top of page

BLOG

MyStory Light - a kockákból épített megismerés

Néhány hete zárult le a jelentkezés a MyStory Light szettjeinkre, és még néhány hét, hogy június 14-én megtartsuk a képzést a módszertannal kapcsolatban. Összeszedtük, hogy hogyan is alakult ki és át ez a módszerünk, valamint megkértük az egyik önkéntesünket, Sághi Ivettet, aki az első MyStory szett tulajdonosok között volt három éve, hogy írjon a tapasztalatairól, a felhasználhatóságáról. Avagy: hogyan is működik az elméletünk a gyakorlatban.


Egy kis MyStory (Light)-történelem

A MyStory története három évvel ezelőtt kezdődött, amikor szerettünk volna egy olyan vizuális eszköztárral megtámogatott eszközt kifejleszteni, ami az autizmusban érintett gyerekek számára a hétköznapokat, a társas kapcsolódásokat segíti úgy, hogy a gyerekeket a játék nyelvezetén keresztül vonjuk be a folyamatba. Erre pedig mi más, ha nem a LEGO kocka az egyik legjobb eszköz. Az első szetteket gyorsan elkapkodták az érdeklődő gyógypedagógus szakemberek (mint például Ivett is :) )


A képbal felső sarkában egy spirálozott füzet van, rajta: My Story, mellette jobbra egy kép, Várj! felirattal és egy kéz látható, mellette a jobbb felső sarokban néhány LEGO játék. Az alsó részén a képnek LEGO kockák kisebb-nagyobb rendszerben, illetve a jobbb oldalán egy LEGO kockákból épített ház van.
MyStory - a kezdetek

De persze gyorsan felmerült bennünk a kérdés, hogy hogyan is beszélhetünk az inklúzióról, ha az egyik termékünk kizárólagos, és valamilyen spéciségben (ebben az esetben autizmusban) érintett gyerekeknek szól. Így született meg a MyStory nagytesója, a MyStory Light.



Fontos felismerése volt a szakmai csapatunknak, hogy a beilleszkedés, a szociális, kommunikációs nehézségek a 3-8 éves korú gyerekek körében nemcsak az autista gyerekek számára okoz nehézséget, hanem ez életkori jellegzetesség: az óvodai környezetbe, rutinba való "beszokás", a társas helyzetek újszerűsége, az óvodai-iskolai átmenet mind sok megoldandó élethelyzetet hoz az 1 méter 20 centi alatt élő embergyermekeknek. Így a MyStory módszertanát kibővítettük vegyes képességű gyerekcsoportok számára úgy, hogy ne csak egyéni foglalkozásokon lehessen használni, hanem kisebb csoportok számára is támogató eszköz lehessen.


Az eszköz a továbbfejlesztés hatására nem sokat változott, hanem inkább a módszertani szemlélet lett újszerű: már nem adunk előre elkészített történeteket a DUPLO szettekhez, hanem a MyStory Light-ban azt tanítjuk meg a szakembereknek, hogy hogyan tudnak a saját gyerekcsoportjaik igényeire, problémáira szabottan történeteket kitalálni, amelyeket aztán a gyerekekkel és akár más kollégákkal közösen együtt tudnak eljátszani a kockák segítségével. Hogyan tudnak olyan forgatókönyveket kitalálni, amik a csoportjaikban a gyerekeket közös játékba hívják be, amik a gyerekek nyelvén, egy kreatív folyamaton keresztül viszi közelebb a hétköznapi helyzetek megoldását.


Mennyivel könnyebb LEGO kockákkal eljátszani azt, hogy hogyan is kell kivárni a sort a csúszdánál, vagy hogy étkezés előtt kezet kell mosni, mint ötezredjére elmondani azt?

A másik nagy újítás, hogy az előre megadott vizuális eszköztárat sem a szetthez adjuk, hanem workshopok során megtanítjuk, hogy hogyan lehet olyan fényképeket készíteni, amelyek az egyedi történeteket rögzítik, és azokhoz a későbbiekben is vissza lehet nyúlni.


Az, hogy a gyerekek célcsoportját kibővítettük azt is jelenti, hogy a felhasználó szakemberek köre is bővült: gyógypedagógusok mellett óvodapedagógusok, tanítók, szociális munkások is tudják használni a mindennapos munkájuk során a szetteket. Hiszünk abban, hogy a MyStory Light módszertana egy híd lehet a nagyon szeparálódott pedagógiai és gyógypedagógiai tudás között, és még inkább közelebb tudjuk vinni azt a gondolatot, hogy a sima gyerekek is tudnak sok helyzetben fordítottak lenni, amikor pedig támogatásra van szükségük. Még ha rövidebb ideig is tart nekik, amíg egy-egy élethelyzeti problémán átlendülnek, de mégis: ha a problémák kreatív, játékos megoldásával a gyerekek, a közösség és a pedagógusok frusztrálódásának időtartamát lerövidítjük, akkor azzal mindenki csak nyerhet.


Ezt a szakmák közötti párbeszédet erősítette meg a 2022-es workshopunk után az ELTE TÓK-kal elkezdődött együttműködésünk. A 3•6•12+Incubator közös projektünk keretén belül már két szemeszter során foglalkoztunk leendő tanító hallgatókkal, akik a MyStory Light-tal megismerkedhettek (más egyéb szemléletformáló tematikánk mellett). Bár még gyerekcipőben jár ez a projekt, de hosszú távra tervezünk: jelentettünk már meg cikket közösen, konferenciákra készülünk, és legalább száz évre való tervünk van, hogy a pedagógus képzést hogyan itassuk át inkluzív és élménypedagógiai szemlélettel!


Most pedig fogadjátok szeretettel Sághi Ivett beszámolóját a terepről!


NÉVJEGY

Sághi Ivett


Ivett autizmus spektrum pedagógiája és szomatopedagógia szakirányos gyógypedagógus, valamint fejlődés- és klinikai gyermekpszichológus-jelölt. Egy fővárosi óvodában dolgozik immáron négy éve, ahol különleges gyerekek együttnevelését segíti. Elkötelezett és lelkes támogatója az inklúziónak, idén önkéntesként csatlakozott az Egyesület munkájához.




A kezdetek

Az óvodai munkám során gyakran belebotlottam abba a ténybe, hogy viszonylag kevés az olyan, 3-8 éves korosztály számára megfelelő képi anyaggal felszerelt eszköztár, ami egyrészt illeszkedik az autizmus-specifikus beavatkozás módszertani feltételrendszerébe, másrészt könnyen adaptálható az adott gyermekre, témára, helyzetre. Például a rendelkezésre álló képgyűjtemények bár gyakran jól fókuszálnak egy-egy kihívást jelentő helyzetre, de nehezen lehet őket egyénre szabni vagy bővíteni.

Amikor értesültem a MyStory kidolgozásáról, nagyon megörültem, hogy az Egy sima egy fordított – Egyesület az Inklúzióért megkísérelt megvalósítani egy, a fenti kritériumoknak megfelelő módszertant, ezért jelentkeztem, és az elsők között részesülhettem az ígéretes eszközből. Rövid időn belül egy inspiráló egynapos képzés keretében több kollégával együtt közelebbről is megismerkedhettünk a MyStory Light módszertannal, és élesben is kipróbálhattuk a sztorik kidolgozásának folyamatát (erről itt olvashattok egy beszámolót - a szerk.).

Bár a módszertan eredeti kiindulópontja az autizmus spektrum zavarral élő, óvodáskorú gyerekek támogatása volt, a képzés során már egy sokkal tágabb perspektívában gondolkodva dolgozhattunk a készlettel,

például készült olyan történet, ami a hátrányos helyzetű gyerekek beilleszkedését célozta meg. A képzésen megszerzett tudással felvértezve megkezdődhetett az eszköz használata a hétköznapi gyakorlatban.


Bevetésen a MyStory Light

Az óvodai integrációban végzett munkám során szerzett tapasztalataim alapján ez a játékszett kiválóan alkalmas az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek támogatására. Számomra az egyik legnagyobb előnye, hogy rugalmasan alkalmazható, adaptálható, jól követhetők vele a gyerekek és a felmerülő helyzetek egyéni sajátosságai. Emellett olyan szempontból „nyitott” rendszer, hogy egyéb segédeszközök (p. szabálykártyák, egyéb vizuális emlékeztetők) társíthatók a történetekhez, segítve a történetben feldolgozott helyzet valóságos, funkcionális helyzetbe történő átvitelét.

A történetek kidolgozásakor az első lépés a szöveg megfogalmazása, ezután jöhet az elemek összeválogatása a DUPLO készletből – nem is gondolná az ember, mennyi mindent össze lehet belőle építeni! Az, hogy az eszközben a DUPLO által kerülnek ábrázolásra a történet elemei, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az apró, egyéni mozzanatokra fókuszálhasson a történet, és mindez rövid időn belül kivitelezhető (azaz nem kell az adott történetnek megfelelő képek, szimbólumok keresgélésével vagy létrehozásával hosszan bíbelődni).


LEGO kockákból épített házrészlet, előtte három LEGO gyerekfigura egy-egy ágyban alszik, egy felnőtt figura áll mellettük. A kép jobb szélén fotókkal illusztrált segédanyag
Óvodai altatás - MyStory segítségével

A feldolgozható és megjeleníthető témák tárháza szinte kimeríthetetlen, a saját készítésű sztorik közül volt, ami az óvodai délutáni pihenőidőre vonatkozott, máskor a tízóraizás gördülékeny kivitelezéséhez, az iskolába történő átmenet támogatásához vagy a kistestvér születéséhez készült történet.


A MyStory Light kiterjesztése

Az egyik legjobb dolog a MyStory Light szettekkel kapcsolatban, hogy nyomokban :) DUPLO-t tartalmaz – ez több szempontból is fontos. Egyrészt, az együttnevelés gyakorlatában az készlet így képes egy játékeszközön keresztül közelebb hozni egymáshoz a gyerekeket, hiszen a hasonló építőjátékok minden óvodai csoportban fellelhetőek és kiváló kapcsolódási felületet jelenthetnek.


Másrészt a szülők és a tágabb család bevonásával az otthoni környezet kihívást jelentő helyzeteire is készülhetnek történetek. Mivel a DUPLO általában a családok számára is egy jól ismert és kedvelt játékeszköz, sokkal könnyebb a közös nevezőt megtalálni a sztori kialakítása során, és a későbbi használatban is nagyobb a bevonódás és a motiváció. A képes történetet akár haza is lehet adni a családok számára, így a szülővel való konzultációt követően otthon, közösen is van lehetőség áttekinteni, megbeszélni az adott helyzetet – így sokkal hatékonyabb tud lenni a gyermek támogatása és az együttműködés.


A MyStory Light további előnyös tulajdonsága, hogy tapasztalataim szerint a még képzésben lévő gyógypedagógus-hallgatók gyakorlatába is beépíthető. A hallgatókat remekül végig lehet vezetni az eszköz elkészítésének folyamatán, a célok kijelölésétől egészen a kivitelezésig. A közös gondolkodás és megbeszélések a MyStory Light mentén segítik azoknak a készségeknek a fejlődését, amik elengedhetetlenek a későbbi gyakorlati munkában.


Kitekintés – a MyStory Light jövője

Ez a módszertan szerintem hatalmas segítség az óvodás korosztállyal dolgozó szakemberek számára, így fontos lenne, hogy minél szélesebb szakmai körökbe el tudjon jutni, akár már az egyetemi képzésekbe építve (ahogy ez meg is történt a 3•6•12+Incubator projekttel - a szerk.). Fontos lenne azt is tudatosítani, hogy az eszköz rengeteg lehetőséget rejt magában, és a szociális és kommunikációs nehézségekben érintett gyerekeken túl széleskörűen alkalmazható.

Az eszközt használó szakemberek számára pedig hasznos lenne utánkövetési és/vagy szupervíziós alkalmakat tartani, ahol megoszthatnák egymással a tapasztalataikat, és egymást is segíthetnék az észrevételeikkel. A sok-sok elkészült történet valamilyen (akár online) formában történő megosztása szintén támogathatja a módszer elterjedését, és ötleteket adhat a kivitelezéshez.

bottom of page