top of page

Erőforrás Csoport

Veszteségfeldolgozó csoport sérült gyereket nevelő szülők számára.

A Kintsugi egy japán művészeti ág. A gyönyörűen elkészített porcelánt, ha eltörik, akkor nem úgy rakják össze, mintha mi sem történt volna, eltüntetve a sérülés nyomait, hanem éppen hogy kiemelik azt. Arannyal ragasztják össze újra, így lesz a sérülésből, traumából valami még értékesebb. Ezt a metaforát használjuk a családokkal közös munka során is.


Ha egy gyermek születik a családba, az mindig várt és nem várt feladatok, nehézségek garmadáját hozza a család addigi működésébe, és ez pedig különösen így van, ha a családba valamilyen fogyatékosságban érintett gyermek születik. A nehézségekről pedig beszélni, megosztani másokkal sokszor nem könnyű, mint ahogy a megerősítő, támogató erőforrásainkra rátalálni. Sorstárs szülők körében rátalálni a közösség építő erejére át tud lendíteni a nehézségeken.


 

Mi is ez pontosan?

Tíz alkalmas csoportfolyamat során a csoport kéthetente online találkozik. A csoportalkalmak során a Napfogyatkozás Egyesület tematikája mentén, különböző szempontok alapján nagyító alá vesszük a sérült gyermek születésével kapcsolatos veszteségeket, gyászt, miközben arra is keressük a választ, hogy mik azok az erőforrások, amelyek segíthetnek ebben a speciális élethelyzetben. Masszázst és manikűrt nem ígérünk, de a sorstársi közösség megtartó és feltöltő erejét viszont igen!

Szimbólumunknak a japán kintsugi technikát választottuk, mert szeretnénk a résztvevők számára megmutatni, hogy még ha összetöredezettnek is tűnik sokszor a spéciszülő-lét, a nehézségekkel való szembenézés, az erőforrásaink felkutatása megerősít ebben az élethelyzetben.


Praktikus tudnivalók:

  • A zárt csoportként működő csoport kéthetente találkozik, online, 2 órára.

  • A csoportlétszám limitált, 6-8 főt fogadunk. Apukákat és anyukákat is sok szeretettel várunk, illetve nem számít, hogy hány éves a gyermeked.

  • A részvétel ingyenes.*

  • Következő Erőforrás Csoport: tervezés alatt (előreláthatóan 2023 november)


Itt olvashattok, hallgathattok bővebben a programról:
Korábbi résztvevők mondták:

"Az egésznek volt egy nagyon nyitott elfogadó hangulata. Soha nem látott embereket tudtatok egymásra hangolni."
"Egymás elfogadása segített elfogadni az én helyzetemet, sorsomat is."
"Nyugodtabb lett az életem."
"Olyan volt, mintha tükröt tartanának felém, de nem csak simán megfésülködsz és rohansz tovább, hanem órákon keresztül nézed magad, először csak néhány dolgot veszel észre magadon, aztán egyre mélyebben szemléled magad egészen a bensődig."

* A program a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.


Többi programunk

bottom of page