top of page
Egyesulet_Logo_v6_szeles.png

Egy Sima Egy Fordított Érzékenyítő Társasjáték
a LEGO Alapítvány támogatásával 

Az Egy Sima egy Fordított - Egyesület az Inklúzióért csapata készített nektek egy fogyatékosságról szóló érzékenyítő játékot, a LEGO Alapítvány támogatásával.

Egyesületünk az inklúzióért vagyis a befogadásért dolgozik. Legfőbb célunk pedig minél több emberrel megismertetni, hogy mindenkinek vannak jobb és kevésbé jó képességei, mindannyian egyediek vagyunk, és mind fontos részei vagyunk a nagy egésznek.

 

A gyerekek kíváncsiak, érdekli őket, hogy ki milyen, és miért olyan. Mi ezekre a kérdésekre adunk választ játékosan és tabumentesen a fogyatékosság témakörében.

 

Az Érzékenyítő társasjáték segítségével a gyerekek LEGO kockákkal játszva öt fogyatékossági területtel ismerkedhetnek meg. A körül-belül 10 tanórára kitalált komplex program mindent tartalmaz, ami a játékhoz kell.

Pontos leírást, játékmenetet, és sok-sok LEGO kockát. A programba bekerülő iskolák kapnak egy hosszabb videós ismertetőt, ami segíti a játék menetének megértését. Illetve augusztus végén néhány iskolának egy egy napos képzést is tudunk tartani, hogy a játék közben a gyerekekben felmerülő kérdésekre alaposabb választ tudjanak adni a pedagógusok.

 

Ezt a játékot ugyanis a pedagógusok játsszák a gyerekekkel. Mi adjuk az eszközt, a keretet, de a pedagógus van ott az osztállyal, ő vezeti a foglalkozásokat. A játékokat iskolai osztályok számára találtuk ki, méghozzá alsós, már olvasni valamennyire tudó osztályoknak (2-4. évfolyam), ahol a tanulók kb. 4-6 fős kis csoportokban tudnak majd dolgozni. 

 

Az osztályfőnöki óra, a reggeli beszélgető kör, az etika vagy vallás óra, a környezetismeret, rajz, technika, de akár az olvasás vagy matematika óra keretébe is beilleszthető az a tudás, amit a gyerekek nyernek ezzel a foglalkozással.  

A játék maga nagyjából 10 tanórányi elfoglaltságot jelent, melyet érdemes összevont tanórákként megtartani, ideálisan három külön szakaszban.

 

Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy ne pusztán a játék lejátszása történjen meg. Legyen ez inkább egy projekt-hét, ami ráhangolódással kezdődik, a játékban hág a tetőfokára, és a levezetésre is sor kerül.

Ez valóban időigényes, de hasznos és fontos tudásra tesznek szert általa a gyerekek, hiszen játékos formában megismerhetik az érzékszervek, a mozgásszervek, az idegrendszer működését. Kiscsoportban, kooperatív módon együtt dolgoznak, közelebbről megismerik és segítik egymást, szöveges feladatokat oldanak meg, építenek, alkotnak, gondolkodnak.

 

Olyan iskolákhoz tudjuk  ingyenesen eljuttatni a szetteket, akik állami normatíva alapján működnek, és a szülőknek nem kell tandíjat, hozzájárulást fizetniük.

Azok a jelentkezők élveznek elsőbbséget, akik minimum négy-hat osztály részvételét tudják garantálni a 2., 3., 4. évfolyamról ebben az időszakban. Kivételt képeznek ez alól azok a vidéki iskolák, ahol évfolyamonként csak egy osztály van. A társasjáték a program végeztével az iskola tulajdonában marad, és használhatják tovább! :)

 

Mindenkit nagyon biztatunk a részvételre, sok közös élményt nyújtó, jó játék lesz. A projektben résztvevő osztályoktól pedig kíváncsian várjuk lefotózott alkotásaikat, posztereiket! 

A program 2022. májusától 2022. novemberéig tart.

Jelentkezési határidő: 2022. május 3.

 

A jelentkezési határidőt követően e-mailben értesítést küldünk arról, hogy az intézmény bekerült-e az idei keretbe. Az értesítés után a programban való részvétel véglegesítéséhez az igazgató által aláírt szerződés két példányának visszajuttatása szükséges egyesületünk számára.

bottom of page