top of page

BLOG

Riccelünk és néha viccelünk is

Előző interjúnkban egy olyan társadalmi vállalkozást mutattunk be, akik megváltozott munkaképességű embereknek segítenek főleg készségfejlesztésen keresztül az elhelyezkedésben, valamint cégeknek az ő alkalmazásukban.


Ezúttal egy olyan céget látogattunk meg, ahol több mint 90%-ban megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Az Alfa Rehabilitációs Nonprofit Közhasznú Kft.-t onnan ismerjük, hogy náluk készülnek a mi kiadványaink, anyagaink is.

Ők nyomtatják és csomagolják az összes, a LEGO céggel való együttműködésünkből született projektünk anyagát – az Érzékenyítő Társasjátékot, a My Story Lightot és a Sixbricks-t -, valamint a Meseposta egyes részeit is. A Kft.-nek több üzeme is van, mi most a nyomdát mutatjuk be közelebbről a nyomdavezető, Hankó Gábor segítségével.


NÉVJEGYEK


Alfa Rehabilitációs Nonprofit Közhasznú Kft.


Az Alfa Kft.-t a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) alapította 1986-ban azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson egészségkárosodott emberek rehabilitációs munkavégzésének.


Összesen nyolc üzemük működik az ország különböző pontjain: több varroda, két csomagolóüzem, egy nagy asztalosüzem, ahol az óvodai kisbútortól a beltéri ajtóig mindenféle termék készül, valamint egy digitális nyomda. Ezen kívül budapesti telephelyükön egy kis egészségügyi centrumban különböző masszázsokat vehetnek igénybe akár az „utcáról” betérők is. Összesen közel 300 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztatnak, amivel elősegítik a kollégák társadalmi integrációját.


Hankó Gábor


Végzettsége szerint nyomdász, így nem is dolgozott másutt, mint nyomdákban: kis nyomdában, nagy nyomdában, családi cégnél és óriásvállalatnál, offszet és digitális technikával. Amióta az Alfához került, úgy érzi, innen szeretne (majd!) nyugdíjba menni. Hobbija a motorozás: ha az időjárás engedi, Gyömrőről motorral jár dolgozni Angyalföldre. Néha úgy érzi, nem lakik „elég” messze, így időnként beiktat pár kitérőt is, hogy hosszabban hódolhasson szenvedélyének.Gábor, hogyan kerültél pont ebbe a nyomdába?

Egy ismerősöm, aki már itt dolgozott, szólt, hogy nyomdavezetőt keresnek. Mivel egész pályám során különböző nyomdákban dolgoztam, volt vezetői tapasztalatom, valamint digitális kisnyomdát is vezettem már, rám esett a választás. Közel 10 éve dolgozom itt, de maga a nyomda már 20 éves múltra tekint vissza.


Miben más az Alfa, mint a korábbi munkahelyeid?

Amikor idekerültem, egy egészen más közegbe csöppentem, mint addig bárhol máshol. Itt sokkal toleránsabb légkör uralkodik. A kollégák többsége megváltozott munkaképességű, azaz van valamilyen fogyatékossága vagy betegsége, amit a többieknek tolerálniuk kell, cserébe az övéket is tolerálják a többiek.


Világos padlójú folyosón ódivatú fotelek, a lépcsőkorlát előtt egy törpenövésű szöke hölgy kék pulóverben pacsizik egy zakóban és farmerban lévő rövid hajú férfivel, mindketten mosolyognak
Toleráns, befogadó a légkör. Csótya Szilárd ügyvezető pacsizik az egyik kollégával

A kíméltlenül versengő piaci körülmények között eltöltött évek alatt többször megkaptam, hogy túlságosan megértő vezető vagyok. Ez a tulajdonságom itt végre előnyömmé válhatott. Sose korbáccsal állok az emberek feje fölött, mindig kérek.

Itt kéréssel, barátsággal, jó szóval lehet jó eredményt elérni, és szerencsére nekem ezek a dolgok már benne voltak az eszköztáramban.

Meg kellett tanulnom jól kommunikálni a kollégáimmal. Meg kellett szoknom például, hogy ha beszélek, szembe kell forduljak a hallássérült munkatársaimmal. Ha ezt betartom, az egyikükkel, aki jól olvas szájról, tökéletesen megértjük egymást. A másikukkal néha könnyebb az emailes kommunikáció, mert én pontosabban értem őt írásban. Volt korábban olyan munkatársunk, aki mindig azt mondta, hogy „Értettem, értettem!”, de aztán kiderült, hogy egyáltalán nem azt csinálta, amit kértem. Már mindenki tudja, hogy nyugodtan visszakérdezhet, senki ne dolgozzon úgy, hogy nincs tisztában azzal, mit kell csinálni. Így szinte hibamentes a kommunikáció!

Azt sem volt például könnyű megszokni, hogy a munkaközi szünetben fiatal, fizikailag egészséges embert lássak a folyosón a fallal szemben állni. Hiába tudom, hogy a fal nézése neki kikapcsolódás, engem mégis a mai napig megérint. De ott a másik „véglet” is, már ami az aktivitást illeti.

Rögtön az első munkanapomon megláttam egy férfit az udvaron: leparkolt az autójával, kivette a kerekesszékét hátulról, kinyitotta, beleült, fölgurult a rámpán, miközben mobiltelefonált. Amikor felért, megláttam, hogy nemcsak lába nincs, de keze is csak egy. Ő a MEOSZ irodavezető munkatársa, aki egy balesetben sérült meg. Teljes életet él, még azt is megtudtam később, hogy teniszezik. Nemrég meg is beszéltünk egy meccset, csak azon gondolkodom, hogyan tudnék úgy játszani vele, hogy egyenlőek legyenek az esélyeink.


A nyomdai részlegen hányan dolgoztok, kikből áll a csapat?

Összesen 11-en vagyunk, és ebben már benne vannak az alapállapotban a kötészeten dolgozók is. Azért mondom, hogy alapállapotban, mert a munkatársak jó része többféle feladatban is profi, megvan az átjárhatóság.


Öt hölgy és négy férfi egy csoportképen, amely egy udvaron készült, mellettük egy-egy rózsabokor, a hátuk mögött az épület bejárata
A majdnem teljes nyomdai csapat

Nálunk mindenki minden munkafolyamatot elsajátít. Az a vezérelvem, hogy amit meg tudnak tanulni, azt tanulják is meg. Egyrészt azért, hogy a helyettesítéssel ne legyen gond, másrészt, hogy változatosabb legyen a munka.

A gyengénlátó kolléga nyilván nem ül be a grafikus helyére a számítógép mögé, de ő is több munkafolyamatot tud biztonsággal, kiváló minőségben végezni.

Az, hogy az embereim több fronton is bevethetők, amiatt is hasznos, hogy ki tudjuk segíteni egymást, ha épp egyféle munkafolyamatból kell gyorsan sokat csinálni.

Van, akinek van nyomdaipari végzettsége és tapasztalata, illetve több olyan is, aki itt tanulta a szakmát. Akadálymentes a munkahely, bár nálunk épp nincs kerekesszéket használó kolléga. Arányaiban a mentális problémák (skizofrénia, depressziós stb.) a legjellemzőbbek, de mindenféle fogyatékossággal élő kolléga van a csapatban. A grafikusunk például siket, ahogyan egy másik kolléga is, de van köztünk olyan hölgy is, aki amiatt megváltozott munkaképességű, mert időnként epilepsziás rohamai vannak. A kötészeten dolgozik egy rákbetegségből kigyógyult munkatársunk, illetve a gyengénlátó kollégánk is jobbára ott végzi a munkáját.


Mennyire változó a létszám az üzemetekben?

Szerencsére viszonylag stabil a csapat, a kollégáim nagy része már itt volt, amikor én érkeztem. Ha van lehetőség bővülésre, akkor általában a rehabilitációs csoportban dolgozó tanácsadó mentorok javasolnak új munkavállalót a pozícióra. Ők interjúztatják a jelölteket, aztán folyamatosan nyomon követik a betanulásukat, beilleszkedésüket, valamint rehabilitációs és szociális területen is támogatják az itt dolgozókat. A többség gyorsan, gond nélkül beilleszkedik.

Legutóbb például a csomagolóüzemből sikerült átvenni két kollégát, akikről kiderült, hogy van nyomdaipari végzettségük és szívesen dolgoznának velünk. Itt olyan munkát végezhetnek, amihez igazán értenek. Gyorsan beilleszkedtek, és az sem utolsó szempont számukra, hogy a végzettségük miatt egy kicsivel több fizetést tudunk nekik adni, mint korábban, a csomagolóban.


Az előtérben egy hatalmas asztal félkész lapos dobozokkal, az asztal mögött ülő hölgy ollóval papírt vág, amivel majd beborítja a félkész dobozokat
Nyugodt, precíz munka a kötészeten

Hogy zajlik a betanulás?

A legtöbb műveletet a gyakorlatban sajátítjuk el a legkönnyebben. Az „újoncok” általában lelkesen tanulnak a mentoruktól, és nagy lendülettel állnak neki az első önálló feladatoknak is. Ehhez elmesélek egy kedves történetet. Általában a lap mindkét oldalára nyomtatunk és azt, hogy a második nyomat pontosan hova kerüljön, precízen be kell állítani. Ehhez a „látható” margón túli nyomdai margón található kis vonalkáknak egybe kell esniük. Ezt könnyű ellenőrizni: egy kés segítségével az egyik oldalon megjelöljük a papírt, aztán megfordítjuk és megnézzük, stimmel-e a vonalka. Egyszer az egyik kollégám annyira belejött a dologba, hogy az egyoldalas nyomtatáskor is elvégezte ezt a műveletet – teljesen feleslegesen. Eszem ágában sem volt leszúrni érte, sőt, tetszett a lendülete és jót nevettünk az eseten.


Milyen a hangulat a csapatban?

Mindenhol többet kerestem, mint itt, de ezt a nyugalmat és jó légkört nem adnám semmiért! Itt vagyok jó helyen. A munka pörgős, változatos, bármikor jöhet egy sürgős megrendelés, de a légkör békés.

Jól érezzük magunkat. Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de családias légkörben dolgozunk, nagyon figyelünk egymásra. Gyakran viccelődünk is, még a fogyatékosság sem tabu, hiszen „egymás közt” vagyunk. Például a karácsonyi bulin az egyik kolléga elkezdett borzasztó hamisan énekelgetni valamit, mire odafordultam a siket kolléganőmhöz, aki remekül olvas szájról, és azt mondtam: „Jó neked, hogy nem hallod!” Van viszont olyan kolléga, akivel nem szabad viccelni, mert komolyan, szó szerint vesz dolgokat. Azért már őt is megtanítottam nevetni néhány viccen…

Azért, hogy a jó hangulat meg is maradjon,

az egyik dolog, amit az újonnan érkezőktől elvárok az az, hogy be tudjon illeszkedni közénk. A másik pedig a megfelelő hozzáállás.

Itt bizonyos keretek között mindenki csinál mindent. Ha épp nagy mennyiségű dobozt kell hajtogatni, akkor mindenki odaáll az asztal mellé, ha meg más feladatból van épp sok, akkor máshová megyünk. És én is szívesen beállok, nem esik le a gyűrű a kezemről, meg néha jól is esik az árak számolgatása vagy a megrendelések intézése után a „valódi” nyomdai munka.


Olyannyira szorosan dolgoztok egymás mellett, hogy nincs is saját irodád…

A nyomdánk két egységből áll. A földszinten működik a teljes körű kötészetünk, ahol mindenfajta gépesíthető és nem gépesíthető kötészeti tevékenységet el tudunk végezni. Az emeleten található maga a nyomda - a legmodernebb digitális nyomógépekkel - és az iroda is, egy helyiségben. Itt dolgozik a grafikusunk és az adminisztrátorok, meg én is. Nemcsak nyomtatunk, hanem a megrendelőink igényei szerint tervezünk, szerkesztünk, tördelünk is.


Szemüveges férfi áll egy nyomtatógép mellett, a háttérben egy állványon sokféle nyomtatott kiadvány és egy íróasztal, meg nagy szekrények
Gábor a nyomdahelyiségben, ami egyben az iroda is

Nem érzem szükségét külön irodának, mert jó együtt lenni, és nem zavar a gépek duruzsolása sem. Mivel annyira pörögnek a megrendelések, hogy sokszor még reggel sem látom, mit fogunk csinálni három óra múlva, ezért praktikus, ha közel vagyunk. Így tudjuk, ki mikor van kész, vagy ki tud besegíteni a másiknak.


Milyen munkarendben dolgoztok?

Rajtam kívül minden kolléga félállásban, napi 4 órában van itt, de még soha senkit nem kellett „utasítanom”, hogy maradjon picit tovább, amikor szükséges, hiszen pontosan látják, hogy mennyi a munka és azt is tudják, hogy ezeket az órákat máskor „visszakapják”.

Csupa dolgos, szorgalmas emberem van, akik igényesek a munkájukra. Nagyon sokat számít nekik, hogy nap mint nap bejárhatnak és olyan munkát végezhetnek, amire igény van.

Természetesen előfordulhat betegség, vagy más okból váratlan kiesés, de mivel szeretik a munkahelyüket, tényleg csak akkor hiányoznak, ha muszáj. Van olyan kollégám is, akit szelíd erőszakkal kell szabadságra küldenem, mert magától nem megy, lételeme, hogy naponta bejárjon. A munkaközi szünetek helyett is legszívesebben dolgozna, és a hétvégét is alig bírja ki: sokszor már vasárnap felhív, hogy megkérdezze, mi lesz a feladata hétfőn.


Vannak kedvenc munkafolyamatai a kollégáknak?

Igyekszem mindig olyannak adni a munkát, aki szereti épp azt csinálni. De egyre inkább beosztják ők maguk, nem vesznek össze a feladatkon. Ez egy álomcsapat: én csak „bedobom” a munkát és ők gyönyörűen, időben megcsinálják. Van, akinek a hajtogatás a mindene. Neki rossz a szeme, de egy speciális keret segítségével gyönyörűen hajtogat. Emellett nagyon szeret megrendelőtömböket sorszámozni az ehhez való pecséttel.

Van egy festőművész kollégánk, Sugár Gábor, aki saját, szabadalmaztatott technikával 3D-s képeket épít festett kis kockák segítségével. Rendszeresen vannak kiállításai is. A megrendelőinknek szánt karácsonyi üdvözlőlapon például mindig szerepel az egyik alkotása. Ő a kötészeten dolgozik, de minden gépet ismer a nyomdai részen is, imád például riccelni. Ezzel a géppel öntapadós anyagra nyomtatott kisebb képeket tudunk körbejelölni úgy, hogy a matrica később leválasztható legyen az ívről. Ebbe néha úgy belefeledkezik, hogy szó szerint haza kell küldeni, ha közben lejár a munkaideje.

Egy fiatal férfi egy számítógép előtt ül és dolgozik rajta, hátrébb látszik egy szürke gép
Az egyik kolléga épp tervez, háttérben a riccelőgép

Hogyan tudtál felkészülni arra, hogy itt előfordulhat munka közben is valamilyen egészségügyi probléma?

Vezetőként nehézséget okoz, hogy kisebb mértékben lehet számítani az emberekre, mint egy átlagos munkahelyen, mert gyakoribbak a váratlan problémák. Többen is rengeteg gyógyszert szednek, ráadásul ezeknek az adagolását nehéz beállítani, soksor okoz galibát egy-egy új gyógyszer. Ugyanaz a kolléga az egyik nap tompa, lassú, máskor meg pörög, mint a motolla.

Konkrét eseményekre nehéz előre felkészülni. Egy éve dolgozhattam itt, amikor az egyik kolléganőmnek epilepsziás rohama lett. Egyszer csak leesett a székről és rángatózott. Ez elég meghökkentő látvány, de szerencsére tudtam, mit kell tenni. Oldalra fordítottam, aztán tartottam a fejét, próbáltam megnyugtatni, ami nagyon fontos még akkor is, ha az illető nincs épp magánál. Szép lassan magához tért. A közben kiérkező mentősök megdicsértek, hogy mindent jól csináltam. Amikor jobban lett a kolléganő, én mondtam el neki, hogy pontosan mi történt, hiszen ilyenkor kiesik neki egy kis idő…


Mi az, ami egyedivé tesz benneteket, mint nyomdai szolgáltatót?

A digitális kisnyomdáknak megfelelő termékskálánk van, gyakoriak az 50-100 példányos kiadványok. Készülnek nálunk könyvek, újságok, szórólapok, plakátok, önátíró tömbök, brosúrák, étlapok, meghívók, dossziék, dobozok, naptárak, névjegyek, belépőjegyek, üzlettéri reklámeszközök is. De címkéket, matricákat is nyomtatunk.

A kisnyomdák világából elsősorban azzal emelkedünk ki, hogy komplett kötészettel rendelkezünk.

Jelentős mennyiségben készítünk olyan termékeket, amelyek a végső formájukat több, nem gépesíthető kötészeti művelet után nyerik el. A cérnafűzött, keménytáblás, pár példányban kézzel készülő kötéstől a ragasztókötésig, irkatűzésig, spirálozásig mindenféle munkát tudunk vállalni. Más kisnyomdák is hoznak hozzánk anyagokat a kötészetre.


Egy minipack feliratú nagy gép, amelynek nyitva van a fedele, benne egy rácson kártyacsomagok sorakoznak, fóliázásra várva
Fóliázógép

Nálunk nincs olyan, hogy minimális megrendelési mennyiség, kis tételeket is szívesen készítünk. A határidőket pontosan betartjuk, és versenyképes árakat ajánlunk. Utóbbiak tartoznak az én felelősségi körömbe, de ez nem jelenti azt, hogy ne állnék be a nyomdagép mögé, ha egy-egy nagyobb megrendelésről, vagy szoros határidőről van épp szó.


Mi is azt tapasztaltuk az Egy sima Egy fordított megrendelései kapcsán, hogy rugalmasak vagytok, mindent igyekeztek megoldani.

Nem ijedünk meg a szokatlan feladatoktól, az biztos! Ha még nincs valamiben tapasztalatunk, felkészülünk. Megoldottuk, hogy a LEGO kamionja közvetlenül ide állhasson be a nyomdához, de azt is, amikor elvállaltuk 170 táskányi anyag nyomtatását, összeállítását és postázását. Ha jól emlékszem, 170 címet kaptunk. Az adminisztrátor kolléganőm utánajárt a dolgoknak, mindent megbeszélt a Postával. Körültekitően elrendezett mindent, hogy másnap reggel zökkenőmentes legyen a szállítás. Mégis közbejött valami…


Sok egyforma csomag egy asztalon és az asztal alatt, körben dobozok LEGO felirattal
LEGO csomagok összekészítve

Azzal nem számoltunk, hogy a „mindentudó” kolléganőnknek éjjel epilepsziás rohama lesz, és reggelre még nem térnek vissza az emlékei arról, amit elintézett. Még szerencse, hogy én már hajnalban bejöttem, hogy biztosan legyen mindenre idő, mielőtt megérkezik a posta kisbusza. Amikor a kolléganőm beért, ott álltunk és nem tudtuk, mit kell csinálni, de volt még idő telefonálgatni, hogy kiderítsem a tudnivalókat, és végül minden meglett.


Amilyen sokfélék a munkáitok, olyan sokfélék a megrendelőitek is?

Változatos a paletta, kiskereskedők, alapítványok, egyházi szervezetek, egyetemek, kisebb cégek vagy akár magánszemélyek is megtalálnak bennünket. Grafikai tervezést is vállalunk, így az elejétől a végéig a teljes folyamatot lefedjük. Vannak sok éve velünk dolgoztató cégek, intézmények és időről időre jönnek új megrendelők is – akiket amúgy leggyakrabban a korábbiak hozzák.

Büszkék vagyunk rá, hogy a megrendelőink elégedettek, és ez azért is jó, mert az elégedett vevő a legjobb reklám számunkra. Sokan épp azért jönnek hozzánk és dolgoztatnak velünk, mert

amellett, hogy minőségi szolgáltatásra számíthatnak, tudják, hogy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatunk, így a megrendelés által hozzájárulnak kollégáink munkahelyének megtartásához.

Emeljük ki, hogy ezek nem „jótékony” megrendelések, hanem valódi üzleti kapcsolatok, ahol a minőséget ugyanúgy elvárják, mint másutt.

Sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy a megváltozott munkaképességű emberek munkája nem teljes értékű, pedig ez nagyon nincsen így! Itt mindenki olyan munkát végez, amit kiváló minőségben el tud végezni. Mivel egyetértek vele, szívesen idézem a cégcsoport ügyvezetőjét, Csótya Szilárdot, aki azt vallja, hogy a megváltozott munkaképesség nem jelent megváltozott minőséget.


Az Alfa nyomdája itt várja az ajánlatkéréseket, megrendeléseket: http://alfarehab.hu/alfarehabweb/tevekenysegeink/nyomda/


Fotók: a Magyar Grafika c. kiadvány fotósa

Fotómontázs 12 csoportképből
Az ALFA különböző üzemeinek csapataiComments


bottom of page