top of page

AAK Képzés - Terapeutáknak

Alapozó augmentatív és alternatív kommunikáció képzés szakembereknek.

A képzés célja, hogy a 6 éves kor alatti, eltérő fejlődésű gyermekeket ellátó szakemberek megismerjék az alternatív és augmentatív kommunikáció (AAK) alapjait.


 

Mi is ez pontosan?

A képzésre azokat a korai fejlesztésben dolgozó szakembereket várjuk, akik olyan eltérő fejlődésmenetű gyermekekkel dolgoznak, akiknek a vezető diagnózisuk nem az autizmus. Célunk, hogy a még nem beszélő, és/vagy nem hatékonyan kommunikáló gyermekek támogatásának eszközeként ismerjék meg a szakemberek az AAK módszertanát, és az olyan téves hipotéziseket, amelyek az AAK-t egy beszédprodukciót hátráltató módszerként azonosítják, eloszlassuk. Szeretnék, hogy a hangzóbeszéd hiánya egy gyereknél se jelentse a kommunikációs lehetőség hiányát, ehhez pedig a képzésen az alábbiakat érintjük:

Meghatározzuk közösen a kommunikáció fogalmát.

Sajátélményt szereznek a résztvevők arról, hogy milyen, ha a kommunikációjuk akadályozott, hogyan hat ez a társadalmi részvételre, és milyen az, ha ebbe a körforgásba be tud lépni az AAK.

Átnézzük az AAK fogalmát, és hogy milyen csoportokra osztható az AAK, illetve a komplex kommunikációs szükségletű személyek.

A nyelv és az AAK kapcsolata: Sorra vesszük a komplex kommunikációfejlesztés speciális nézőpontjait összehasonlítva a logopédiai fejlesztés nézőpontjával. Megnézzük, milyen hatása van, ha az AAK a legkorábbi életkortól jelen van szemléletként a szakemberekben, terapeutákban.

A diagnosztikai lehetőségek áttekintése után kitérünk a megfigyelés fontosságára gyakorlatokon keresztül.

A bazális kommunikáció fogalmi tisztázása. Gyakorlatokon keresztül megismerjük a fontosságát a korai kommunikációfejlesztésben.

AAK oktatás a korai életkorban – Mit, hogyan, milyen céllal oktatunk a gyermekeknek, hogy megfelelően megalapozzuk a későbbi komplex AAK rendszerek hatékonyságát. Korai csecsemőjelzésektől a komplex AAK rendszerekig vezető út.

Eszközbemutató keretében megismerhetik a képzésen résztvevők a korai kommunikáció fejlesztés lehetséges eszközeit. Illetve lehetőség lesz szabadon beszélgetni AAK-t használó gyerekek szüleivel.

Lehetőség lesz a résztvevők által hozott esetek átbeszélésére is.


Praktikus tudnivalók:

  • Célcsoport: terapeuták (gyógypedagógus és konduktor), akik a korai fejlesztésben vagy óvodai keretek között dolgoznak olyan, 0-6 éves gyermekekkel, akik komplex kommunikációs szükségletűek, illetve akiknek nem az autizmus a vezető fogyatékosságuk.

  • Képzésünk a pedagógus-továbbképzési rendszerben akkreditált 30 órás képzés. A program alapítási engedélyének nyilvántartási száma: 49/10/2022.

  • Gyakorlati szemléletű képzés, amely a résztvevők aktív közreműködésén alapul.

  • Teljesítés feltétele: aktív részvétel és a beadandó dolgozat határidőre történő elkészítése.


FONTOS: A képzés elvégzése nem jelent AAK-oktatói szakmai végzettséget, nem jogosít fel munkakör betöltésére, azonban jelenlegi szakmai munka ki tud egészülni a képzésen bemutatott kommunikációfejlesztő nézőponttal.


Többi programunk

bottom of page