top of page

BLOG

Ügyintézési kisokos - I. rész

Mit, hol és hogyan? - Útmutató a fogyatékosságban érintett gyermeket nevelő szülőknek a támogatások igénybevételéhez

 

A családok életének legfontosabb, legörömtelibb eseménye egy gyermek érkezése. Leírhatatlan az érzés, ami azokat a szülőket keríti hatalmába, akiknek a hagyományostól eltérő fejlődésű kisbabájuk születik. A kezdeti sokkot felváltja az összezavarodottság állapota, hiszen

nem elég, hogy nehézséget okoz(hat) a fogyatékos csecsemő ellátása, fejlesztése, esetleg gyógykezelése, azt sem tudják, hogy milyen támogatások, kedvezmények, segítség illeti meg őket.

A most útjára induló kétrészes sorozatunkkal az érintett családoknak szeretnénk egy gyűjtemény formájában segíteni, hogy hova és hogyan fordulhatnak. Az alábbiakban Lang Barbara - Lucababa gyűjtését közöljük, szerkesztett formában. Ezúton is köszönjük a hozzájárulását!

 

A fogyatékos gyermeket nevelő családokat több kedvezmény, támogatás is megilleti, ám az érintettek sok esetben nem is tudnak a lehetőségekről, hiszen nincs, aki teljeskörűen tájékoztatná őket. Olyan platform sem áll rendelkezésre, ahol ezeket rendszereznék és aktualizálnák, ha valami változik. Pedig több tízezer embert érint az országban!

Ha tudnak is róla a szülők – leginkább egymástól – , a riasztó mértékű adminisztráció miatt lehet, hogy meghátrálnak, és inkább hagyják veszni az egészet, mert nem fér bele az ügyintézés a mindennapjaikba. És bármilyen meglepő, van olyan támogatás is, ami papíron létezik ugyan, de a gyakorlatban nem igazán.

 

Alább olvashatsz minden jelenleg elérhető támogatási formáról, kedvezményről, amit a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelők igénybe vehet(né)nek. Hangsúlyozzuk, hogy a gyűjtés a 2024. márciusi állapotokat tükrözi.

 

TARTÓSAN BETEG ÉS/VAGY SÚLYOSAN SÉRÜLT GYERMEKEK UTÁN IGÉNYBE VEHETŐ KEDVEZMÉNYEK

 

Adókedvezmény

A normál családi adókedvezményen túl 2023-tól további 66.670 Ft adóalap-kedvezmény jár a tartósan beteg és/vagy fogyatékossággal élő gyermeket gondozóknak. (Nem összekeverendő a személyi kedvezménnyel!)

Ez praktikusan 10.000 Ft pluszt jelent, ami zsebben marad.

Feltétele, hogy legyen miből levonni, tehát legyen kereseted. Az adókedvezményről még fontos tudni, hogy az igénylő döntheti el, hogy havonta veszi igénybe, vagy inkább egy összegben.

Mivel a kedvezmény igénybevételére a jogszabályok alapján csak 2023. január 1-től van lehetőség, ezért az emelt összegű kedvezményt - más hasonló kedvezményektől eltérően - nem öt évre visszamenően lehet érvényesíteni, hanem csak 2023. január 1-ig visszamenően.

Ügyintézés nehézségi foka: közepes

Valós segítség? Igen.

 

Kisgyerekes bérletigazolvány a budapesti tömegközlekedésben

A kisgyerekes bérletigazolványt azok a budapesti lakcímmel rendelkezők vehetik csak igénybe, akiknek GYES-t, GYET-et, GYED-et vagy CSED-et folyósítanak. Amikor tömegközlekedsz, nem szükséges, hogy veled legyen a gyermek is. (Tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerek esetén a GYES – tehát ez a bérletlehetőség is – 10 éves korig jár.)

Mi a macera benne? Félévente meg kell újítani, az érvényessége max. 6 hónap lehet.

Az ellátásról (GYES, GYED…) a határozatot be kell mutatni a bérletpénztárban. Nem számít, hogy a határozat érvényessége hosszabb, mint 6 hónap, akár 3 évre is szólhat, akkor is félévente kell elbattyogni elintézni és ugyanazzal a határozattal pecsételtetni és pecsételtetni és pecsételtetni. Majd 4 pecsét után – mert több nem fér rá – új fényképre is szükséged lesz.

Ügyintézés nehézségi foka: feleslegesen macerás, hosszadalmas

Valós segítség? Igen, ha keresztülvergődsz az ügyintézésen.

 

Országos utazási kedvezmény

2024. március 1-től teljesen ingyenessé vált a helyi és a helyközi tömegközlekedés Magyarországon a fogyatékossággal élőknek. Információk itt találhatók.


részlet az ujtarifa.hu oldalról

Figyelem! A kísérőnek viszont, ha nincs vele a gondozott, menetjegyet kell váltania. Hiába őt kísérte iskolába, napközibe vagy orvoshoz, köteles jegyet venni.

A 100%-os kedvezmény másodosztályra szól, helyjegyre, pótjegyre nem érvényes. (Ezeket tehát kötelező megvásárolni.)

Van-e vele valami gubanc? Igen, előfordul, hogy a járművezető nem fogadja el a hatósági igazolványt (plasztik kártyát) és jegy hiányában nem engedi felszállni az utasokat. Hogy ez kinek a hibája, nehéz a végére járni, mindenesetre érdemes higgadtan érdekérvényesíteni.

Ügyintézés nehézségi foka: erről még nincs személyes információnk

Valós segítség? Igen, bár azt az anomáliát fel kellene oldani, hogy a kísérőnek jegyet kelljen váltania, ha pl. iskolába kísérte a fogyatékos gyermeket és épp megy onnan haza vagy megy érte és nincs vele a 4 útból 2x a jogosult.

 

Mozgáskorlátozott parkolási igazolvány (spéci szülők által használt nevén: “roki kártya”)

A parkolási kártyát mozgáskorlátozott, értelmi fogyatékos, látási fogyatékos, autista és mozgásszervi fogyatékos személy vagy az őt szállító jármű vezetője igényelheti a kormányhivataloktól. Szakorvosi igazolás, határozat alapján állítják ki a járási hivatalok (az ügyintézést ügyfélkapun is el lehet kezdeni), határozott időre szól.

Itt olvashatsz bővebben arról, hogy a kártya mire jogosítja fel használóját, pl. behajthat egy adott utcába a behajtani tilos tábla ellenére, várakozhat a várakozni tilos tábla ellenére és megállhat a járdán, ha ezt a tábla, útburkolati jel tiltja is, de nem foglalhatja el a teljes járdát.)


egy kéz tart egy mozgáskorlátozott parkolási igazolványt

Mi a probléma vele? A korábbi tömeges visszaélések miatt teljesen abszurd a gyakorlati oldala. Például 

a mozgáskorlátozott személy hozzátartozója nem jogosult a mozgáskorlátozott parkolóhely használatára, ha az adott személyre vár, vagy neki intéz ügyet. 

Ez egy olyan anomália, ami korrekcióra vár. 

Ügyintézés nehézségi foka: ha összegyűjtötted a papírokat, akkor azonnal kiállítják a járási hivatalban, tehát viszonylag könnyű

Valós segítség? Igen, de sok esetben nem életszerű a jogszabályi előírás.

 

Autóvásárlási és -átalakítási kedvezmény

Elég kötött feltételrendszer mentén van lehetőség az autóvásárlási és -átalakítási kedvezmény igénylésre. Mozgásukban súlyosan akadályozottak és egyéb fogyatékossággal élők – gyerekek esetében értelemszerűen a szállításukat rendszeresen végző személy – vehetik igénybe. Összege vásárlásnál új autó esetén 1 millió, használt jármű esetén 600 ezer forint, átalakításnál 90 ezer forint utalvány formájában.

A kedvezmény hétévente vehető igénybe, 3 évig nem eladható az autó. Évente kétszer, tavasszal és ősszel lehet beadni a kérelmet, így a határidőkre figyelni kell. Az elbírálás 2,5 hónap.

Egy babaülés vásárlása például simán belefér az „átalakítás” kategóriájába, csak erről nagyon kevesen tudnak az első váltáskor, amikor a hordozót lecserélnék.

Figyelem! Az új autó csak – különböző kategóriájú – Suzuki lehet és adott, hogy kitől lehet megvásárolni.

Ügyintézés nehézségi foka: bonyolult, hosszadalmas

Valós segítség? Igen, de autó vásárlása esetén a támogatási összegek 2016-17 óta nem változtak. Így a potenciális igénylők számára ezzel a csekély mértékű hozzájárulással elérhetetlen az új vagy a használt autó megvásárlása a jelenlegi gépkocsiárak mellett, pedig igény lenne rá.

 

Gépjárműadó-kedvezmény

A gépjárműadó – súlyadó – kedvezménye max. 100 kW teljesítményű autókra vonatkozik, évi max. 13 ezer Ft erejéig. Súlyos mozgáskorlátozottak és/vagy egyéb fogyatékossággal élők – ill. az őket rendszeresen szállító, velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozójuk – számára. A NAV – mióta átkerült a hatáskör az önkormányzatoktól hozzájuk – szigorított a korábbi gyakorlaton, és

csak a következő betűjellel kezdődő szakorvosi javaslatokra engedélyezi: K, M, N, P.

Ügyintézés nehézségi foka: könnyű

Valós segítség? Igen, de korlátozottan hozzáférhető.

 

Akadálymentesítési támogatás

A lakásátalakítási kedvezmény max. 300 ezer Ft és 10 évenként lehet igénybe venni. Az összeg nem túl sok, érdemes alaposan végiggondolni, mi az, amire a legnagyobb szükség lehet. Akadálymentesítésre szánják, lakáson belül vagy lakásba való bejutás megkönnyítésére. Leginkább fürdőszoba átalakítására, küszöbök kiiktatására, bejáratok kiszélesítésére vagy rámpa építésére, lépcsőlift vásárlására használják.

Ügyintézés nehézségi foka: macerás

Valós segítség? Billeg, mert

a hozzájárulás összege nagyon alacsony, így nem biztos, hogy a szükséges átalakításba bele tudnak vágni az érintettek.
egy szoba plafonjára szerelt sínrendszer csörlővel

 

Fővárosi Lakásrezsi Támogatás – Hálózat Alapítvány

GYOD-dal a zsebünkben vehető igénybe a Fővárosi Lakásrezsi Támogatás. A tényleges fogyasztás költségéhez járulnak hozzá: víz/csatorna/szemétdíj összesen 2000 Ft kedvezmény a számlából havonta + távhő/villamos energia/gáz vagylagosan, szintén 2000 Ft kedvezmény a számlából havonta. Évente szükséges megújítani.

Ügyintézés nehézségi foka: mára nagyon leegyszerűsítették.

Letisztult, könnyen érthető formanyomtatvány, néhány adat a szolgáltatóktól és kész is van.

Valós segítség? Igen, de csak budapesti lakosoknak.

 

Közgyógyellátási igazolvány

Ha valamire, akkor erre a kártyára, a “közgyógy-igazolványra” igazán nagy szüksége van az érintetteknek. Járhat alanyi jogon (ehhez az emelt szintű családi pótlék megléte szükséges), vagy normatív alapon. Ha alanyi jogon, akkor egy egyéni gyógyszerkeret is igényelhető. Ha ezt igényeljük, akkor egy háziorvosi igazolást is csatolni kell a rendszeresen szedett gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről és rehabilitációs gyógyító eljárásokról. A kártya határozott időre szól.

Közgyógyra felírható termékek pl.: pelenka, gyógyszer, vitaminok, tápszerek, ortopéd cipő, babakocsi, ültető korzett, ortézis, kerekesszék, stb.

Van egy gyűjtőoldal, ahol kategóriánként szerepelnek a termékek: SEJK. Itt lehet bogarászni, hogy mik azok, amik közgyógyra épp igényelhetők. Ami egyedi NEAK (ex-OEP)-engedélyhez kötött – azon felül, hogy van közgyógy-jogosultság -, azt egyedi méltányosság alapján bírálják el.

Ügyintézés nehézségi foka: maga a közgyógy-igazolvány kiváltása nem nehéz, csak össze kell szedni az igazolásokat, és flottul megy. Az egyedi engedélyeztetések hosszadalmasak és feketeöves versenyzőknek valók.

Valós segítség? Az lenne, de ez a legproblémásabb az összes támogatási forma, igényelhető kedvezmény közül.

egy közgyógyellátási igazolvány az adatok kitakarásával

 

Helyi önkormányzati támogatások

A helyi önkormányzatok nagyban hozzá tudnak járulni a nem elhanyagolható nagyságrendű költségekhez.

Nem minden önkormányzatnak vannak erre bevett „csomagjai”, érdemes lehet átgondolni személyre szabottan, összeszedni az igényeket, hogy miben tudna a területileg illetékes önkormányzat anyagilag segíteni, és proaktívan kezdeményezni egy egyeztetést, ha úgy tetszik egy „tárgyalást” minderről. Sok esetben sikerre vihető a dolog. (Hatósági osztály, szociális igazgatási ügyek)

 

Reméljük, hogy a fenti összeállítás segített, hogy merre indulj el, ha a fogyatékosságban érintett gyermekeddel kapcsolatos ügyet kell intézned. Sorozatunk második részében arról olvashatsz majd, hogy a cseperedő gyermek szükségleteinek kielégítésére milyen eszközt hol és hogyan tudsz beszerezni, valamint, hogy a felnőtté váló gyermek gondozásba vételével kapcsolatban milyen jogi procedúra vár rád.Comments


bottom of page