top of page

BLOG

Együtt megyünk – A vízbe

Sorozatunkban ezúttal a vizes élményekhez ad tippeket egy spécianya. Kipróbált ötleteit spéci gyereket (is) nevelő családoknak ajánljuk.

 

Együtt megyünk - a sorozat, és aki mögötte van

Családi programot szervezni általában kihívás, különösen, ha spéci és sima gyerek is van a családban. Pedig az együtt töltött idő mindenkinek fontos, érdemes időt és energiát áldozni rá (és kibírni a hisztiket).

A 2024 tavaszán indult sorozatunkban önkéntesünk és kollégánk, Jelencsik-Mátyus Kinga mutatja be, hogy ő milyen programokat talál ki, ahová a családja a két sima és az egy fordított gyerekkel együtt mehet. Minden gyerek és család más, de bízunk benne, hogy az alábbi személyes tapasztalatokból sokan tudtok ötleteket meríteni.

Átadjuk a szót Kingának.


Vízparti kalandok

Az első cikkben arról olvashattatok, hogy hova szoktunk menni együtt a szabadba, milyen kirándulási formák válnak be nekünk spéci és nem spéci gyerekkel. Most - mivel szezonja is van - következzenek a vízparti kalandok! Ezt már egész magas szinten űzzük, és jó korán megalapoztuk. Meglehetősen nehezen indult a vízzel való kapcsolatunk, és minden egyes új fejezethez több újratervezés kellett, de hát így megy ez az élet minden területén egy spéci gyerekkel.

Mindig kerestük, és most is keressük az új lehetőségeket, és sokszor újra betervezzük, mert a “vizezés” egy igazán jó családi program nálunk. És igen, gyakran előfordul, hogy furcsán néznek ránk, mert a genetikai eltéréssel érő gyerekünk bizony sikongat, és egyéb feltűnő dolgokat művel. De egyrészt ő is megérdemli, hogy mehessen vízpartra, másrészt a családnak is jár, hogy EGYÜTT strandolhassunk.

Sokadrészt pedig engem nem zavar, sőt, nem feltétlenül érdekel, hogy mások mit gondolnak :)

Megtanultam az évek során, hogy nem zárhatom be se magamat, se a családomat azért, mert mások valamilyen véleménnyel vannak rólunk, és a furaságunkról.

Ez a túlélés záloga, a cél pedig az, hogy ne legyen fura senki, mert már láttunk mindent.

 

#1 A kezdetek: vízi terápia

Elsőnek a sima és a fordított fiainkkal jártunk a Gézengúz Alapítványhoz a Cseppek Házába Budakalászra. Az nagyon jó volt, remek szakemberekkel találkoztunk. De ahol igazán elindult a víz iránti rajongásuk a gyerekeknek, az a Mikuszi úszóiskola. Itt a világ legtermészetesebb dolga, hogy sima és spéci gyerekek együtt járnak úszni. Vízi terápia is van, ha valakinek épp az a megfelelő - mi erre jártunk.

A sérült gyerekünk ötéves korában ott, az uszodában tanult meg járni, szóval nekünk elég motiváló volt

(mondjuk ehhez az első három alkalmat, amit a fiunk végigüvöltött, ki kellett bírni, de az oktatók jóval jobban kezelték ezt, mint mondjuk én... :-)  

Az uszoda után felbátorodtunk. Azt gondoltuk, hogy a vizezés jó program lesz más színtéren is, és nekivágtunk.

egy uszoda belső terében a medencét látjuk, benne 4-5 pancsoló gyerekkel, középen egy férfi épp felemel a magasba egy úszónadrágos úszósapkás kisfiút
Mik+uszi

 #2 Balaton

Nem túl bevállalósan a Balaton déli partján kezdtünk, Zamárdiban, ahol volt rendes lépcsős és "besétálós" partszakasz is, ami tulajdonképpen olyan, mint a tengerpart (ez nem akadálymentes strand, de a cikk végén azokról is írunk). Itt elég jól be lehet lőni, hogy milyen vízmélység ideális nekünk. Lehet akár csak feküdni az ötcentis vízben, vagy négykézláb mászni a homokban, és ami fontos, a sekély részen a víz általában kellemesen langyos. A legváltozatosabb reakciók jöttek a gyerekektől az évek során, a spécitől és a simáktól is. Volt, hogy imádták, volt, hogy utálták, de mi azért kitartóan próbálkoztunk, sokszor, sokféle helyen. És bejött :D 

(Balatonbogláron is van ilyen öbölszerűen kialakított szabadstrand a Fiumei úton - a szerk.)

balatoni strand madártávlatból, a köves partszakasz két helyen meg van törve, kis öböl lett kialaktva homokos lapos résszel, a két ki/bevezető vizcsatorna felett híd ível át
Mi a homokos részen szoktunk lazulni órákig a Zamárdi, Keszeg utcai szabadstrand “gyereköblében”

Volt egy romantikus vízióm, hogy egy gumicsónakba ültetjük mindhárom gyerekünket, és majd húzzuk őket a Balatonban, és milyen jó lesz.

A valóságban ez úgy alakult, hogy a biztonságosan, karúszóval és úszógumival felszerelt spéci gyerekünk háromszor röhögve kimászott a csónakból, fejjel a vízbe és nekünk kellett pánikszerűen kipecázni (amellett, hogy a sima tesók természetesen összevesztek ezalatt :) - így tíz perc alatt le is tettünk a közös csónakázásról.#3 Vízi segédeszközök

Külön kitérek az eszközökre, mert egy egész iparág támogatja a strandolást, és mi a cuccok nagy részét kipróbáltuk. Nekünk nemcsak ott kell segédeszköz, ahol nem ér le a gyerek lába, mivel a spéci gyerekünk szórakozásból bárhol eldobja magát a vízben, és felállni nem tud. Egy személy teljes figyelme kell rá. 

Kicsi gyereket kendőben is lehet mélyebb vízbe vinni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de vannak fürdős kendők, amik szuperül működnek. Itt olvashattok róla bővebben. Ami pedig a hardcore úszós cuccokat illeti:

elsőnek egy olyan baba-úszógumink volt, ami lényegében a hónaljáig megtámasztja a kicsit.

Ez több évig kiszolgált minket (négy vagy öt sima és fordított gyereket, 10 éven át ). Aztán a Decathlon lényegében összes vizes úszássegítőjét kipróbáltuk, minden kombinációban, ami mára egy sima úszógumi+karúszó szetté szelídült.  

 

#4 Duna 

Nem csak a Balcsi jön be nekünk. Egy idő után akkora lett a rajongás, hogy nem számított a víz hőmérséklete, így aztán megpróbálkoztunk a Dunával is, ahová a csodálatos szomszédaink hívtak el minket.

Ott már a parton elkezdődik a móka! Gödröt lehet ásni, amit aztán mindenki a képességei, vérmérséklete és szenzoros határai szerint turbózhat fel:

belefekszik simán, vagy vizet hord bele és úgy fekszik bele, végtelen a lehetőség.  Esetleg a parton panírozza be a kis vizes testét a homokban fetrengve.  "Besétálós" strandot is találunk a Dunán is, például a Kisoroszi szigetcsúcsnál. 

egy 7-8 éves kisfiú ül egy saras-homokos részen felhúzott lábakkal, köldökig elmerülve a sras vízben, mosolyog, a képre utólag strandkellékek képe van elhelyezve

Itt arra kell vigyázni, de nagyon, hogy a Dunához a gyerek a fürdést kapcsolja, akkor is, ha 10 fok van. Miután egy jó kis meltdownt megéltünk a sződi dunaparton (amikor egy masszív férfi kell a 18 kilós gyerek elcipelésére), erre már nagyon vigyázunk, de azért látszik már a haladás :) 

 

#5 Jakuzzi

Van egy csodálatos nyári tábor: egy szülők által alapított spéci suli, a Völgyzugolyház Alapítvány szervezi, és a spéci kisfiam is csatlakozhat. Ennek a tábornak a célja, hogy a halmozottan sérült gyerekek is hozzájussanak olyan nyári programokhoz, aminek a központjában az élményszerzés áll. Van itt, kérem minden jó! Lovaglás, zene, előadás éééés jakuzzi.

Úszópelust fel (a gyógypedagógusok kreatívitása ebben határtalan :D) és mehet a pancsolás, igény szerinti bubimennyiséggel.

Elsőnek egy kicsit sok lehet ez egy szenzoros gyereknek, de szerencsére szabadon állítgathatjuk a bugyogás erősségét.

egy felfújható jakuzzimedence részletét látjuk, benne ül egy szőke hölgy, ölében, átkarolva tart egy 12-13 éves fiút, aki mosolyogva merül bele a buborékos vízbe, úszómellény van rajta
A Völgyzugolyház jakuzzijában

#6 A kutyás strand - csak nagyon haladóknak!

A kutyás terápia és a víz legjobb házasítása a kutyás strand. Volt szerencsénk a csodálatos első kutyaterapeutánk, Kókusz (és csodálatos gazdái) révén eljutni Balatonföldvárra, a kutyás strandra. Mire odaértünk a partra, már begyűjtöttünk vagy tíz puszit a kijövő kutyáktól. Bent pedig életem egyik meghatározó élménye, ahogy sima és fordított gyerekem “úszik” a kutyával. Nagyon kell vigyázni, mert a vízben a kutya is kapálózik, de egy profi kutya-gazdi párossal nem lehet gond. 


#7 Vizes játszótér 

Ha épp messze van bármilyen strand, mi örülünk egy rövid kirándulásnak a vizes játszótérre is. Azon kívül, hogy egyre több strandon van ilyen, spray parknak nevezett spriccelős rész, szerencsére strandon kívül is találunk ilyen mókát, ami különösen fontos annak, aki nem bírja a tömeget hosszabb ideig. A spéci gyerekünknek mondjuk 15 perc biztosan elég ebből az élményből, és

nagyon kell figyelni, hogy mikor van vége a türelmének, de így is megéri, akkora viháncolást csapnak.

Budapesten több ilyen játszótér is van, de érdemes előre tájékozódni, hogy melyik az, ahol sima a felület, nem pedig hepehupás vagy épp macskaköves. 

egy strand részletét látjuk, színes, puha, sík felületen oszlopok állnak, rajtuk virágszerű díszek, amelyek szökőkútszerűen adnak vizet az alájuk állókra
Soroksár, Tündérkert - itt sík a vizes játszótér :)

Vizes játszótérnek hívják azokat a helyeket is, ahol nem mindenféle csövekből spriccel a víz, hanem kis csatornákban folyik, lehet pumpálni és zsilipelni, és végül akár bemegy a homokba is, egy jó kis sárfolyót/sártengert alkotva. Ezt is érdemes többször kipróbálni.

Nekünk sokadszorra vált be, de onnantól nagyon. A Benczúr-kert különösen szép sarazós játszótér. 

És, bár ki van írva, hogy nem szabad, azért mi a járdába süllyesztett szökőkutakat sem vetjük meg. Igazi szenzoros élmény a gyereknek (és a felnőttnek, aki fogja a kezét, hogy el ne csússzon). 

 

#8 Akadálymentes strandok

Nagy öröm, hogy a Balatonon is egyre több akadálymentes strandot alakítanak ki. Reméljük, ezek még sokáig működni fognak. Remek összeállítás található a Hungary4All Akadálymentes Turisztikai Nonprofit Kft. adatbázisában. Itt pedig a siófoki kerekesszékes lehetőségekről olvashatsz. 

Már Budapesten is találni olyan (élmény)fürdős helyet, ahol kerekesszékes vendégeket is tudnak fogadni. Például az Aquaworldben vagy a Paskál strandon is van kerekesszékes mosdó és öltöző. Spray park az Aquaworldben is elérhető. Érdemes előre megnézni a nyitva tartást.

 

+1 tipp indulás előtt

Végül ajánlok egy kis olvasnivalót a strandra, vízpartra indulás előttre. Egy korábbi cikkünkben spécianyák gyakorlati tanácsait találod Akadálymentes nyár címmel.

 

Commentaires


bottom of page