top of page

BLOG

MY STORY: vizuális forgatókönyvek óvodai beilleszkedéshez


A LEGO Alapítvány és a LEGO Csoport támogatásával fejlesztett vizuális forgatókönyvek és a hozzájuk tartozó LEGO DUPLO szettek átadása októberben elejétől zajlik.


A MY STORY nevet kapta az az új, fejlesztést támogató eszköz, amivel 4-6 éves, integráló óvodai közösségbe járó szociális- és kommunikációs nehézségekkel küzdő gyermekeket fejlesztő gyógypedagógusoknak nyújtunk segítséget. Munkánk célja egy olyan autizmus-specifikus eszközkészlet összeállítása volt, ami megkönnyíti az óvodai életbe való beilleszkedést a 4-6 éves korosztály számára.MY STORY szett: LEGO DUPLO szett, MY STORY módszertani segédlet, képkártyák, teljes sztorik, VÁRJ! kártya, időjelző és hangulatkártyák


A MY STORY eszköztár két, gazdag gyakorlati tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus és egy érintett szülő szoros együttműködésében készült el.

Az autizmusban érintett, illetve egyéb szociális- és kommunikációs nehézségekkel küzdő gyerekeknek nehéz a társas- és a változással járó folyamatok megértése. Ezek stresszt okozhatnak az egyszerű mindennapi helyzetekben, mint pl. a várakozás, környezetváltozás, evés, közösségbe járás. A kommunikációs helyzetek és a mentalizáció tanításához, illetve gyakorlásához készítettünk olyan vizuális segédletet, mely egyénre szabva az egyik kiindulópontja lehet a tanítási folyamatnak.

Olyan közvetítő eszközt kerestünk, amivel “lemodellezhetőek a hétköznapi, stresszt okozó helyzetek - vagyis sztorik. Az erre alkalmas LEGO DUPLO szettekből minden sztorihoz “vizuális forgatókönyvet” alkottunk, ami a csomagban található képek alapján összeállítható, lejátszható. A sztorik pozitív megoldást, megerősítést adnak a potenciálisan frusztrációt keltő helyzetre. A gyógypedagógusok számára módszertani leírást, és minden témához feladat-javaslatokat. A sztorik könnyen érthetőek, strukturáltak, mindig egy adott problémára fókuszálnak és a feldolgozás módja adaptív a gyermek egyéni szükségletei szerint. A csomag tartalmaz olyan eszközöket, ami a szakember munkáját támogatja, a gyermek számára pedig biztonságot nyújtanak, segítik az érzelmek megértését, vizualizálják az időt.

Auti-szülőként rengeteg olyan helyzetet éltem át, amikor szerettem volna segíteni a gyerekeimnek, de eszköz, és közös kommunikációs csatorna híján nem tudtam. Az óvodai, közösségi élet szabályait, és a változásokat szavak nélkül nehéz elmagyarázni. Ez az eszköz közelebb viheti a gyerekeinket a környezetükhöz.

Daniss-Bodó Eszter - szülő, a MY STORY egyik alkotója

A MY STORY szettre jelentkező 100 szakember október folyamán tudja megkezdeni a gyerekekkel a munkát, visszajelzéseik alapján fejlesztjük tovább az eszközt.


A magyar nyelven elérhető autizmus specifikus eszközök köre ma még meglehetősen szűkös. Különösen fontos tehát, hogy a MY STORY-val bővülhet ez az eszköztár, mely az óvodai együttnevelést segíti. A MY STORY minden szempontból megfelel a korszerű és szakszerű autizmus specifikus eszközökkel kapcsolatos szakmai elvárásoknak, a gyerekek pedig játszva tanulhatnak ennek a remek új eszköznek a segítségével.

Őszi Tamásné - gyógypedagógus, szakmai lektor, MY STORY


Egyesületünk az inklúziót minden oldalról igyekszik támogatni. Nem csak a többségi társadalom felé, hanem az érintettek és hozzátartozóik felé is fordulunk programjainkkal, projektjeinkkel. Hiszünk abban, hogy az inklúzió magasabb szinten történő megvalósulásához szükség van minden résztvevő aktív szerepvállalásához, tudatos részvételéhez. A LEGO Alapítvány és a LEGO Csoport támogatásával 2021-ben egyszerre két projektet is fejlesztettünk. Míg az Egy sima egy fordított Érzékenyítő Társasjáték az épek (a simák) oldaláról közelít a “fordítottak”, fogyatékossággal élők felé, a MY STORY az érintetteknek segít a többség felé nyitni, a közösség felé alkalmazkodni.Egy sima egy fordított - Egyesület az Inklúzióért

Közhasznú civil szervezetként 2017 óta segítjük az inkluzív szemlélet élményeken alapuló elsajátítását. Oktatással, programokkal, saját fejlesztésű eszközökkel segítjük a fogyatékkal élő és az ép emberek kapcsolódását. Érzékenyítő programjainkkal, termékeinkkel megalapozzuk a jövő társadalmának nyitottságát fogyatékossàggal élő tagjai iránt.A MY STORY-n dolgoztak:


Zséger Olivia - gyógypedagógus

Őszi Tamásné - szakmai lektor

Daniss-Bodó - Eszter tapasztalati szakértő szülő

Bokor-Bacsák Györgyi - gyógypedagógus

Sas Olivér - grafikus

Szirányi Mariann - adománykoordináció


Bővebben a szettekről itt olvashatsz: https://www.egysimaegyforditott.com/lego-mystory

Commentaires


bottom of page