top of page

AAK Képzés - Szülőknek

Alapozó augmentatív és alternatív kommunikáció képzés szülők számára.

​Ha a gyermek beszédfejlődése nem a sima úton halad, illetve a kommunikációja nem hatékony, az rengeteg fejtörést tud okozni a szülőknek. A képzésünkkel az AAK (augmentatív és alternatív kommunikáció) módszertanával szeretnénk megismertetni a szülőket, amely segítségével a szülő megerősödhet abban, hogy nem csak a beszéd útján lehet hatékonyan kommunikálni a gyerekével, megerősödhet a szülői kompetenciaérzésében, hatékonyabb együttműködést készít elő az AAK-módszert alkalmazó, gyermekével foglalkozó terapeutával.


 

Kedves szülők!


Szeretnénk meghívni Benneteket 25 órás Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben (FAR) rögzített képzésünkre, amely a résztvevők számára ingyenes.

Azt szeretnénk, hogy a hangzóbeszéd hiánya egyetlen gyereknél se jelentse a kommunikációs lehetőség hiányát is. Ehhez azonban stabil alapokra és a fogalmak tisztázására van szükség, hogy megértsük és megérezzük, hogy mit jelentenek a kommunikációs nehézségek.


Képzésünk főbb részei:


  • Meghatározzuk közösen a kommunikáció fogalmát.

  • Sajátélményt szereznek a résztvevők arról, hogy milyen, ha a kommunikációjuk akadályozott, hogyan hat ez a társadalmi részvételre, és milyen az, ha ebbe a körforgásba be tud lépni az AAK.

  • Átnézzük az AAK fogalmát, és hogy milyen csoportokra osztható az AAK, illetve a komplex kommunikációs szükségletű személyek.

  • A nyelv és az AAK kapcsolata: Sorra vesszük a komplex kommunikációfejlesztés speciális nézőpontjait összehasonlítva a logopédiai fejlesztés nézőpontjával. Megnézzük, milyen hatása van, ha az AAK a legkorábbi életkortól jelen van szemléletként a szakemberekben, terapeutákban.

  • A diagnosztikai lehetőségek áttekintése után kitérünk a megfigyelés fontosságára gyakorlatokon keresztül.

  • A bazális kommunikáció fogalmi tisztázása. Gyakorlatokon keresztül megismerjük a fontosságát a korai kommunikációfejlesztésben.

  • AAK oktatás a korai életkorban – Mit, hogyan, milyen céllal oktatunk a gyermekeknek, hogy megfelelően megalapozzuk a későbbi komplex AAK rendszerek hatékonyságát. Korai csecsemőjelzésektől a komplex AAK rendszerekig vezető út.

  • Sorstárs szülők: Lehetőség lesz szabadon beszélgetni AAK-t használó gyerekek szüleivel.

  • Lehetőség lesz az érintett gyerekek átbeszélésére is 3 különböző szakemberrel, 3 különböző témakör keretében, kiscsoportokban.


Célcsoport:

Azok a szülőket várjuk, akinek 6 év alatti gyermeke még nem beszél és/vagy nem hatékonyan kommunikál szóban, és akiknek nem az autizmus a vezető fogyatékosságuk.

Képzésünk gyakorlati szemléletű, a résztvevők aktív közreműködésén alapul. A képzés teljesítésének feltételei: a teljes időtartam alatt való aktív részvétel.


Időpontok:

2023. szeptember 19-20. (kedd, szerda) és szeptember 25-26. (hétfő, kedd), 9:00-14:00 óráig (összesen 25 tanóra). A képzés teljes időtartalma alatt kötelező a részvétel. Kérjük az jelentkezzen, aki ezt tudja vállalni.

Helyszín:

1066 Bp., Nyugati tér 1. (Appy)

A képzésben oktató szakemberek:

Szirányi Mariann - szakmai vezető, Sugár Sára és Bokor-Bacsák Györgyi - gyógypedagógusok, továbbá Sándorfi-Magyar Sára - tréner.


Jelentkezési határidő:

2023. augusztus 24., csütörtök éjfélJelentkezem 

Korábbi visszajelzések:

“A különböző játékok nagyon hasznosak voltak, ezeken keresztül élményszerűen tapasztaltam meg azt, amit kisfiam a mindennapokban a kommunikáció tekintetében megél, átél, gyakorol. Ugyancsak hasznos a kommunikációs mátrix, a karakterkártya.”
“Nagyon gyakorlatias volt ami szuper volt! Külön kiemelném a kiscsoportos beszélgetést!”
“Számomra a leghasznosabb az volt, amikor konkrét problémák megoldási lehetőségeit taglaltuk. Így a saját problémáimra más aspesktusból is rá tudok nézni, átgondolni a lehetőségeket."

Többi programunk

bottom of page