet meg mindenképpen meg kell nézni. 4 percben finoman és sűrűn van elmondva az a düh is, amit későbbi életkorban szerzett mozgássérülés esetén éreznek az érintettek sokszor az útjuk elején. Inkább nem lövöm le a poént, de van neki:

  • A Stephen Hawking életéről és egyben az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegségéről, romló állapotáról szóló nagy sikerű film A mindenség elmélete. Nagyobb gyerekekkel már érdemes megnézni.

  • A mozgássérültek csoportjába sorolják az idegrendszeri sérülés okán mozgássérült embereket is. Cerebrál parézises (CP, agyi bénulás legtöbbször oxigénhiányból származó idegrendszeri sérülés) szereplő a spanyol Cuerdas animációs rövidfilm főszereplő kisfiúja igazán halmozottan sérült, babakocsiban ül és nem is beszél, A kisfilm nagyon megindító: https://www.youtube.com/watch?v=vtrHIa0RkAo

  • A CP igazán sokrétű sérülés, talán meglepő lehet, de a szakirodalom a Forrest Gump c. film címszereplőjét, a Tom Hanks által alakított különleges karaktert is CP-s-nek mondja. Gyerekkorában még térdsínnel korrigálják a lábát. CP-s továbbá A bal lábam című film főszereplője, Christy is. A film trailerje:https://www.youtube.com/watch?v=nZLUZ1eONhk


Látássérülés

  • Egy igazi klasszikus film vak főszereplővel: Egy asszony illata.

  • Herendi Gábor: Lora – nem lát. Hogy vak-e? Kiderül a filmből.

  • Szenilla nyomában c. filmben egy gyengénlátó beluga is szerepel

  • A Hercegnő és a Béka c. animációs filmben Odie mama vak, ahogy a Star Wars: Zsivány Egyes Chirrut Imwe nevű szereplője is

  • Vaklárma – a francia vígjáték egy vak és egy siket ember közös kalandjairól szól.


Hallássérülés

  • A Bélier-család – Egy siket család egyetlen halló lánya igazi zenei tehetségnek bizonyul. Izgalmas és megható film családi összetartásról, útkeresésről, a segítségnyújtás dilemmáiról.

  • A Dark c. díjnyertes német Netflix sorozatban Elisabeth siket, a családjával jelbeszéddel kommunikál. A The Society c. sorozatban az egyik szereplő jelnyelvet használ, a Koe no katachi című anime egyik főszereplője egy hallássérült lány. Valamint a Táncra Fel! c. filmben is van nagyothalló szereplő.

Cochleáris implantátum a Toy Story 4-ben
  • A Toy Story 4 egyik szereplője cochleáris implantátumot hord, ami egy koponyához rögzített modern hallókészülék.


  • A Kémkölykök 4: A világ minden ideje (Spy Kids 4D: All The Time In The World) gyerek-akciófilmben az egyik főszereplő, Cecil hallássérült, segédeszközt is hord, amely nélkül egyáltalán nem hall. Viszont a jelelés a sztori egyik pontján konkrétan előnyt ad neki, mert titkos üzeneteket válthat a tesójával.



Autizmus -spektrumzavar / Asperger-szindróma

  • Szezám Utca: Meet Julia – angol link: https://autism.sesamestreet.org/video/meet-julia/ Nagyon finoman közelít a témához. A gyerekek rajzolnak, Julia máshogyan rajzol, nem kapcsolódik. Gyönyörűen mutatja be és el is magyarázza az autizmust óvodásoknak.

  • Nagyobbaknak vagy felnőtteknek: az igazi klasszikus, az Esőember. Dustin Hoffmann kiváló alakítása tabudöntő volt a maga idejében, ugyanakkor az emberek egy része a film sikere óta azt hiszi, hogy minden autizmussal élő embernek van egy olyan zseniális képessége, mint például az, amikor Raymond megszámolja a kiborult gyufaszálakat egy másodperc alatt. A valóság az, hogy minden autizmussal élő ember más, nem mindenkinek vannak szuperképességei, bár sokuknak van valami különleges, elmélyült érdeklődésük egy téma iránt.

  • A legendás állatok és megfigyelésük filmsorozatban (a Harry Potter univerzum részeként) a főszereplő Göthe Salmander – eredeti nevén Newt Scamander – szintén Asperger-szindrómás.

  • Az Agymenők (The Big Bang Theory) és Az Ifjú Sheldon sorozatok főhőse Sheldon egy nagyon szerethető autista/Asperger-szindrómás karakter.

  • Az Atypical c. sorozat témája is az autizmus-spektrumzavar és ennek kihívásai a szerelem és a felnőtté válás kapcsán. Ennek a témának fantasztikus és érzékeny feldolgozása dokumentumfilm-sorozat oldalról egy ausztrál remekmű: Love on the Spectrum (ugyancsak Netflix). Nagyon érdemes megnézni!

  • Ugyancsak Asperger-szindróma témájú a Rém hangosan és irtó közel c. játékfilm is (Tom Hanks-szel és Sandra Bullock-kal a főszerepben).

  • Talán nagyobbaknak élvezhető az igaz történeten alapuló Temple Grandin c. film, az autista tudós nő életéről és autizmusának kihívásairól szól, ajánlója: https://www.youtube.com/watch?v=cpkN0JdXRpM. Temple Grandin TED előadását itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=aF4sP-uC-yI


Kommunikációs akadályozottság, beszédzavar

  • A Hófehérke és a Hét Törpe Kukája – alacsonysága mellett – beszédzavart mutat.

  • Zorro társa Bernardo és Heltai Jenő karaktere, A néma levente sem beszélnek!

  • Más okból, de A kis hableány a történet egy pontján elveszti a hangját.

Intellektuális képességzavarok

  • Down-szindrómás karakter a Glee Becky-je, valamint a Casagrande család CJ-e is.

  • A Yakari c. animációs sorozat indiánjai között Lassú Kígyó valószínúleg intellektusában eltér a többiektől, és ezzel együtt a csapat része. Ugyanez igaz a Madagaszkár egyik pingvinjére is.

  • Borka és a Varázsruha: Mari az új barát - ebben a részben új barátság szövődik egy Down-szindrómás kislánnyal. Itt nézhető a rész.

  • A Testvérem, Szimpli a német mozik egyik sikerfilmje volt 2010-ben. Az árván maradt testvérpár egyik tagja értelmi sérült, 26 éves. Őt szökteti meg fivére egy intézménybe zárás elől, és egy izgalmas road movie veszi kezdetét.

Becky (Glee)

Figyelem- és aktivitás zavarai

  • A Sam, a Tűzoltó Norman Price-a egy örök bajkeverő, általában komoly tűzvédelmi kockázatot jelentenek a tettei. Szerintünk leginkább egy unatkozó hiperaktív kisfiú :) Ahogy talán Denisz, a komisz is az lehet, és Félicie a Balerinából is.

  • Nem lehet pusztán ebbe a kategóriába sorolni, mert ennek is számos eredete lehet, de találtunk pár művet memóriazavarokról: Szenilla nyomában – Szenillának nincs rövidtávú memóriája. A Memento című filmben (r.: Christopher Nolan) a főszereplő Leonardnak olyannyira nincs memóriája, hogy a legfontosabb adatokat magára tetováltatja.


Pszichoszociális fogyatékosságok

Ezeket az állapotokat régebben pszichiátriai betegségeknek hívták, de maga az érintett csoport is szorgalmazta, hogy állapotukat ne a betegségek közé sorolják.

  • Több karaktert találtunk, akiknek impulzuskontroll-zavaruk vagy nehézségük van. Ide soroljuk a Jégvarázs népszerű Elzáját, aki nem bír a dühével és ilyenkor lefagyasztja a fél kontinenst, és ilyen a Szörnyeteg A szépség és a szörnyeteg c. Disney-alkotásból is: tör-zúz, amikor éktelen haragra gerjed.

  • Közismert a Micimackó-karakterekről, hogy a legtöbbjüknek van pszichoszociális érintettsége, de ezt majd a könyveknél részletezzük.

  • Monk, a flúgos nyomozó az OCD tüneteit mutatja, és ha már a nyomozóknál tartunk: Sherlock (a Sherlock c. sorozat Sherlock Holmes-a, Benedict Cumberbatch alakításában) pedig saját bevallása szerint is “jól funkcionáló szociopata”, de mindenképp mutat autisztikus jeleket.

  • A mintadiák (Front of the Class) főszereplője Tourette-szindrómás.

Monk nyomozónak nagyon fontos a rend

Mik azok, az állapotok, amik nem fogyatékosságok?

De érdemes róluk beszélni:


  • A cukorbetegség krónikus betegség, nem fogyatékosság. A Caillou című, nagyszerű, kanadai rajzfilmsorozat egyik része, az Emma pótuzsonnája című rész Caillou egy ovistársának étkezésén keresztül magyarázza el az 1-es típusú diabéteszt. Nagyon jó lehetőség ennek kapcsán beszélni óvodásokkal a cukorbetegségről és akár a különböző ételérzékenységekről is. Az epilepszia témaköréhez, ami ugyancsak krónikus betegségnek számít, egyelőre nem találtunk ajánlható filmet vagy animációt, ha tudtok ilyenről, küldjétek el nekünk!

  • Táncoló talpak: ebben az animációs filmben a főszereplő pingvin, Topi, botfülűnek születik egy olyan közösségben, ahol az éneklés a legfontosabb része az együttélésnek. Viszont önkéntelen lábmozgásai miatt kivételesen tehetségesen táncol!

  • A Süsü, a sárkány című Csukás István mese címszereplője nem fogyatékos, de merőben más, mint a családja: csak egy feje van, ezért kitagadják. Ez a mi egyfejű világunkban talán furcsának tűnhet, de ugye minden nézőpont kérdése. A sárkánycsaládban az egyfejűeket a Tajgetosz várta.

  • Dumbo esetében is egy nagyon látható másság áll fent: a kiselefántnak óriási fülei vannak, ezért kiveti magából a közösség, ahová született. Viszont ez vezet a szuperképességéhez: repülni is tud a füleivel :)

  • Ébredések – ez a világhírű film nem fogyatékkal élőkről, hanem hosszú kómából ébredt emberekről szól.

  • A Rontó Ralph című animációs filmben Vanellope-nak egy olyan működési hibája van, ahol a teste időnként elkezd rángani és utána szétbomlik pixelekre, általában akkor ha nagyon lelkes vagy dühös. Bár ez egy kitalált fogyatékosság és egy animált videójátékszereplő, mindez szép szimbóluma az igazi dolgoknak.

Amire mi, spéci szülőkként és érzékenyítő trénerként mindig rácsodálkozunk, az az, hogy a gyerekek sokkal lazábbak a másság elfogadásában, mint mi, felnőttek. Totál természetesnek veszik, fent sem akadnak rajtuk. Persze kerdéseik vannak és lesznek, és ez oké is így. A rajzfilmfigurák esetében sokszor fel sem tűnik nekik, hogy valamilyük nagyobb, kisebb, vagy teljesen máshogy működik.


Ha van kedvetek, küldjetek még további kiegészítéseket, ti miket ajánlanátok még a hosszú listához? Elrettentő példák is jöhetnek!


bottom of page