top of page

BLOG

Futóedzés a SUHANJ! Csapatával – spéciszülőknek is

Egy vallomással kezdem: utálok futni. De az is van, hogy a mozgás meg kell ahhoz, hogy jól érezzem magam a bőrömben, vagy még inkább, a lelkemben. Spéciszülőként nem hagyhatom el magam - a gyerekem fizikai súlyát és lelki terhét élethosszig cipelem. Általában tornázni szoktam magányosan, de egyvalami be tudott húzni egy utált mozgásformába is: a kedd esti és szombat délelőtti margitszigeti futóedzés a SUHANJ! Csapatával.



Egy csapat, ami betartja a választott szlogent: valóban erőt ad

A SUHANJ! Alapítvány nem csak fogyatékkal élőknek mutatja meg a mozgás örömét, hanem igazi inkluzív közösséget is ad. Akár a Tátra utcai ezdőteremben van edzésük, akár a szigeten találkozik a csapat, együtt gurulnak, tekernek, futnak, vagy akár együtt drukkolnak egymásnak egy versenyen. Már nem is emlékszem, hogy keveredtem le először a mozgássérült kisfiammal egy edzésre – talán Dóri bajtársam hívott. Ö azóta már náluk dolgozik. Annyit mondott, hogy az ő Sárija a futóbabakocsiból nagyon élvezi a futásokat, miért nem próbáljuk meg mi is? Tényleg, miért? Nálunk a “próbáljuk meg” általában jól szokott elsülni.


Fotó: SUHANJ!


Egy sziget, ahol a kék SUHANJ! pólónak előre köszönnek

Egy napsütésesebb tavaszi napon elmerészkedtünk megnézni, és rögtön nagyon barátságos és befogadó volt mindenki. A Sportuszoda előtt van minden szombat reggel 10-kor a találkozó, előtte a Teremben átcseréljük a kerekesszéket egy menő, kényelmes futókocsira. Rögtön szóba elegyedés, közös induló fotó. Itt mindenki különbözik – de nem kell magyarázkodnia. Van, aki kézzel tekeri a fekvőbringát, van, aki gumiszalaggal irányítva együtt fut egy látássérült sporttárssal, van, aki futókocsit tol, van, aki egy tandem hátsó ülésén hajtja ki magát, van, aki autizmussal él és a sport segít levezetni a mindennapos feszültséget. A sok különbözőség már el is tűnik a közös kék suhanjos pólók alatt. Az számít, hogy mindenki érzi: egy befogadó, jó helyen van és itt feszegetheti a határait.


Ez az a hely, ahol semmi sem ciki.


Elképesztő élmény volt már az első edzésen az, ahogy a többi futó integet és bíztat minket, látván a csapatot a kék pólókkal. „Hajrá SUHANJ!” – hangzik fel a sziget több pontján vadidegenektől. Hamar leesett:


a SUHANJ!-os sportolás nem sajnálatot vált ki, hanem tiszteletet.

Nem is csoda, mert olyan emberekre lehet itt felnézni, akik minden nehézségük ellenére mégis itt vannak, tolják, és kitartanak. Ilyen például Attila, aki úgy futotta le a hatórás SUHANJ! 6 versenyt, hogy az utolsó két órában már könnyekkel sírt. De minden mozgási nehézsége ellenére megcsinálta, kitartott a végéig. Elképesztő erő! Ezeknek a kihívásokkal élő embereknek sokszor még az odajutás is bonyodalmas szervezést igényel, de megteszik. Azért ezt nem mindenki - minket, könnyen mozgókat is beleértve - tudja utánuk csinálni. Hálát érzek, hogy tőlük tanulhatok!


A SUHANJ!-kombináció jó, mert mindenki lehetőséget kap. A fogyatékkal élő suhancok a biztonságos sportolásra, a guide-ok olyan önkénteskedésre, ahol egyszerre segíthetnek valakinek és a saját hobbijuknak hódolhatnak, a spéci szülők, mint én, pedig közös kikapcsolódásra a gyerekükkel. Spéci szülők, ti tudjátok, hogy ez nem is olyan egyértelmű…


Fotó: Török Flóra



Miért működik a SUHANJ! edzés mégis nálam, aki alapból utál futni?

Itt az én receptem:

  • kell egy olyan barát, mint Dávusnak és nekem Márk, aki új kihívást keresett azzal, hogy egy 25 kilós CP-s gyereket tol futás közben. Aki rámír, hogy mikor megyünk legközelebb, ad némi kölcsönfelszerelést és sokkal több motivációt. Aki nyitott annyira, hogy megtanulja és bevállalja Dávus furaságait.

  • kell egy tényleg jó futókocsi – ez edzésidőben ingyenes az alapítványnál, a többi napon 500 Ft.

  • kell az elszántság abban, hogy igenis jó ez nekünk – közös program, ki a mókuskerékből. Lássuk be, nagyon nehéz elindulni egy sérült gyerekkel, de a végén még kivétel nélkül mindig jól sült el.

  • kell a SUHANJ! bíztató közege, ahol nem futhatok túl lassan, mert olyan nincs. Itt mindenki elismeri, hogy mindenki másban jó.

  • és nem árt zene a fülembe: a múlt héten épp egy régi kedvenc, Alanis Morissette ment. Amikor már alig bírtam és csigatempóm is egyre lassult, a Perfect című szám sorai pont jókor jöttek és totál új értelmet nyertek a SUHANJ!-hozzáállással:


You've gotta try a little harder (…) Push a little farther now... We'll love you just the way you are (…) you're perfect.

Ha kedvet kaptál, ne is habozz, itt tudsz kérdezni a SUHANJ! Csapattól az edzések helyéről, találkozási pontokról, csomagmegőrzésről: suhanj@suhanj.hu

Fuss, szaladj, SUHANJ!

bottom of page