top of page

BLOG

Ó-IÓ-ZIÓ-INKLÚZIÓ!

Vége lett egy tanévnek, és mivel sok projektünk az iskolai tanévhez kötődik, számot vetünk az elmúlt időszakról. Ráadásul május végén tartottunk egy csapatépítő-évtervező workshopot, amikor agyaltunk, ötleteltünk, és annyi mindent felpostiteltünk a falra, hogy jobb, ha itt a blogunkban végigvesszük, mi mindent csinálunk, hogy igazán büszkék is lehessünk magunkra.


Arra lettünk figyelmesek, hogy mindent el tudunk mondani négy betűben. Ha néha bicsaklik, akkor nézzétek el nekünk. Ezek olyan négybetűs szavak, amik néha több betűből is állnak. Így inkluzív!

Íme sikereink négy betűben!


LEGO

A LEGO Alapítvány LCE csoport által támogatott projektjeinken keresztül idén majd’ 4000 óvodás és általános iskolás korú gyereket érünk el. Sok tervezés, szervezés, előkészítő munka és ötletelés után 3 programot tudtunk megvalósítani:



  • A MyStory szociális és kommunikációs nehézségekkel küzdő gyerekek tanításának támogatására készült. A vizuális forgatókönyvekből, módszertani segédletből és DUPLO szettekből álló csomagból szintén többet tudunk eljuttatni ebben az évben a szakemberekhez. Már 750 óvodást segítenek My Stroyval a gyógypedagógusok.


Kép: LEGO kockákból és elemekből épített játszótér a társasjátékban
Érzékenyítő Társasjáték inkluzív iskolaudvar

Szintén a LEGO Alapítvány támogatásával elkezdtünk szervezni egy workshopot, hogy támogassuk a pedagógusok tudását, szemléletét a fogyatékosságokról.

Nem nézhettük passzívan az Ukrajnában kialakuló helyzetet, és annak hatását. A hazánkba érkező menekült gyerekek számára a Skool-lal közösen, a LEGO Alapítvány támogatásával egy több helyszínt érintő, az érkezett gyerekek inklúzióját előmozdító programot valósítunk meg idén július és szeptember között.

Ezekhez a projektjeinkhez kapcsolódnak a kövekező szervezetek, akiket meg kell említenünk.


ERFO, FÉNY, NAGY (Lépés)

Nagy büszkeség számunkra, és ezért mindenhol el is meséljük, hogy fantasztikus partnereket találtunk a LEGO kockákkal játszható projektjeink megvalósításában. Ezek a vállalatok vagy társadalmi vállalkozások mind megváltozott munkaképességű vagy fogyatékossággal élő emberek munkájával hoznak létre kiváló minőségű termékeket vagy szolgáltatásokat. A játékok zsákjait a Fény Felé Alapítvány dolgozói varrták, a nyomdai anyagokat és az autizmusbarát módon megvalósított csomagolást az ERFO-nak köszönhetjük, a futár- és postai szolgáltatásokat a Nagy Lépés Futárszolgálatra bíztuk. Keressétek Ti is őket bizalommal!


ELTE, METU és MOME

Szeretnénk, ha az inklúzió nem csak egy fura szó lenne, aminek használata csak finoman pallérozott elmék kiváltsága, hanem egy velünk élő valóság, ami a hétköznapi életben minden szinten jelen van. Ebben segít minket az, hogy három egyetemmel is szoros együttműködést tudtunk kialakítani.

Az idei egyetemi kooperációk sorát novemberben az ELTE nyitotta, ahová Fruzsi és Mazsi kollégánk érkezett, hogy a leendő magyartanároknak beszéljen a spéci diákok inklúziójának kérdéseiről.

A METU- n a social design tanegység része lettünk.

Érzékenyítő tréninggel vezettük a hallgatókat közelebb ahhoz, hogy mit jelent másként élni, hogyan lehet másként élni, milyen helyzeteket kell megoldania annak, aki másként, valamilyen fogyatékossággal él. Cserébe grafikai munkákkal és egy hamarosan (spoiler alert!) látható (adománygyűjtő) akció megtervezésével támogattak minket.

A MOME hallgatóinak abban segítünk, hogy design for all/ social design szemüvegén keresztül (is) tekintsenek a munkájukra, és ez gyarapítsa a szemléletüket, tapasztalataikat. Közös tervezési folyamatokban támogattak minket, aminek sok projektünkön látszik a jótékony hatása (design thinking).


Kép: a Sixbricks - befogadó közösséget építünk projekt kellékei: egyedileg tervezett hátizsák, LEGO kockák, nyomtatott kártyák, szemtakarók, zsinórok.
Egyedi hátizsákot tervezett nekünk Feil Liza diák a Sixbricks - Befogadó közösséget építünk projekthez

OVIK, SULI(k)

A tanév során több, mint 2000 emberhez jutottunk el a kontakt-programjainkkal, és ennek a számnak a túlnyomó többsége gyerekeket rejt. Dunavarsánytól Káposztásmegyerig, ovistól nyugdíjközeli munkavállalóig sokfelé jártunk és tanítottunk. Volt, ahová egy konkrét közösségi krízis miatt hívtak, de olyan hely is volt, ahová 4 éve minden évben megyünk az összes ovis csoporthoz, ha esik, ha fúj. Nagyon szeretjük csinálni. Köszönjük a meghívó szülőknek és a nyitott pedagógusoknak. Szeptembertől folyt. köv.!

MESE

A Mesekút Meseműhellyel közösen (és a MOL Alapítvány támogatásával) megtartottuk a 10 alkalmas, Ahol a madár se jár című meseterápiás csoportunkat. A foglalkozások fogyatékossággal élő, vagy speciális nevelési igényű gyerekek testvéreinek szóltak. Fontosnak tartjuk, hogy a fókusz ne csak a spéci gyerekeken legyen, hanem a testvéreket, szülőket is segítsük az élet adta helyzettel való megküzdésben, elfogadásban, az önmaguk jobb megismerésében.


Kép: gombolyag, körben gyerekek lába és széthúzott fonalak vannak
Mesecsoport

SORS / TÁRS

A szülők számára negyedik éve indítottuk el újra a 10 alkalmas Erőforrás csoportot, ahol a sérült gyerekükkel való veszteségeik megélésével dolgoztunk. Nagy öröm volt számunkra, hogy idén egy apuka is részt vett a csoportunkban. És akkor álljon itt egy nagyszerű hír: ismét elnyertük a NSZI pályázatát, így a következő tanévben is meg tudjuk szervezni a csoportot.

BLOG

Ha már az apukák: útjára indítottuk a spéciapák elnevezésű blogbejegyzés-sorozatunkat, mert fontosnak tartjuk, hogy az ő hangjukat is hallassuk, nekik is adjunk teret. Mert bizony ők is ott ülnek ezzel a speciális élethelyzettel járó hullámvasúton. A sorozat terveink szerint folytatódni fog (ajánljatok jó interjúalanyokat!) Éljenek a spéciapák!

A blogunk nagy büszkeségünk, minden héten szeretnénk olyan embereket, olyan témákat bemutatni, amik hozzáadnak és megváltoztatják azt, ahogy a fogyatékossággal élő emberekről, a fogyatékosságról magáról gondolkozunk. Szeretnénk, ha továbbiakban is forrás lennénk, hivatkozási alap, amely a témában megkerülhetetlen.

AAK-K

Tavasszal két képzést tartottunk, segítsük a még nem beszélő, nem hatékonyan kommunikáló gyerekek társadalmi részvételét. Az ALAPOK – Augmentatív és Alternatív Kommunikációs képzéseinken szakemberek és szülők vehettek részt. Az előzetes visszajelzések alapján szemléletformáló tematikát állítottunk össze. Bízunk abban, hogy a következő években lesz folytatás.

A legjobb négyes: SÁRA2, ESZTER, VERA

Idén két Sárával, egy Eszterrel és egy Verával lett gazdagabb az egyesületi kollektívánk. Jó érzés, hogy a munkánk olyat képvisel, ami megmozgat másokat, amihez szívesen csatlakoznak, hogy tudásukkal, szemléletükkel, spécianyaság-tapasztalatukkal, vagy éppen a pénzügy és a táblázatok iránt érzett szenvedélyükkel erősítsék a csapatunkat. Jó nekünk, hogy megérkeztetek!


KÖSZ

Köszönet illeti a támogatóinkat, akik segítik az egyesület fennmaradását, kiteljesedését. Ilyenek az egyéni és a céges támogatóink, sokat jelent, hogy bíztok bennünk! Külön hála az összekötő kapcsoknak, akik beajánlanak bennünket a cégnek, ahol dolgoznak. Köszi Ferencz Fanni!

Külön óriás köszönet az appy csapatának (igen, az APPY, mint minden jó, ez is négy betű!), akik otthont biztosítanak nekünk, ahol más szuper szervezetekkel együtt fejlődhetünk, tanulhatunk, szárnyalhatunk. Köszi, hogy viszitek velünk a mindennapokat: Schranc Tünde, Oprics Csuti, Szalay Juli, Koblencz Flóra!


A fent emlegetett óvodákon és iskolákon kívül, akik meghívtak bennünket, volt egy, akik megengedték, hogy rajtuk próbáljuk ki a SixBricks - Befogadó Közösséget Építünk c. programunk pilot verzióját. Nagy kösz illeti Sziklai Gábort a rengeteg tanácsért és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 8.b osztályát a sok diákvisszajelzésért és együttműködésükért!

Külön köszönet illeti Mező Bálintot és Hajek Andit, nagyon inspiráló veletek a közös munka!

Köszönjük szépen Kérdy Zsófinak, aki a mi grafikai anyagainkkal és különböző ötleteink megvalósításával tölti a MOMEs gyakorlati óráit, hálásak vagyunk a nagyon színvonalas szakmai munkákért!


Végül pedig: Kedves Karson csapat és kedves Hűvös Ágnes! Ha Te nem támogatnál minket évek óra a tanácsaiddal, a pro-bono időddel, akkor ma vagy nem lennénk, vagy nem azok, akikké váltunk. Köszönjük a mentorálást és a sok beszélgetést!





bottom of page