top of page

BLOG

A fogyatékosságok elfogadására nevelő társasjátékot fejlesztett az Egyesület az Inklúzióért csapata

A LEGO Foundation támogatásával megvalósuló projektet a Metropolitan Egyetem diákjai önkéntes munkával segítették



Az Egy Sima egy Fordított- Egyesület az Inklúzióért csapatának hivatása az inkluzív – azaz elfogadó - szemlélet terjesztése. Céljuk, hogy minél több emberrel megismertessék és elfogadtassák, hogy mindenkinek vannak jobb és kevésbé jó képességei, mindannyian egyediek vagyunk, és éppen ezért fontos részei a nagy egésznek.



Érzékenyítő Társasjáték


Az egyesület évente körülbelül 2000 gyerekhez jut el személyesen érzékenyítő foglalkozások és játékos megoldások révén. A koronavírus járvány alaposan megnehezítette a gyerekekkel való találkozást és közös munkát. Így olyan megoldásokat kerestek, amelyek nem feltétlenül igényelnek személyes találkozást, mégis játékos formában segítenek a megismerésben. Az érzékenyítő társasjáték koncepcióját Élő Fruzsina, Bokor-Bacsák Györgyi, Kismarty-Lechner Zita, Peller Dorottya, és Feil Liza alkották. A játék meséjét, leveleit, szöveges részeit írta: Élő Fruzsina. Illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita. A társasjáték a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) diákjainak közreműködésével, valamint a LEGO Alapítvány, és a LEGO Csoport támogatásával készült.



A játékhoz tartozó LEGO elemek tároló zsákkal


A LEGO Alapítvány és LEGO Csoport támogatásával megvalósuló Érzékenyítő Társasjáték lehetőséget ad arra az 1-4. évfolyam számára, hogy a gyerekek iskolai keretek között játékos módon, kiscsoportos foglalkozások keretében tanulhassanak a fogyatékosságokról és megismerhessék az inkluzív, befogadó szemléletet. A játék segítségével így további ezer gyerekhez tudnak eljutni személyes jelenlét nélkül is az idei évben. A társasjátékot szeptember 22-től már a gyerekek is a kezükbe foghatják 8 iskolában: Budapesten, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Pakson és Nyírpilis településeken. A további készletekre az Egy sima egy fordított honlapján lehet előjelentkezést leadni.



A társasjátékhoz tartozó térkép


„Az együttműködés a jövőben várhatóan legjobban kellő szupererők egyike. Legjobban gyerekkorban lehet megszerezni, ez a játék erről szól: különbözőek vagyunk, és együttműködve, saját erősségeinket beleadva vagyunk erős csapat”,

emelte ki Bokor-Bacsák Györgyi, az Egy sima egy fordított – Egyesület az Inklúzióért egyik gyógypedagógusa.



Miki, az egyik szereplő bemutatása intrukciókkal

„A járvány hatására rengeteg diák nem járhatott iskolába, és nagyon sok család küzd alapvető nehézségekkel. Mi kötelességünknek érezzük, hogy a válság során többek között a játékon keresztüli tanulással támogassuk a gyerekeket és családokat. Ezért aztán olyan projekteket karolunk fel, amelyek biztosítják az oktatáshoz való hozzáférést és közösségünk legfiatalabb tagjait azzal támogatják, hogy értékesnek és biztonságban érezhessék magukat”,

mondta Mező Bálint, a LEGO Csoport közösségi szerepvállalással foglalkozó menedzsere.


A projekt megvalósításában a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és a Kreatívipari Karának oktatója és hallgatói is részt vettek. A Social Design nevű kurzus keretében Szőke Katalin, a METU Művészet – és Designelméleti Intézetének oktatója, valamint Kismarty-Lechner Zita társ-oktató vont be három hallgatót (Fuxreiter Gergő, Peller Dorottya, Feil Liza) a közös munkába. A kurzus célja, hogy a hallgatók civil és non-profit szervezeteknek segítsenek szaktudásukkal. Így kapcsolódtak össze a diákok az Egyesülettel, akikkel szoros együttműködésben dolgoztak és videókészítési, tervezőgrafikai, formatervezési tudásukkal és tapasztalataikkal segítették a kivitelezést. Többek között ők készítették a társasjátékot bemutató animációt, de a játékban található eszközök megtervezésénél is segédkeztek.



Készülnek a társasjáték szereplő: Petya, Miki, Maja és Lili


„Mi, a Metropolitan Egyetemen igyekszünk a hallgatóinkat minél több gyakorlati projektbe bevonni, hogy élesben is kipróbálhassák, hogy egy-egy tervezés során mennyi szempontot kell figyelembe venniük. Ez a myBRAND portfólió alapú oktatási módszertanunk egyik alapja. Külön öröm számunkra, hogy most azt is megtapasztalhatták, hogy tudásukkal mennyi területen tudnak hasznos és értékes dolgokat alkotni”,

mondta el Csizmadi Péter a Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának dékánja.


Az egyedülálló társasjáték előállítása során is érvényesült az inkluzív szemlélet, hiszen olyan beszállítókkal is dolgoztak együtt, akik megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatnak. A társasjátékhoz szükséges nyomtatást az ERFO végezte, a Fény Felé Alapítvány a varrási munkálatokban vett részt. A készletek kiosztásának megszervezésében szintén fontos volt a szemlélet megtartása – az alkotók örömére Pataki Panka autista fiatal látja majd el a feladatot az átvételi ponton.



További információ:


Bokor-Bacsák Györgyi

Egy sima egy fordított – Egyesület az Inklúzióért

+36 20 598 2286

gyorgyi@egysimaegyforditott.hu

bottom of page